Ads Top

Как съдбата на Хитлер се преобръща


В зенита на могъществото му два важни аспекта на позицията на Хитлер се преобръщат. След странен полет на неговия лейтенант Рудолф Хес до Англия Хитлер официално се обръща срещу окултизма, а международният ред се обръща срещу него.

Един от ранните приятели на Хитлер е Рудолф Хес, който става заместник-ръководител на Нацистката партия. Хес също е дълбоко включен в метафизическите изследвания, особено астрологията. Той жадно слуша обясненията на проф. Хаусхофер за ,,тайното учение" и е студент в училище на д-р Рудолф Щайнер по антропософия - използването на по-висшето съзнание на човека за свързване с духовния свят. Хес е и ранен член на Обществото Туле.

На 10 май 1941г., след тайна, но пълна подготовка, Хес отлита със специално приходен Месершмит 110 за Англия, където скача с парашут над имението на херцога на Хамилтън. Очевидно той се надява да обсъжда договорения мир между Великобритания и Германия. ,,Двадесет и пет години по-късно, в затвора Шпандау, Хес ме увери абсолютно сериозно, че идеята е била вдъхновена от свръхестествени сили в съня му" - пише нацисткият министър на въоръжаването и военното производство Алберт Шпеер. Други смятат, че полетът на Хес е усилие на Хитлер ,,под масата" да сложи край на бойните действия на Запад, подготвяйки се за атаката си срещу Русия.

Каквато и да е била истинската цел, от този полет не излиза нищо. Хес веднага е затворен в Тауър в Лондон и Хитлер го осъжда като самотен луд. Според Шпеер Хитлер обвинява за полета ,,корумпиращото влияние на професор Хаусхофер". Генерал Валтер Шеленберг, шеф на нацистката Служба за външно разузнаване, който вярва, че агенти на британското разузнаване може да са повлияли върху Хес чрез Хаусхофер, казва, че Хес го е изумил с вярата си в ,,стари пророчества и знамения... Той цитираше дълги пасажи от книги с пророчества, например Нострадамус и други, които не мога да си спомня, и говореше за стари хороскопи, засягащи собствената му съдба, както и тази на семейството му и на Германия."

Страхувайки се, че Хес ще разкрие плановете за нападението му срещу СССР, Хитлер го обявява за луд и се заклева, че ще сложи край на ,,тези зяпачи в звездите". Обявява извън закона публичното практикуване на астрология, гледане на ръка и на чаени листа, както и сеансите и всяка ,,подобна на франкмасонството организация", включително Теософското общество, Орден на Източния храм, Ордена на златната зора и Антропософското общество на д-р Щайнер. Много историци посочват тези енергични мерки като доказателство, че Хитлер не е вярвал в такива неща.

Ливенда обаче твърди, че това е просто пример на вътрешните борби между сектите. ,,Окултистите по принцип нямат трудности да се дистанцират - с подходящите ругателни и астрални проклятия - от други окултисти, с които не са съгласни на философска основа, и практически всеки ,,сериозен окултист"... не изпитва нищо друго освен презрение към гледащите на чаени листа, на ръка и долнокачествените астролози. Следователно.. аз не откривам никакво противоречие между очарованието на Хитлер от окултизма, от една страна, и заповедта му да се забранят ,,популярните" окултни практики, от друга."

Двуличието в подхода му към окултизма не е нищо ново за Хитлер. ,,Самият Фюрер непрекъснато осмива ,,voelkisch" окултни групи в официалните си речи, докато тайно търси съвета им, далеч от любопитните очи на пресата и на суеверната християнска публика" - отбелязва Ливенда, който описва в подробности - въз основа на заловени нацистки документи - няколко експедиции за събиране на познания в Тибет от ,,Ahnenerbe-SS", които през 1940г. стават част от персонала на Химлер.

След като анексира Данциг, Судет и Австрия, Хитлер разпределя Чехословакия по споразумение с французите и британците на среща в Мюнхен. Към средата на 1939г. е готов да навлезе в Полша, която има договори за взаимна защита със Западните сили.

Отново е нужен публичен претекст за войната. След седмици на нарастващо напрежение мъртви затворници са облечени в униформи на полската армия и са оставени близо до гранична радиостанция, която - Хитлер твърди - е нападната от Полша. Като отмъщение, на 1 септември 1939г., милион и половина войници от германския ,,Wehrmacht", включително 55 бронирани и моторизирани дивизии, навлизат в Полша под прикритието на най-голямата въздушна армада, мобилизирана някога. Срещу тази нова Светкавична война, или ,,blitzkrieg", е изправена полската армия, която все още има кавалерийски части, въоръжени с кавалерийски копия.

Великобритания и Франция почитат споразуменията си за колективна сигурност с Полша, но са безпомощни да спрат германската яростна атака както заради времето, така и заради разстоянието. Откритата война избухва отново на 9 април 1940г., когато Хитлер отприщва Светкавичната война срещу Белгия и Холандия. На 10 юни, когато Съюзническите сили отстъпват по всички линии, италианският диктатор Мусолини - с укрепен дух и кураж - се присъединява към Хитлер срещу Франция и Великобритания. Франция пада за няколко седмици, оставяйки отчаяната Великобритания да се бие сама. Балансът на силите се е изместил опасно и международните банкери сигурно са започнали да преосмислят подкрепата си за Хитлер.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.