Ads Top

Протест срещу Тръмп се превърна в бунт с насилие! Полицията в Портланд арестува наред


Втората нощ на протести в САЩ против избирането на Доналд Тръмп за президент избликна в насилие в Портланд, щата Орегон, предаде Би Би Си. Няколко хиляди демонстранти се събраха в центъра на западния град. Някои разбиваха витрини и прозорци на коли, хвърляха пиратки и палеха контейнери със смет.

Полицията обяви ситуация на бунт и арестува 29 души.

Протестите в други американски градове бяха по-малки, отколкото в сряда вечерта.
По-рано Тръмп написа в „Туитър“, че демонстрациите са нечестни и че ги подстрекават медиите.

Протестиращите, основно млади хора, казват, че президентството на Тръмп ще създаде в страната дълбоки разделения по признаците раса и пол.

В Портланд полицията обвини някои демонстранти, че носят бухалки и са се въоръжили с камъни. Различни предмети бяха хвърляни по полицаите, които отговориха със сълзотворен спрей и гумени палки.

На изборите във вторник подадените гласове в щата Орегон бяха в съотношение 51% към 41% в полза на Хилъри Клинтън, добави Би Би Си.

Няма съобщения за сблъсъци в други градове, макар че демонстранти в Минеаполис временно блокираха междущатска магистрала в двете посоки.

Във Филаделфия тълпи се събраха около сградата на общината, носейки плакати като „Не е нашият президент“ и „Направете Америка сигурна за всички“.

В Балтимор, по данни на полицията, около 600 души са минали през града, блокирайки автомобилното движение. В Сан Франциско студенти развяваха флагове с цветовете на дъгата и мексикански знамена.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.