Ads Top

,,Африканизирани пчели-убийци": Как един експеримент доведе до смъртта на много хора


Да, вярно е, съществуват пчели - убийци в Южна и Северна Америка. Само че този път вината не е на САЩ! Историята за ,,пчелите-убийци" прилича на нискобюджетен филм на ужасите. Тя започва като невинен опит да се увеличи производството на мед през 50-те години на миналия век и завършва със случайното бягство на хиляди от новосъздадените пчели-убийци и стотици загинали от ужилване в цяла Северна и Южна Америка.

Ефективният хибрид - създаването
Всичко започва през 1956г. в лаборатория близо до град Риу Клару в Бразилия. Местните власти помолват бразилския биолог Уоруик Кер (Warwick E. Kerr) да създаде нов вид на пчела, която да произвежда повече мед. По това време в Бразилия мед се получава от европейския вид медоносна пчела (Apis Mellifera). Те са донесени от Европа, обаче този вид се оказва непродуктивен в горещ климат.

,,Без много опит в развъждането на животни, д-р Кер решава, че ако може да се добави към европейските медоносни пчели някои признаци на африканските пчели, резултатът ще бъде хибрид, който по-добре ще събира мед в тропическите условия", разказва Ерик Мусен (Eric Mussen), специалист по пчелите от Университета на Калифорния в Дейвис.

Кер и неговият екип кръстосват африкански и европейски пчели, създавайки хибрид - африканизираната медоносна пчела (Apis Mellifera scutellata). В началото изглежда, че експериментът е успешен - хибридите много по-добре си вършели работата. Но се появява един голям недостатък - учените са взели от африканските пчели агресивния начин за защита на кошерите им.
Възрастната африканизирана медоносна пчела (Apis Mellifera scutellata).

Случайно бягство
После при загадъчни обстоятелства насекомите се оказват на свобода.

,,В най-известната история за изпускането на пчелите се разказва за пчелар - посетител на лаборатория, на когото не му харесва, че цариците на пчелите семейства са оградени със специални решетки и той ги отстранява", разказва Мусен.

В резултат в дивата природа попадат около 20 колонии. Кер се надява, че в непозната обстановка пчелите бързо ще загинат. Но се оказва, че греши - кръстосвайки се с търтеите на обикновените пчели, хибридите започват да произвеждат плодовито потомство.
Вляво – африканизирана медоносна пчела, вдясно – европейска медоносна пчела.

Новият вид се разпространява в Южна Америка и скоро достига до северната част на континента. До средата на 80-те години хибридите започват да се заселват в Мексико и Съединените щати. Вече се срещат в много южни щати, включително Калифорния, Тексас, Аризона, Невада, Ню Мексико и Флорида.

Ужилванията
За 60 години африканизираните пчели са причинили смъртта на най-малко 400 души (според други източници - на 1000), както и на стотици диви и домашни животни. През май тази година от ужилвания загина 60-годишна бразилка.

,,Ужилванията на африканизираната пчела не са по-лоши от ужилванията от европейската пчела. При липса на алергична реакция смъртоносната доза за хората са 1000 ужилвания", обяснява проф. Франсис Ратнийкс (Francis Ratnieks), експерт по пчели и животни от Университета на Съсекс. ,,Африканизираните пчели са по-опасни, защото те с по-голяма вероятност се втурват всички заедно да защитават своя кошер. В една колония може да има повече от 10 000 екземпляра, така че атаката може да бъде фатална", допълва ученият.

Насекомите атакуват всеки, който се приближи в радиус от 5 метра от кошера и преследват жертвите си близо километър.

Интересното е, че тези хибриди се наричат ,,пчели-убийци", но не заради нападенията им на хора. Поначало на португалски пчелите са наречени ,,асасин" (убийци), защото пчелите се вмъкват в кошерите на европейските пчели, убиват царицата им и я заменят със своя. Думата ,,асасин" малко се променя в превода, така че новият вид си спечелва прякор, достоен за второкласен блокбъстър.

Сега ,,пчелите-убийци" се появяват редовно в новинарските заглавия в Южна и Северна Америка.

,,Подобно на повечето трагични герои - чудовища, те не са виновни за собственото си поведение", заключава Том Хейл (Tom Hale).

Източник: kovaklog

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.