Ads Top

Тихата смърт на американската мечта


БВП на човек от населението в САЩ е нараствал средно с 2.2% на година между 1947 и 2000г. Но от 2001г. насам той нараства само с 0.9%. 

1.3% не изглежда толкова много. Още повече за една година. Но ако се повтаря всяка година в продължение на 50 години...

БВК на човек от населението в САЩ е бил около 45 хил. долара в края на миналото столетие. Но, ако икономическият растеж в САЩ между 1947г. и 2000г. беше 0.9% БВП на човек от населението сега щеше да е около 20хил. долара - 2.25 пъти по-малко.

Има държави с 2.25 пъти по-малък БВП на човек от населението от САЩ: Гърция, Казахстан, Латвия, Чили...

Така че, САЩ след 2001г. са Гърция, сравнение със САЩ между 1947г. и 2001г.

Изследване на Института ,,Маккинли" стига до още по-горчиви изводи. Според него 81% от американците са останали със същите или по-ниски доходи през последното десетилетие.

В същото време парите в обращение приблизително са се утроили от 2001г. насам. Някакво обяснение, Джанет Йелън? Ами ти, Бен Бернанке?

Явно, Фед не може да съживи труп, но какво може?

,,Ключът е в растежа. Проблемът е, че не може да стане с печатане на пари", обяснява икономистът Джим Рикардс. ,,Сегашният икономически спад не е цикличен, а е структурен. Това е нова депресия, която няма да бъде преодоляна без структурни промени в икономиката", обяснява той.

Структурни промени? За това трябват действия от Белия дом или от Конгреса. Но, докато те не си говорят, няма голяма надежда това да се случи. А, представете си, че Тръмп бъде избрам! Или Хилари! Тогава конгресмените по-добре да отидат за риба за четири години...

Рикард казва, че Япония е в депресия в продължение на 25 години, защото не е направила необходимите структурни промени в икономиката. А сега, САЩ е като Япония.

Ще имаме картина не на внезапен колапс, а на постепенно отслабване и залез. На дълъг, мрачен ноември. И на студ, който никога не свършва.

Източник: pero

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.