Ads Top

Десетте Обществени заповеди


В днешно време Десетте Божи заповеди изглеждат смешни. Те потъпкват съвсем малко свободи и далеч не са достойни за съвременната епоха на тотално робство. За това мисля, че е време да се обобщят Десетте Обществени заповеди.

1. Не се стреми към съвършенство
Всичко е боклук. Съвършенството не съществува.
Нищо не е ценно, нищо не е свято. Всичко е обикновено и посредствено. Точно като теб.
Ако случайно постигнеш съвършенство, чувствай се виновен. Ти си чудовище и ще бъдеш наказан с изгнание.

2. Унищожи любовта
Никога не обичай истински. Това е най-големия грях.
Наричай любов всяко желание за внимание: всяка своя нужда от физическото присъствие на друго човешко същество, породена от слабост; всяка финансова сделка, подпечатана с брак; всяка сексуална нужда; всяка връзка, създадена само защото това се очаква от теб.
Присмивай се и унижавай всяка истинска любов, на която станеш свидетел.

3. Подчинявай се
Подчинявай се за всичко. Когато обществото ти каже да си безгръбначен, безмозъчен и бездуховен, послушай ги. Когато ти каже да коленичиш и да забиеш лице в сиво-зелената кал на нищожността, направи го.
Подчинявай се на обстоятелствата. Щом нещата са ТАКА, не се опитвай да ги промениш. Нека облакът на небето предреши това да не излезеш днес, така както законите ще предрешат всяка твоя стъпка. Влачи се на тези, които се влачат на теб, в безкраен кръг.

4. Не се различавай от другите
Нека мнението ти бъде Общественото мнение. Повтаряй това, което са ти казвали другите. Вярвай в него. Съмнението ще бъде наказано.
Бъди точно като другите. Обличай се като тях, говори като тях, прави същите неща като тях - това е лесното. Но е важно и погледът ти да бъде също толкова празен като техния. Нека твоето аз бъде Ние.

5. Откажи се от мечтите си
Внимавай. От теб не се иска да не мечтаеш изобщо. Трябва да се предадеш и сам да се откажеш от мечтите си. Кажи на глас, че няма да ги постигнеш.
Замени ги с други, много по-ниски. А след това се гордей, че си се сдобил с мъдрост. А после прекарай цял живот в това да поучаваш другите да не летят високо.

6. Не си позволявай да ти пука
Всичко е маловажно. Любовта, Свободата, Гордостта и Живота не са сериозни.
Не се привързвай. Не трябва да ти пука за нищо, защото то ще те нахрани. А още повече, защото то е преходно и утре няма да е същото.

Тъй като не ти пука, няма нужда да се стремиш към промяна. Защо да си тровиш нервите с незначителни неща като духовна смърт и робство на съзнанието. Живей спокойно и щастливо, бъди непукист.

7. Страхувай се
Страхувай се непрекъснато. Страхувай се от тези, които взривяват бомби в градовете. Както и от тези, които нападат хора по улиците с ножове в ръка. Също и от решенията на политиците от собствената си държава и от всички други държави по света. Но най-вече се страхувай от себе си. От това да погледнеш назад и да видиш колко безмислено е било съществуването ти. Както и от това да си помислиш какво е можело да бъде.
Страхувай се за близките си и бъди твърдо решен заради собствения си страх да не им позвиш да живеят живота си, както те искат.

8. Работи, създай потомство... но нищо повече
Запълни целия си живот с работа. Единственото условие е да не ти пука за нея. Да осъзнаваш, че в продължение на 40 години по осем часа на ден правиш нещо, което с нищо не допринася за развитието на света, а още по-малко за твоето собствено.
Създай потомство. За да посветиш живота си на някой друг, а не на себе си. А, когато изпълниш това, все пак продължавай да раждаш, защото това е най-висшият ти морален дълг към Обществото. Не искай нищо друго. Нима това не ти стига? Имаш всеки тип робство, за който би могъл да се сетиш. Защо би поискал свобода?

9. Бъди успешен, начетен и модерен
Бъди успешен в съвременния смисъл. Нека твоя най-висока цел бъдат парите, а най-искрен копнеж – общественото признание.
Бъди интелектуалец. Възхвалявай достъпните общоприети истини и всичко друго повърхностно в света. Бъди в крак с времето. Прегърни модерните тенденции в изкуството, културата и модата. Превърни се в гротеска на Постмодернизма и с гордост застани в музея на бездарността.

10. Бъди вежлив и толерантен
Бъди мил към всички. Грешки и недостатъци не съществуват. Всичко е просто обикновено „добре”.
Бъди мил към себе си. Не изисквай нищо от личността си. Това да си посредствено мекотело е напълно разбираемо и дори достойно за възхищение. Бъди толерантен към всички и признай, че между тях няма абсолютно никаква разлика. Всички сме хора, значи всички сме еднакво слаби и безгръбначни. Почитай тези, които унищожават и смазват всичко все още дишащо.

Източник: absolutnite

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.