Ads Top

Джихадистите в Сирия скоро ще получат нова партида оръжия - От България

„Корабът Karina Danica под датски флаг преминава Босфора, отправяйки се за Джеда. Вероятно той превозва малки въоръжения от Бургас за Йемен” – написал в Twitter турският блогер. Руското интернет-издание EADaily обаче установило, че товарът е за „умерената опозиция” в Сирия.

На 13 ноември, турският блогър Юрюк Ишик фиксирал преминаването на кораб с оръжие от България за Саудитска Арабия през пролива Босфор. Той фотографирал натовареният с контейнери датски товарен съд, съпровождан от катер на турската брегова охрана.

Специализираният портал за морска навигация ,,Marine Traffic" е категоричен, че Karina Danica действително е отпътувал от Бургас за Джеда. Корабът може да приеме на борда си 1,3 хиляди тона товари и принадлежи на датската компания ,,H. Folmer & Co.".

Доставката на тези оръжия се осъществява по държавна програма на САЩ с бюджетни средства. Един от основните партньори на американците са ,,Вазовски машиностроителни заводи", където се произвеждат най-различни въоръжения: от артилерийски снаряди до преносими зенитно-ракетни комплекси.

Сега датския кораб е преминал Дарданелите и по данни на ,,Marine Traffic" вече се намира в Егейско море. По пътя към Саудитска Арабия при приближаването на входа на Суецкия канал ще се намира само на 500 км. от руската морска групировка. Сигурно е, че след няколко седмици оръжието ще премине през Турция и ще достигне ,,умерената опозиция" в Сирия, състояща се от джихадистки групировки.

Според EADaily, американските поръчки за оръжие за Сирия и Ирак сериозно подобрили положението на българските ВМ3. Ако през миналата година заводите са продали оръжие за $14 млн., то в тази - за $170 млн. Работниците се увеличили до 4100 души, а средната работна заплата достигнала $530. За това съобщи официалния сайт на ВМ3 четири дни след посещение на предприятието от министъра на икономиката Божидар Лукарски. (Напомняме, че България е най-бедната страна в ЕС.)

Докато в Близкия Изток се водят войни, оръжието ще остане една от изгодните оферти за българския експорт и българите, съдейки по всичко, не възнамеряват да се спират.

Както съобщава сайтът на ВМ3, през септември е въведена нова високотехнологична линия, а през ноември е обявен търг за проектиране и строителство на нова механична линия. Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че през 2017 и 2018г. ВМ3 ще увеличат продажбите и асортимента на оръжията.

Оръжията се експортират за Саудитска Арабия съвсем законно, макар да е всеизвестно, че те изобщо не са нужни на Риад. Русия не прави опити да прекрати заобиколно доставяното оръжие за Сирия, защото ще срещне съпротивата на САЩ. Ако пък България се откаже да е контрагент на САЩ, Сърбия и Чехия веднага ще запълнят празнината.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.