Ads Top

Ново определение за патриотизма в света на корумпираните държави


,,Всяка трансформация изисква като предпоставка да свърши един свят и да рухнат овехтелите философии за живота" - Карл Юнг


Речникът на Уебстър дава следното определение за патриот: ,,някой, който обича и защитава държавата си".

Но защо ние, като напредничави и еволюиращи същества, да се ограничаваме с толкова късогледо определение? Защо да не разширим идеята извън границите на ксенофобското, като стигнем до космополитното? Защо да не направим прехода към това, да сме световни патриоти? Защо да не се доближим до вечно развиващия се свят, в който всичко е свързано и всеки зависи от всеки, вместо да се ограничаваме до интертния статизъм с неговите отживели времето си национални и общински ценности.

Няма лесни отговори. В част от природата на човека е да бъде патриотичен към място/племе/национална държава. Проблемът е, че слепият патриотизъм поражда духовна ограниченост, поражда условия за държавна пропаганда и промиване на мозъци, както и обратното. А когато държава е корумпирана, както почти всяка друга държава, патриотизмът съвсем се изражда, като в най-добрия случай води до федерация на кретените, а в най-лошия - до око за око.

Но, както е казал Ганди:
Око за око и целият свят ще ослепее
И ето ни днес в един свят, разделян от нездрави, агресивни, недалновидни и алчни национални държави, повечето от които са се хванали за гушите. Това няма да свърши добре.

Държавният патриот
,,Цената на апатията към обществените дела е да ни управляват зли хора." - Платон

Проблемът с тези патриоти, слепи или не, е тяхната вярност към властите. И може би няма по-слепи и отдадени патриоти в света от тези в Съединените американски щати. Те са родени и откърмени в народ, който индоктринира членовете си да вярват, че плутократичната олигархия, скрита под маската на хоризонтална демокрация, е най-великата форма на човешко управление.

Единственият изход за манипулирания американец е преди всичко да проучи основно революционните корени, върху които е изградена тази нация. А след това и да се запита валидността на сегашната система.

Но патриотизмът може да ослепи човека, защото засяга и егото, и душата. Той покварява егото чрез гордостта. Влияе на душата чрез любовта.

Научени сме да се гордеем с постиженията на нашия народ и да се правим, че грешките му не съществуват. Научени сме да обичаме страната си, знамето си, гражданските си задължения, дори когато това е за сметка на други народи, бедните и околната среда. Патриотизмът става инструмент - бастун, на който се опираме ежедневно, когато вината и ксенофобията натежат на съвестта ни.

Има и един очебиен проблем - такъв патриотизъм става остен на тираничните властолюбци, които искат да удържат властта си, като подчиняват всички и внимават да няма въстание срещу управлението им. Пък и да подклаждат войни между народите, от което печелят.

Но Дерик Дженсън изтъква:
Овластените управляват с насилие. И колкото по-рано се освободим от илюзията, че не е така, толкова по-рано ще започнем да взимаме смислени решения: дали, кога и как да им се противопоставим.
Не можем да се противопоставим, а още по-малко да стигнем до смислени решения, ако стоим в положението на сляп патриотизъм. Само чрез ново определение за патриотизъм от гледната точка на това, че всички сме свързани и зависими един от друг, можем най-накрая да прозрем отвъд заучената гордост и да почустваме разцъфтяването на душата. Това разцъфтяване заличава егоизма и гордостта и ни отвежда до състояние, в което се чувстваме едно със света и свят сами по себе си. Когато станем световни патриоти, разкъсваме оковите на държавния патриотизъм.

Световният патриот
,,Светът може и да е изпълнен със страдание, но той също е пълен и със средства за преодоляването му." - Хелън Келър

Патриотът на света е бивш държавен патриот, който е станал независима сила, след като е надраснал ограничаващото го състояние. Умът на световния патриот не може да се промива от пропаганда, защото той вижда отвъд нея и че всичко е взаимосвързано.

Световният патриот не е заслепен от гордост, нито от любов, а всъщност е подкрепян и от двете, като те му дават смелостта да преодолява пречките и да се приспособява към един непрекъснато променящ се свят.

С космополитното и отвореното си съзнание, той се е издигнал над фанатизма и човекомразието, което му е било насадено от държания патриотизъм, като го е преобразувал в състрадание и съпричастие. Такъв човек е прозрял отвъд ,,Голямата лъжа" и разбира се, че единственият шанс за спасение на човечеството е децентрализация на демокрацията, в която няма господари и властници. В противен случай цялата система би се разрушила отвътре.

Световните патриоти са забелязали, че границите са въображаеми черти, които са прокарани в пясъка, за да заблуждават държавните патриоти в официалната пропаганда. Тези граници ни се натрапват от ксенофобската система с нейните идеали от отминали епохи и отживели времето си аргументи.

Световните патриоти са способни да се издигнат над невежеството и късогледството, присъщи на държавните власти, и отвисоко виждат разкриващата се естествена и прогресивна гледка: еволюционните сили на човечеството винаги са били свързани с глобални миграции. И няма жалки човешки закони или измислени граници, които да спрат едни такива сили.

Тези светски фактори могат да временно да забавят развитието чрез приложението на насилие или аморални закони, обслужващи монопола. Но в дългосрочен план се налагат всемирните закони за движението. Те винаги смазват човешките закони, валидни само за националните държави.

Световните патриоти имат смелостта да дадат ново определение за самия патриотизъм. Тяхната любов към родината е част от много по-висшата им любов към планетата. Те не бранят само една територия, а защитават всичко на Земята, което е един нарастващ, взаимосвързан и кохерентен организъм. За тях идеята, че сме едно със света, е природна сила, чрез която се борят не само за оцеляването на човешкия род, но и за добруването и здравето на всичко заобикалящо ни.

Когато държавните закони са морални и справедливи, световният патриот ги зачита. Когато са безнравствени и несправедливи, той ги престъпва. Така е, защото световният патриот е самонасочващ се, самоуправляващ се и самокритичен агент на самия себе си. Световният патриот може да види, как национализмът заслепява държавния патриот, затова е предвестник на прогресивната еволюция на човечеството.

В крайна сметка, колкото по-осъзнати сме станали, толкова по-малко вероятно е да останем слепи патриоти на държавата и по-вероятно е да станем световни патриоти, обединени в действията си срещу тиранията. И щом веднъж сме прозрели откровената тирания на държавата, въпросът е дали ще предприемем смели действия срещу нея или ще проявим безразличието на страхливците. 
Източник: otizvora

1 коментар:

  1. Глобализма е американски. империализьм. О нераумни човече поради. Що се. срамиш да се наречеш Българин, а се правиш. на американец

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.