Ads Top

Облъчването на мозъка с магнитно поле драстично променя възгледите на човека


Британски учени и техни американски колеги са установили, че облъчването на мозъка с магнитни полета намалява остротата на вярата в Бога и свръхестествени същества, и намалява степента на неприемане на мигрантите, се казва в доклад, публикуван в списание ,,Social Cognitive & Affectuve Neuroscience"

Ние често се обръщаме към идеологията, когато се сблъскваме с неразрешими или сложни проблеми. Ние искахме да узнаем, свързан ли е участъка от мозъка, който ние използва за решаване на практически проблеми, като например избягване на препятствие по време на ходене, с търсенето на решения за абстрактни проблеми, свързани с идеологията
Изума и колегите му експериментирали с т. нар. трансчерепна магнитна стимулация - методика за ,,безконтактно" стимулиране или потискане на активността в определена част на мозъка с помощта на високочестотни или нискочестотни магнитни импулси. Тази техника, както показва опита от последните години, е позволила на учените и лекарите да избавят редица доброволци от болестта на Паркинсон, лоши навици като тютюнопушене, както и да ги научат бързо да смятат наум и да са по-възприемчиви към нови езици и непознати думи.

,,В нашите експерименти, ние решихме да напомним на хората за смъртта, тъй като предишни опити показваха, че човечеството по-често се обръща към религията пред лицето на възможна смърт. Когато намалихме мозъчната активност в задната част на орбито-фронталния кортекс, участниците в експеримента вече бяха по-малко склонни да мислят за Бог и за религиозни идеали" - продължава ученият. 

Според Изума, мозъчната стимулация води до това, че участниците в експеримента, набрани измежду дълбоко религиозни студенти от университетите в Калифорния, започнали с 32% по-малко да вярват в Бог и в свръхестествени сили. Което се проявило в намаляване на доверието у доброволците в това, че висшите същества и техните противници в лицето на дявола и други зли сили, се намесват в живота ни.

Разкривайки връзката между ,,центъра за вземане на битови решения" в мозъка и остротата на вярата в Бога, учените проверили влияе ли потискането на активността му на отношението на участниците към мигрантите и тяхната степен на национализъм. За тази цел учените дали на всеки един от тях памфлет, критикуващ или прославящ САЩ, който, както те казали на доброволците, бил написан от нелегален мигрант.

Експериментите показали, че стимулирането на орбито-фронталния кортекст довело до това, че доброволците с остри националистически възглед започнали по-меко да се отнасят към мигрантите и по-спокойно да издържат критиката на миграционната политика, както и американската външна политика.

В близко бъдеще, учените планират да продължат експериментите, в които те ще се опитат да разберат защо има връзка между тази част на мозъка с идеологията и религията, както и да е разберат дали е възможно да се постигне обратното - да се засилят тези чувства чрез стимулация.

Източник: drugitenovini

1 коментар:

  1. Добре,а как може да се противодейства на тези магнитни лъчения ? Имам предвид на онези,които се използват не с научни цели,а имено с цели унищожаване на индивида и ценностната му система.Чудомир описва доста такива примери в книгата си.

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.