Ads Top

На Асад му мирише на Трета световна война


В ,,Комсомолская правда" озаглави свое интервю с Башар Асад: ,,В Сирия замириса на Трета световна война". В него Асад заявява, че терминът ,,Трета световна война" често се използва, особено след неотдавнашната ескалация на ситуацията в Сирия.

,,Ние наблюдаваме ситуация, подобна на студената война в стадий на развитие. Това е нещо, което се появи неотдавна и затова мисля, че Западът и особено САЩ, не прекратиха студената война, даже и след разпада на СССР. Затова този мирис не война, която описахте като Трета световна война, се чувства във въздуха, но това все още не е пряко военен сблъсък, макар че има военни, терористични и политически елементи. Сирия е само част от тази война", заявява Башар Асад.

На въпрос ,,защо точно Сирия?", Асад хвърля вината предимно на Саудитска Арабия, която искала ,,напълно да унищожи Иран по различни причини". Затова Саудитска Арабия искала Сирия да обърне гръб на Иран. ,,Разрушаването на Сирия ще повлияе отрицателно на Иран. Гледам на това така. Западът, наблюдавайки дългогодишното сътрудничество между Русия и Сирия, си дава сметка, че разрушаването на Сирия ще повлияе негативно и на Русия."

Саудитска Арабия обеща да подкрепи Сирия, ако Дамаск се откаже изцяло от сътрудничество с Иран, заяви Башар Асад в интервюто за в. ,,Комсомолская правда". ,,Ако ние се бяхме отдръпнали от Иран и бяхме заявили, че се отказваме от всякакви отношения с Иран, те казаха, че ще помогнат. Много просто и директно". Асад заявява, че предложенията са започнали след кризата.

Асад обвини и Турция, която според него е създала ,,Ислямска държава" и е ,,осигурявала тилова подкрепа и продажбата на петрол през своята територия с участието на сина на Ердоган". ,,Целта на Ердоган е да подкрепя Ал Нусра в Сирия."

Източник: fakti

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.