Ads Top

Франкмасони (Freemasons) - Част 1


Франкмасоните са световно тайно общество (Свободните и приети масони), чиято декларирана цел е взаимопомощ и другарство, но истината може би е - от време на време - малко по-зловеща. Някои източници твърдят, че те може би са играли огромна роля в убийствата на Джак Изкормвача.

Обществото е разделено на три части, или ложи. Първото ниво ложи се нарича Синя ложа, която също е разделена на три степени. Средната ложа е известна като Йоркски ритуал (понякога наричана Червена ложа) и е разделена на десет степени. Ако някой масон е повишен по ранг до върха на Йоркския ритуал, може да влезе в Шотландския ритуал, който е разделен на 32 степени. Шотландският ритуал има 33-та степен, в която може да се влезе само с покана. Степените са символични и имат имена като ,,отличителна майсторска степен", ,,степен на кралската арка", ,,степен на Ордена на тамплиерите" и ,,степен на Принца на милосърдието". Човешкият гръбнак има 32 прешлена. Тридесет и третата степен символизира главата, която увенчава гръбначния стълб. (Стюартите на британския трон са поддръжници на франкмасонството и се твърди, че са основатели на Шотландския ритуал.)

Все още има много за масонските ритуали, което е неизвестно на външните лица. Информацията идва на части и почти никога не е надеждна. Знаем, че на посветените в степента на кралската арка се завързват очите (слагат им се наочници, на езика на ордена) и се събличат голи или полуголи. Посветеният е поставен под контрола на член на тази степен, който се нарича негов водач или гид. Водачът чука три пъти на вратата на стаята, в която ще се проведе посвещаването.

Присъстващите в стаята, чувайки почукването, отговарят: ,,Що за посветен или недостоен човек или хора са тези, които идват тук да нарушават мира и хармонията на тази наша среща на Пурпурната кралска арка, посветена от нас на Бога и на Брат Джожуа?"

,,Тайлър", който - често въоръжен с меч - служи като офицер по сигурността на ложата, за да пречи на натрапниците. Традицията на ,,Тайлър" датира от времето на създаването на франкмасонството, когато посвещенията са се провеждали в пещери.
Вратата се пази от човек, наречен

Тайлър казва: ,,Те не са непосветени, изобщо не са недостойни, а са приятели с брата и братя с приятелите, които искат да влязат на тази среща на Пурпурната кралска арка, посветена от вас на Бога и на Брат Джошуа."


Вратата се отваря и водачът на групата задава на посвещавания поредица от въпроси, на които се отговаря така:
 - Откъде си?
- Външния Лагер на Израил.
- Къде отиваш?
- Към вътрешните линии.
- Как възнамеряваш да стигнеш там?
- С предимството на паролата.
- Имаш ли тази парола?
- Знам я.
- Ще ми я кажеш ли?
- Да, ако ти започнеш: Шиб-Бо-Лет.

Тогава посветеният е убождан по голите гърди с меч или друг остър предмет, понякога компас. Въпросите и отговорите продължават.
- Въз основа на какво беше приет?
- С меч, сочещ голата ми лява гръд.
- Защо голата ти лява гръд?
- Защото беше най-близо до сърцето ми.
- Почувства ли нещо?
- Три остри убождания в голата ми лява гръд.
- Какво означават тези три остри убождания в голата ти лява гръд?
- Междувременно както те са убождане в плътта ми, така може да има угризения на съвестта по-късно, ако някога разглася нещо, което съм научил или ще науча.

Тогава посвещаваният със затворени очи е плашен с неочакван и шумен звук. Той се предизвиква чрез символи, незаредена пушка или по друг начин. След това водачът пита посвещавания:
- Какво чу?
- Шумно съобщение.
- И какво означава това шумно съобщение?
- Бог възвестява яростта си от децата на Израил за това, че не са му се подчинили.

Посвещаваният коленичи и се моли за собственото си избавление.

Твърди се, че истинските цели и практики на масоните с известни само за онези, които са на най-висшите нива. Целта е да се гарантира тайната. Огромното мнозинство от масоните не могат да разкрият тайните, защото не са запознати с тях. Онези, които знаят, са хората, доказали, че са най-добрите в опазването на тайните. Приема се, че масоните не само пазят своите тайни, като не оповестяват информация, но освен това публикуват дезинформация - фалшива информация, целяща да подвежда и да обърква обществеността. Доказателство за това е фактът, че познанията за масоните са пълни с абсурдни исторически неточности. Макар те да твърдят, че целта им не е да заместват религията, не може да се отрече, че много масони използват Ложата като заместител на религията в живота си.

Масоните могат да проследят корените си до края на средновековието. По онова време, както подсказва името им, те работят с камък. Много малко сгради са били построени от камък - само замъците на кралете и на малцина на брой благородници, както и катедрали, абатства и енорийски църкви. Между 1050 и 1350г. във Франция от масоните са построени 500 църкви и 80 катедрали. За завършването на някои от катедралите са били необходими повече от сто години. С тези огромни задачи се заемат два типа масони - ,,грубите зидари", които работят с големи блокове от твърд камък, и ,,свободните зидари", които дялат фасадите на постройките от по-мек варовник. Тъй като няма винаги достатъчно зидари в областта, за да построят по-големите каменни постройки, те се местят от място на място, държейки вещите си и хранейки се в места, които стават известни като ложи. По принцип зидарите обаче не спят в ложите, а предпочитат да се настаняват в местните ханове.

Един от най-ранните митове за масоните включва построяването на Лондонския мост. Първоначалният мост, построен от дърво, ,,пада", както гласи песента, през 1176г. Построен е наново от камък от зидарите. ,,Красивата дама", спомената в песента, била дева, която била зазидана жива в една от каменните колони на моста, за да умилостиви Божията ярост. Смятало се, че това е причината мостът да издържи толкова дълго време. Не е ремонтиран до 1832г., по което време се открива, че в никоя от колоните няма никакви женски кости. Ремонтиран е не защото е повреден, а защото колоните му са твърде близо и не позволяват на съвременните кораби да минават под него.

През XIV век работното време и надниците на зидарите са определени в Англия със Закона за работниците. Зидарите са добре платени. Чумата наскоро е убила почти половината население и сред оцелелите хората със строителни умения са рядко срещани.

Средновековието е време, когато Светата римска универсална църква, която практикува католицизма и е водена от папата, контролира Европа. Онези, които вярва в нещо различно от учението на църквата, са принудени да минат в нелегалност. Единствените групи, които могат да се движат свободно от град на град, без да попаднат под ударите на църквата, са гилдиите на зидарите, защото те са единствените, притежаващи умения за строеж на църкви и катедрали.

Зидарите провеждат срещите си в ложите. Твърдят, че имат уменията да вършат занаята си, защото притежават архитектурни познания, датиращи от древен Египет и строежа на пирамидите. (Тези геометрични тайни днес са загубени, както се твърди.) Има няколко истории за това, как зидарите въобще са придобили тайните познания. Една от тях гласи, че Авраам от Стария завет на Библията притежавал познанието, което е съществувало преди потопа на Ной, и го е предал на египтяните по негово време. Това познание се предавало от поколение на поколение, докато не стигнало до древногръцкия философ Евклид, който пише за него и го нарича геометрия. Геометрията е наука, която става известна по време на Римската империя като архитектура.

Според масонските предания зидари са съществували още от времето на построяването на Вавилонската кула и Соломоновия храм в Йерусалим. Тези ранни зидари твърдят, че са получили познанията си от ,,боговете" и че са били избраните, на които боговете са споделили тайните си знания.

Според Манли П. Хол в книгата му ,,What the Ancient Wisdom Expects of its Disciple" (,,Какво очаква древната мъдрост от своя ученик")
,,В далечното минало боговете вървели с хората и избирали измежду човешките синове най-мъдрите и най-верните. На тези специално посветени и просветлени синове те оставили ключовете към голямата си мъдрост. Ръкоположили тези богопомазани и определени малцина да бъдат жреци или посредници между тях - боговете - и онова човечество, което още не е развило очите, дето ще му позволят да погледне. Истината в лицето... Тези просветлени основали това, което днес познаваме като Древни мистерии... Следователно франкмасонството е нещо повече от социална организация на няколко века и може да се разглежда като увековечаване на философските мистерии и посвещавания на древните."

През средновековието първата група, която нарича себе си франкмасони, съкратено от Орден на свободните и приети масони, са архитектите от Ломбардия в съвременна Италия. Първото известно писмено позоваване на ,,франкмасоните" е статия върху алхимията от края на XV век. Пренебрегвайки масонските вярвания за момент, повечето историци немасони вярват, че корените на тайното общество се крият в средновековието, в Ордена на тамплиерите - група, основана от Годфроа дьо Буйон, който води Първия кръстоносен поход и завладява Йерусалим. Орденът на тамплиерите е принуден да бяга в средата на XIV век и продължава да съществува само още няколко поколения, преди да изчезне. Според немския масон барон Карл Готбил фон Хунд неговият масонски орден, известен като Ордена на строгия обред, е управляван от ,,невидими ръководители", които са му дали списък с имена, всички от които са служили като велики майстори на Ордена на тамплиерите. Той твърди, че неговият списък е почти идентичен с открития в Южна Франция през ХХ век от австрийския историк Лео Шидлоф. Вторият списък, макар че съдържа същите имена, би трябвало да е списък на ,,Сионския приорат" - списък на онези, които са притежавали тайни познания за потомството на Исус Христос.

Твърди се, че тайните познания, притежавани от франкмасоните, датиращи отпреди Потопа, са загубени, когато Хенри VIII в Англия скъсва с Рим и всемогъщата му църква. Той основава собствена църква - Англиканската, и иска да разруши всички останки от римокатолическата църква в Англия. В този процес са разрушени много масонски документи. По време на прочистването франкмасонството се променя. Първоначалните познания на действителните зидари (известни като действащо масонство) са загубени, но са заменени от ново познание, ,,спекулативно" масонство. Частици от архитектурното познание остават в масонските ритуали и символи. Ако обаче вземем най-очевидното значение на термина ,,спекулативен", трябва да вярваме, че новите масони са велики майстори на инвестирането на пари. При новата, следпротестантска система масоните увеличават влиянието си и отново се разпространяват от държавата в държава.

Според Уилям Т. Стил в книгата му ,,New World Order: The Ancient Plan of Secret Societies" (,,Новият световен ред: древният план на тайните общества"), основателят на съвременното франкмасонство в Англия е сър Франсис Бейкън - същият човек, който често е подозиран, че е написал някои от най-великите пиеси на света под псевдонима Уилям Шекспир. Според Джим Маркс има две книги, които описват масонските идеи на Бейкън. Това са ,,The New Atlantis" (,,Новата Атлантида") - книга, описваща възможния рай на земята, и ,,De Sapientia Veterrum", което означава Древна мъдрост. Утопията, която Бейкън си представя, е Новият свят.

Бейкън е ,,Велик водач" на розенкройцери в края на XVI век, които използват ритуали и традиции, теоретично датиращи до Ордена на тамплиерите и времето на Кръстоносните походи. Учениците на Бейкън формират организация след смъртта му, наречена Кралско лондонско общество за подпомагане на природните познания, за което се твърди, че е функционирало като прикритие на масонските дейности. Кралското общество провежда срещите си в сграда, наречена Мейсънс Хол, намираща се на Мейсънс Али в Лондон. Според Албърт Гълатин Маки в книгата му ,,The History of Freemasonry" (,,Историята на франкмасонството") тази група приема името Свободни и приети масони, което по-късно е съкратено на франкмасони. През първата четвърт на XVII век розенкройцерството и франкмасонството практически са едно и също, макар че днес розенкройцерите и масоните се смятат за отделни тайни общества.

Мое би следвайки плана на Бейкън, франкмасонството е важен компонент на Америка, датиращ от първите заселници в Джеймстаун. Тези мъже, които пристигат в Северна Америка 36 години преди английските пуритани да акостират на Плимътската скала, са ученици на Бейкън и масонството. Водачът на тази група е сър Уолтър Роли, който е екзекутиран през 1618г. по обвинение в разпространяване на масонски идеи, които се смятат от крал Джеймс I за предателство заради еретичните си послания. Крал Джеймс е прав, че масоните в Новия свят няма завинаги да са щастливи като колония под британско управление. Към първата четвърт на XVIII век масонските ложи в Америка вече планират да спечелят независимост, макар че ще минат още шестдесет години, преди революцията да избухне.

В началото на XVIII век масонските ложи се основават във Франция, но функционират под чадъра на ,,Обединената велика ложа", която е в Англия. Независимо от прочистването, дошло от режима на Хентри VIII, масоните продължават да претендират, че разполагат с познания, датиращи от древността. През 1737г. човек на име Шевалие Андрю Рамзи, който е учител на децата на кралското семейство на Великобритания и висш масон, пътува до Париж, з да изнесе реч във Великата ложа на този град. Рамзи казва на събранието, че франкмасонството може да проследи корените си до древногръцката богиня Диана и египетската богиня Изида. Твърди, че франкмасонството е ,,тясно свързано" с Ордена на тамплиерите от Кръстоносните походи. Рамзи е говорител на Чарлз Радклиф и е брат на Исак Нютон в общество, наречено Филаделфийците. (За Нютон и Радклиф се твърди, че са велики майстори на Сионския приорат.)

Английските франкмасони първи обявяват през 1723г., че членовете им могат да принадлежат на всяка религия. Това правило остава в сила и днес. Разбира се, не е известно доколко разнообразни са хората в по-висшите степени.

През 30-те години на XVIII век императорът на Свещената римска империя Франц, херцог на Лорен, става първият европейски принц, който обявява, че е франкмасон, казвайки нас вета, че е бил посветен в Хага през 1731г. Заради възникналата в резултат публичност франкмасонството бързо се разпространява. Виенският двор на Франц става център на масонска дейност. В замъка му, известен като Хофбург, Франц поддържа лаборатория за алхимичните си експерименти. Едно от най-големите постижения на тайните общества през цялата история е запазването на научната мисъл, когато тя е смятана за ерес и се е наказвала със смърт заради религиозните догми.

Някои вярват, че разрушаването на християнството е крайната цел на масонството. Католическата църква в началото на XVIII век е съгласна с тази гледна точка. На 28 април 1738г. папа Климент XII издава булата ,,In Eminenti", която заплашва с отлъчване от църквата католиците, дръзнали да се присъединят към франкмасоните. Папата нарича франкмасоните езичници и ги обвинява извън закона.

Франкмасонството се разпространява в Карибския басейн чрез търговията с роби, като първата ложа е открита в този регион през 1739г. в Ямайка. През 1740г. друга ложа е изградена в Барбадос, а през 1749 - в Сейнт Доминго (по-късно известен като Хаити).

В началото на XVIII век сред франкмасоните са хора, наречени магове, или магьосници. (Магията и науката, известна като натурфилосфия, не се разделят преди средата на XVIII век.) Най-известен от магьосниците е граф Сен-Жермен, който говори всички европейски езици. Обръщайки се към френския съд през 40-те години на XVIII век, той твърди, че е на стотици години, защото познава еликсира на младостта. Заявява, че е познавал Исус Христос и Клеопатра. Твърди, че наред с други магически умения, може да поправя дефекти в диамантите. Тези умения, както настоява, идват от изучаването на пирамидите. Твърденията му изглеждат смехотворни днес, но не е било точно така по онова време и той наистина упражнява съществено влияние върху света. Урежда дъщерята на негов приятел да бъде качена на руския трон. Историята я познава като Катерина Велика. Сред приятелите му са любовникът Казанова и Аменсадро Калиостро - ключов участник във Френската революция.

Съвременник на граф Сен-Жермен е Хаям Самюъл Джейкъб Фалк, който за малко да бъде изгорен на клада в Германия заради вещество, но успява да избяга в Лондон през 1742г., където, както се твърди, въвеждат ритуалите и концепциите на Кабала във франкмасонските учения.

Придвижвайки се към по-практическата история, масоните имат голямо участие в Американската революция през 1776г. и във Френската малко след това. Към третото десетилетие на XIX век според оценките в САЩ има около 50 хиляди франкмасони. Много от тях днес вероятно биха се описали като ,,най-добрите и най-умните".

Масоните от революционния период са сред най-прочутите личности на времето, включително Джордж Вашингтон, Бенджамин Франклин, Алекзандър Хамилтън, Томас Джеферсън, Джеймс Мадисън, Патрих Хенри, Джон Хенкок, Пол Ривиър. Погледнете днешната американска валута и вероятността да попаднете на изобразен мъртъв масон е много голяма. Твърди се, че всички с изключение на един от подписалите Декларацията на независимостта са франкмасони, макар че кой е това изключение, е загубено за историята. Портретите не са единствения масонски символ върху американските банкноти. Има и други, включително Всевиждащото око и такива надписи кат Novus Ordo Seclorum (Нов световен ред).

Друг франкмасонски лозунг е Ordo ab Chao, което означава ,,Ред от хаоса". Той е интерпретиран като означаващ, че масоните откриват възможности в хаоса, защото е лесно да се експлоатира нуждата на човечеството от ред.

Един шотландски масон на име Арчибалд Грейси основава първата спестовна банка в Ню Йорк. Неговата ,,Ийст Ривър Меншън" е официална резиденция на кмета на Ню Йорк Сити. Грейси е известен с партитата си, посещавани от известни фигури като Уошингтън Ървинг, Джеймс Фенимор Купър и Алекзандър Хамилтън.

Според Артър Едуард Уайт в книгата му ,,A New Encyclopedia of Freemasonsry" (,,Нова енциклопедия на франкмасонството") потайността по отношение на вътрешните дела на масонските ложи помага на колонистите да заговорничат срещу британската корона без никакъв риск. Смята се, че Бостънското чаено парти е замислено в масонска ложа.

Това, че Американската революция е планирана от масони, е тайна не само за британците, но и за много американски войници, които се бият във войната. Според Уилям Т. Стил ,,Повечето (от американските войници) вярват, че участват само в каузата да се спечели независимост от един тиран. За повечето от тях, както и за повечето от членовете днес масонството е просто братство, подпомагащо социалните умения и осигуряващо другарство на членовете си."

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.