Ads Top

10 конспиративни истории, вдъхновили романите на Дан Браун


Едва ли има някой, който да не е чувал за Дан Браун и почти няма човек, който да не е чел поне едно от литературните му произведения. Той е автор на един от най-продаваните романи в световен мащаб, публикувани на 54 езика. През 2005г. намира място сред 100-те най-влиятелни хора в света, в популярната класация на списание ,,TIME".

Едва прохождащ на литературната сцена, Братун стартира с романа ,,Цифрова крепост", който не набира достатъчно популярност сред читателите. След него се появява ,,Метеоритът", а не след дълго излиза бестселърът ,,Шифърът на Леонардо", която се превръща в абсолютен рекодьор. Следват ,,Шестото клеймо", ,,Изгубеният символ" и ,,Ад". В момента писателят работи върху новата си книга, която ще се появи през септември 2017г.

,,Ад" е третото произведение на Браун, което получава филмовата си адаптация. При премиерата на романа, авторът споделя, че ,,най-важното и съществено послание на книгата е осъзнаването на света около нас. Не можем да останем неутрални във времена на засилваща се криза. Трябва да мислим какво се случва около нас и да бъдат взети някакви мерки.".

Преди броени дни се състоя световната премиера на лентата, с участието на носителя на ,,Оскар" - Том Ханкс, Фелисити Джоунс, Бен Фостър и др. У нас филмът може да бъде видян на големия екран от 14 октомври.

Сюжетът проследява приключенията на Робърт Лангдън, след като се събужда във Флоренция с мозъчно сътресение и частична амнезия. Докато археологът се опитва да си върне спомените за последните няколко дни, той трябва да избегне опити за отвличане от страна на множество правителствени и престъпни организации и да се справи с поредната сложна загадка.

Засегнатите теми в ,,Ад" са били основен мотив за режисьора на филма - Рон Хауърд. да се ангажира с проекта.

,,Преди няколко години чух, че населението на планетата е нараснало тройно за последните 80 години. Това ме притесни доста. Винаги съм искал да пиша за Данте и намерих начин да свържа двете заедно. Надявам се, че филмът и книгата повдигат правилните въпроси пред света."

Освен и успеха, Браун се сблъсква и с много критика от ревностни религиозни групи, но това не го отказва от търсенето на древни символи. Сюжетът на книгите му винаги е свързан с тайни, символи и сенчести организации.


1. Исус е имал любовна връзка с Мария Магдалена
Основната линия в сюжета на ,,Шифърът на Леонардо", върви върху вероятността Христос да има наследници, които всъщност са истинският Свещен Граал. Тайната е пазена от Ордена на Сион, основан през 1099г. Тази хипотеза е взаимствана от книгата ,,The Holy Blood and the Holy Grail", издадена през 1982г. По-късно авторите й се опитват безуспешно да съдят Дан Браун за плагиатство. 


2. Мощно тайно общество от илюминатите контролира света
Съществуването на хипер-властимящи хора по света, настроени срещу Католицизма, е само предполагаемо. Тази хипотеза е използвана в ,,Шестото клеймо", а всъщност става дума за истинска организация, основана в Бавария през 1776г., която обаче е разформирована. Според някои автори това тайно общество продължава да съществува, като членовете му са обвинявани за почти всяко важно световно събитие - от Френската революция, през убийството на Джон Кенеди до избора на Барак Обама за президент на САЩ.


3. Друго, религиозно-ориентирано тайно общество - Опус Деи, управлява света
Отново става дума за съществуваща в реалния свят организация, включена в сюжета на ,,Шифърът на Леонардо". Опус Деи е основана и през 1928г. е насърчавана придържане към християнски морал, а не самобичуване и унищожаване на Свещения Граал. Повечето журналисти, които разследват тази група, прилагат доказателства, че престъпната дейност на обществото, е по-скоро мит.


4. Католическата църква се опитва да унищожи науката през 1688г.
Ключов момент в ,,Шестото клеймо" е хипотезата за атака от страна на Католическата църква срещу учените, които били избивани заради трудовете и откритията си. Например пасторът Джордано Бруно, който бил екзекутиран през 1600г., вярвал, че вселената е безкрайна.


5. Антиматерията ще разреши енергийната криза в света
Сблъсъкът между религия и наука е в основата на повечето книги на Дан Браун, както се случва в ,,Шестото клеймо", където фокусът пресъздаване момента на Сътворението в размери, видими с микроскоп. Ученият от ЦЕРН - д-р Леонардо Ветра, открива нов начин да създаде антиматерия, с помощта на дъщеря си Витория, като това се смята за значимо откритие, което ще реши проблема с енергийната криза в света. След появата на романа, от Европейската организация за ядрени изследвания, обявиха, че създаването на антиматерията като източник на енергия и безсмислено, защото за създаването и ще бъде необходимо много голямо количество енергия.


6. Вървим към края на света, ако броят на населението продължи да расте
Това е централният сюжет в ,,Ад", който ръководи злодея в действията му. Наистина съществува такава теория, създадена през XVIII век от английския еретик Томас Малтус, продължена от биолога Пол Ерлих в книгата му от 1969г. ,,The Population Bomb". И, докато заплахата от пренаселване на Земята не звучи пресилено, то учените твърдят, че дори и да се случи, това няма да доведе до края на света. През 2014г. Националната академия на науките на САЩ прави изчисление, че през 2100г. населението на земята ще бъде 10,4 милиарда, което поражда въпросът как ще се справим с проблема.


7. Църква близо до Единбург крие тайната на Светия Граал
Според някои вярващи, катедралата е копие на Соломоновия храм в Йерусалим и е построена от рицарите тамплиери. Тази теория е отхвърлена от редица изследователи, позовавайки се на факта, че тя е построена 150г. след края на тамплиерите.


8. с концентрация на мисълта можете да изпълните своите желания
Ноетиката се появява в сюжета на ,,Изгубеният символ". Това е до някъде парапсихология, която някои биха нарекли псевдонаука. Създадена е през 1973г. от астронавта Едгар Мичел - шестия човек, стъпил на Луната. В романа, главният герой прави иновативни проучвания, които биха променили нашето разбиране за религията и Вселената.


9. Ръката на мистериите
Идеята идва от учението на френския монах век Бернар дьо Монфосон от XVII в., че Първият човек във франкмасонската ложа държи ключа към тайните на Вселената. Ръката на мистериите се появява в ,,Изгубеният символ", символизирайки могъществото си и превръщането си в Бог. Тази хипотеза води корените си от теория на Манли П. Хол, който я използва, за да обясни как масоните управляват правителството.


10. Американските банкноти са пълни с франкмасонски символи
Може да се каже, че най-малко един от Бащите Основатели на американската нация - Бен Франклин, е бил масон. Но дали американската валута представлява някаква тайна кодирана карта за това общество, кой знае?! Браун използва тази теория в ,,Изгубеният символ", но всъщност т. нар. Ако на провидението, което е над пирамидата на банкнотите, не е обичайна част от масонския ритуал във времето, в което са създадени банкнотите.

Източник: 10te

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.