Ads Top

Човечеството живее в най-опасното време за планетата


,,Каквото и да си мислим за решението на британския електорат да отхвърли членството в Европейския съюз или за това на американското общество да приеме Доналд Тръмп за свой следващ президент, няма съмнение сред анализаторите, че това бе изблик на гнева на хората, които се чувстват изоставени от своите лидери", пише британският физик Стивън Хокинг в статия за вестник ,,Гардиън".

Тревогите, които стоят зад тези избори - за икономическите последици от глобализацията и ускоряващите се технологични промени са напълно разбираеми. Автоматизацията на заводите вече съкрати работни места в традиционното производство, а възходът на изкуствения интелект вероятно ще разшири унищожаването на работни места и в средната класа. Незасегнати ще останат само най-креативните или началнически позиции, смята световноизвестният ученик.

Така ще се ускорят и без това нарастващите икономически неравенства по света. Интернет и платформите, които се създават, благодарение на мрежата, ще позволят на много малки групи хора да реализират огромни печалби, наемайки малцина работници. Това е неизбежно, това е напредък, но е съща така и деструктивно в социален план, казва Хокинг.

Бедните от селата се отправят на тълпи към градовете и се установяват в гета. Когато разберат, че там не могат да открият нирваната от instagram, започват да я търсят зад граница и се присъединяват към огромния брой икономически мигранти, търсещи по-добър живот. Тези мигранти създават нови изисквания за инфраструктурите и икономиките на страните, в които пристигат, подкопават толерантността и подхвърлят политическия популизъм.

Хокинг обобщава, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно. За целта трябва да се премахнат, а не да се издигат бариери вътре и между държавите. Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, трябва да се научим да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента.

Източник: novotopoznanie

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.