Ads Top

Свободни ли са българските медии?!


Още древните римляни са забелязали, че ,,Информацията е сила". Думата informatio от латински означава разяснение, изложение, осведоменост. Нещо повече информацията не е само сила, информацията е ВЛАСТ. Днес на всеки човек му е ясно, че медиите занимаващи се с нейното разпространение са четвъртата власт.

Въпросът е свободна ли е тази или е под нечий контрол?

Freedom House е американска организация, която се занимава с правата и свободите по света. Те са използвали различни критерии за класиране на медиите по отношение на тяхната свобода. От 197 са оценили общо 63 броя (32%) като Свободни, 70 страни (36%) са оценени като Частично свободни, а 64 (32 процента) не са свободни.

Според тях българските медии са Частично свободни. Нещо повече, обърнете внимание на картата с разпределението на регионите в заглавната страница на сайта им, която говори сама как те разбират света: Западна Европа включва Гърция и Турция - там гражданите имат относителна свобода, а България влиза при Русия в страните от Евразия.

Защо нашите медии са частично свободни?
,,Информацията е валута на демокрацията" Thomas Jefferson

Политическите вълнения и финансов натиск, предизвикани от европейската икономическа криза се отразява и върху свободата на медиите. Както всичко останало в нашата държа, така и медиите са под икономически натиск и се нуждаят от финансови средства, а те печелят предимно от реклама.

Коя част от медиите са свободни и коя част не са свободни?
Мит е, че Интернет пространството все още е свободно. Естествено, че всеки сайт, който има рекламодатели публикува каквото му кажат, поне докато му плащат.

Вярно, че всеки блогър може да пише, каквото си иска в собствения си блог, но кой ще го прочете освен неговите приятели? Когато стане много посещаван се появяват рекламодатели и свободата свършва. Който плаща, той поръчва музиката.

Много журналисте казват, че още преди да започнат да пишат по някоя тема, шефовете им ги предупреждават да не се захващат с нея, защото е неудобна и медията им може да загуби важен рекламодател. забележете, че в телевизията и пресата основния рекламодател е Правителството.

За да имаме преуспяваща държава не е достатъчно да имаме просто свободни медии, а такива които работят в симбиоза с останалите компоненти и на националната сигурност. Медии, които поощряват положителните промени в културните ценности на българите, патриотизма, нетърпимост към корупцията, стремеж към развитие, иновации и ориентация към модерния свят.

Източник: postvai

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.