Ads Top

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ - Кой е Тръмп (Биография)


Ранни години и личен живот 
Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946г. в Ню Йорк. Завършил е военната академия на щата Ню Йорк, а през 1968г. продължава образованието си в университета ,,Уортън" в щата Пенсилвания, където следва икономика. Женил се е три пъти, понастоящем за бившия модел от Словения Мелания Кнауз. От браковете си има пет деца и осем внуци.

Бизнес кариера
Доналд Тръмп започва своята кариера в компанията на баща си в сферата на недвижимото имущество. През 70-те години на ХХ век започва да се занимава със строителство, хотелиерство, шоубизнес и с хазарт, които му носят милиардни печалби. Въпреки това в началото на 90-те години изпитва финансови затруднения и дори обявява банкрут, но след 1997г. започва да възстановява позициите си. По данни от 2016г. имуществото му се оценява на 3,7 милиарда долара. Няма политическа кариера преди президентската кампания.

Кандидат-президент кампания
На 16 юни 2015г. Доналд Тръмп обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ от Републиканската партия с думите ,,Аз ще съм най-великият президент, сътворен някога от Бог". Основното мото на предизборната му кампания е ,,Да направим Америка отново велика".

Още от самото начало на президентската надпревара Тръмп изпреварва останалите си съперници от Републиканската партия, задминавайки сериозни конкуренти като Джеб Буш, Скот Уокър, Марко Рубио и Тед Круз. Според републиканците, участващи в допитванията, Тръмп прави добро впечатление с това, че ,,говори това, в което вярва, а не това, което хората искат да чуят". Няколко седмици преди изборите за президент избухва скандал, следк ато в интернет се появява видеоклип, в който Тръмп в частен разговор се хвали как е опипвал омъжена жена. По-късно други жени предявяват обвинения, че той е извършвал сексуални посегателства срещу тях - нещо, което той отрича. Съобщава се, че сред партийните спонсори и самите редици на Републиканската партия има неприязън към Доналд Тръмп, и мнозина със силно нежелание са изразили подкрепата си към него след номинирането му за претендент за поста в Белия дом.

На 26 май 2016г. става известно, че Доналд Тръмп е събрал гласовете на 1238 делегати от партията - достатъчно, за да бъде избран за кандидат-президент на републиканците. На 14 юли той обявява, че негов кандидат за вицепрезидент ще бъде губернаторът от нащата Индиана МАйкъл Пенс.

Политически възгледи
Доналд Тръмп е срещу абортите, освен в случай на изнасилване, кръвосмешение или, ако животът на детето или на майката е застрашен. Против еднополовите бракове е, но е на мнение, че решението за това трябва да стане в ръцете на щатските власти, а не на централното правителство. Тръмп силно подкрепя правото на американците да притежават огнестрелно оръжие. Одобрява смъртното наказание.

От икономическа гледна точка, Тръмп е за понижаването на корпоративния данък до 15%. Самият той се обявява за свободна търговия, която според думите му да е ,,сравнително справедлива". Според него икономическият блок НАФТА е ,,най-лошото търговско споразумение някога" и не подкрепя Транстихоокеанското споразумение за партньорство (ТТП).

Във външната политика Тръмп е националист и изолационист - той е против намесата на САЩ в делата на другите държави. Той е за това САЩ да увеличат военния си бюджет, но смята, че по-добре ще бъде да намалят средствата, които изразходват в помощ на съюзниците си в Източна Азия и НАТО. Той обещава, че ако стане президент може и да не поднови автоматично гаранциите за сигурността на членовете на Алианса, и дори допусна възможността за излизането от Алианса, освен ако няма реформи в него. Тръмп също така е споменавал, че би обмислил признаването на Крим като част от Русия, както и премахването на международните санкции срещу нея.

Тръмп се изказва в подкрепа на военната операция на Русия в Сирия, заявявайки, че ,,ако Путин иска да разбие ,,Ислямска държава", аз съм за това на 100%." По време на кампанията си е направил редица антимюсюлмански заявления, в частност за необходимостта да се въведе задължителна регистрация за мюсюлманите в САЩ, и на забрана на достъп за бежанци в страната, което му навлича обвинения в ксенофобия. Изказа намерение да построи стена на границата с Мексико, да се изменят правилата, според които родилите се в страната деца на нелегални мигранти да получават американско гражданство, както и да депортира всички незаконно пребиваващи на американска земя.

Източник: pik

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.