Ads Top

Смяна на системата


Смяна на системата. В последните години е най-актуалната тема сред онлайн активистите. Какво означава обаче ,,смяна на системата" и как се постига? За коя система става въпрос? За икономическата или политическата? Какво точно искаме да променим? Много е изписано и изговорено, виждали сме резултатите на различни социални и икономически експерименти, но в крайна сметка надделява едно все още непопулярно мнение:

Ценностната система
Системата, по която възпитаваме себе си и децата си. Това, към което се стремим. Ако искаме просто да имаме пари, с които да си купим предмети и животът ни минава в преследването на тази цел, каквото и устройство да има обществото ни, няма сила на този свят, която да ни промени, ако самите ние не го направим. Ако не преосмислим ценностите си. Ако не коригираме желанията си.

Начинът на живот и парите
Първичното и искрено желание на човек да бъде щастлив, това, което ни мотивира да учим, работим и да се развиваме, е прихванато и насочено от пропагандисти, медии и политици в една единствена посока - имай повече и ще бъдеш щастлив. ,,Купувай" се лее на вълни в ТВ шоута, интернет, радио, вестници, списания, музика, излъчва се от стотици предаватели и се разпръсква до всяка точка на света от хиляди кабели, антени и сателити. Бъди простак, лош/а, к*рва, деградирай! Белият шум на пропагандата, която наричаме ,,реклама" има почти тоталитарна власт над съзнанието на човечеството.

Елементарна логика
Близко до ума е, че ако имаме общество от рационално мислещи хора, доминирано от личности, способни да чувстват състрадание, изобщо няма да си блъскаме главите със системи, обществени устройства и тем подобни. Проблемът е, че не сме такова общество. Още по-големият проблем е, че дори не вървим в тази посока, поне през последните няколко хиляди години. Ако погледнем нещата от чисто научна гледна точка, спокойно можем да стигнем до неизбежното заключение - копаем дъното - вместо да се развиваме, ние деградираме.

Тоталната деградация на човечеството е факт, който трудно може да бъде оспорен с научни методи. Единственият полурезонен довод на защитниците на обратната теза - че вървим напред - научният прогрес на 20-ти и 21-век, може да бъде разбит на пух и прах с един поглед върху пирамидите. Египетските, на маите, без значение. Можем ли да построим нещо такова с обществени поръчки и пазарни механизми? Някакво решение на проблема с гравитацията ,,господ бог" петродолаър може ли да даде? Не може. Ама не, чакайте малко! Те извънземни ги били построили тия колосални съоръжения и мегалити, не напреднали технологично наши предци. Доказателства научни, че изобщо съществуват извънземни същества? (Клипове от вибокса, не се класират в категорията ,,научни доказателства".) Доказателства, че цивилизацията ни деградира и върви към самоунищожение?

Смяна не на системата, а на посоката
Ако ,,напред" означава нов модел айфон всяка година за сметка на тонове пластмаса и токсични химикали, ако обществото ни е построено върху ,,материални придобивки за сметка на всичко останало", по-добре да вървим назад. Назад към ценности, отхвърлени от телевизора - доблест, защита на по-слабия, солидарност. Човечност.

Източник: saprotiva

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.