Ads Top

5 начина да те накарат да гласуваш


Какъв парадокс - в България избухват масови протести, които гласно заявяват недоволството си от въртящия се на държавното кормило политически елит и партийната система. Нови и стари пак се боричкат, замерят се с кал, обсебват ефира. Циркът пак е на турне и преследва гласа ти.

Как се канализира народното недоволство към урните?

,,Поучихме се от грешките си"
Едва ли има някой да не е чувал нещо подобно. За наша радост подобни приказки са клопка само за най-наивните и лесно могат да бъдат оборени с малко любопитство. Традиционните партии не обещават нищо ново, не смятат да променят системата, те СА системата. Зад гръмките лозунги се крият просто някои козметични промени, с които да ви замажат очите.

,,Не оставяй друг да избира вместо теб!"
Познат рефрен, чиято цел е да ни убеди, че нашият глас има значение. Апелира се към отговорността ни като граждани, за да не дойдат на власт ,,лошите". Под една или друга форма, всички го използват. По-крайните ораторите отиват дори по-далеч, целейки...

Противопоставяне на някое малцинство или етнос
Предимно националистите заплашват, че турци и цигани ще определят бъдещето на България. Вие сте ядосани и решавате, че това не бива да се допуска, затова гласува за по-малкото зло, дори и то да не отговаря на вашите ценности. Така на основата на омразата, вие пак сте изиграни.

Простен вот
Видяхме този сценарий при избирането на ГЕРБ. Много хора (и с право) бяха отвратени от Тройната коалиция и наглото поведение на Доган и БСП. За Бойко пък не беше особено трудно да генерира една голяма порция гласове като ви обещае отърване от злото

,,Като не ги харесваш, гласувай за някой друг, виж колко партии има!"
Наистина са много, има някои с не лоши предложения в едно или друго направление, но да забравяме в какъв контекст се случва всичко това. Улицата застава срещу партиите, а те се утрояват? Едни ,,физически организатори" на протести стават лидери в партия, въпреки приказки, че не искали да участват в политиката. Накрая много от тях събират някакви малки проценти, които не им стигат и биват разпределени между парламентарно представените партии. А те, по всяка вероятност, ще са нашите стари познайници. Въпреки това, субсидии се раздават за всеки получил поне 1 процент на вота. За всеки получен глас, преминалите еднопроцентова бариера, необходимо за държавна субсидия получават по 12 лева на година. Наши пари.

Ако приемем, че изборите са един демократичен инструмент, то трябва да сме наясно, че той не винаги ще доведе до желания резултат. Обратно, вотът може да бъде средство за репресия на гражданското общество, склоняване към нежелан избор, с цел легитимиране на следващите управляващи да правят същото като предишните. Още след майската революция през 1968г. французите са издигнали лозунга - ,,Изборите - клопка за глупаци".

Източник: saprotiva

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.