Ads Top

Президентски смешки


Сериозността, с която медиите занимават населението с всички подробности около надпреварата за синекурната длъжност ,,президент", сама по себе си е смешна. Нещо като суетнята на лилипутите от коя страна е политически правилно да се чупи свареното яйце - от тъпата или от острата - през очите на Гъливер.

Активното обсъждане обаче на страстите в партийните централи, преброяване на ,,личности" в една или друга котерия, разпалени спорове до лични обиди - този кипеж в интернет форуми и по квартални кръчми, в който действащи лица са обикновените, реално преонодени от системата граждани, това е по-скоро стряскащо. Стряска готовността на българите да се включват в играта - но в типичната роля на преливащи от акъл кибици.

Участието на подобно ниво в театрото на политиците явно замества истинската гражданска активност - даже хилавата примиренческа ,,в рамките на закона" - и очевидно задръства възможностите за критично осмисляне на ситуацията, в която бавно ни сваряват вече близо 30 години. Малцина си задават въпроса ,,защо трябва да им играя по свирката", Позицията срещу всички бива заклеймявана като ,,ганьовщина", задето се твърди, че ,,всички са маскари". Ами маскари са, какво друго? Мераклии за келепир. Осъзнаването, че наистина са маскари не би трябвало да води до извръщане на глава и самосиндикално спасяване с лакти в ребрата на ближния - това е копиране на поведението, на тактиката и стратегията на маскарите. Гражданите би трябвало да имат самочувствието на ,,трета сила" - срещу маскарите, против всички клишета на маскарите, против правилата им, против всичко тяхно.

Но не би. Самочувствие липсва. Комплексите са в изобилие.

Ето затова смешките покрай президентската клоунада идат отгоре: политическата класа, която е контингентът лобисти на бизнес групировките, са кикоти скришом на малоумието на ,,матряла". Радва се, че народът се хваща гуша за гуша помежду си. Само така не му остават ръцете свободни, за да стисне точно онова гърло, което се киска самодоволно.

Източник: smabg

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.