Ads Top

Thuggees

Една от най-старите организирани криминални банди в света. Датираща още от началото на XIX век, това индийско тайно общество почита богинята Кали. Членовете са известни като Thugs (таги). Тагите обикновено са членове на Thugs - което е източникът на английската дума thug, означаваща хулиган, гангстер - и членството се смята за наследствено. Таги могат да са или индуси, или мюсюлмани. Нападат пътници, обират ги и често убиват жертвите си. По принцип в организираните криминални групи мъжете извършват дейностите си, свързани с бандата, докато жените са у дома и не знаят абсолютно нищо.

Според BBC: ,,Типично убийство за тагите осъществява, като те се присъединяват към група пътници, забавляват ги и им готвят, така че пътниците бързо свалят гарда. При предварително уговорен сигнал (кодовата фраза е донеси тютюна) тагите удушват пътниците и вземат всичко ценно. Тагите запазват ценностите за себе си и посвещават труповете на Кали."

Тагите имат собствена специализация. Има sothaees, които прилъгват пътниците: lughaees, които копаят гробове предварително, и bhuttotes, които убиват. Жертвите са душени с шал, наречени roomal.

В апогея си тагите убиват четиридесет хиляди души годишно. През 30-те години на XIX век британските управници на Индия влизат във война с тагите. Водачът на движението е Уилям Слийман, който основава Министерство за тагите и бандити в индийското правителство.

Според BBC ,,Над три хиляди таги са заловени от Уилям Слийман през 30-те години на XIX век. Четиристотин са обесени, а другите - хвърлени в затвора или превъзпитани." Някои обаче са опитвали това насочено срещу бандитите движение като гонене на вещици, като много невинни не-членове на Таг са убити заедно с виновните участници.

Министерството срещу бандитите е основната анти-бандитска сила до началото на ХХ век, когато го заменя ново министерство на централното наказателно разузнаване. Движението срещу тагите е много успешно - факт, който е от изключителна полза за британските управници.

Тагите се прочуват в западния свят заради популярността на книга, наречена ,,Confessions of a Thug" (,,Изповедите на един таг"), написана от Филип Медоу Тейлър през 1839г. В по-ново време членовете на тази банда са представени в книгата на Джордж Брус от 1968г. ,,The Stranglers: The Cult of Thuggee and Its Overthrow in British India" (,,Удушвачите: култът на тагите и неговото побеждаване в британска Индия"), във филма от 1939г. ,,Gunga Din" (,,Гунга Дин") и в този от 1983г. ,,Indiana Jones and the Temple of Doom" (,,Индиана Джонс у храмът на обречените").

Жул Верн описва членовете на Таги в книгата си от 1872г. ,,Около света за 80 дни". Той пише ,,След Милигом пътниците пресякоха фаталната провинция, толкова често напоена с кръв от сектантите на богинята Кали... Някъде там властваше Ферингий, главата на тагите, царя на удушвачите... Тези главорези, обединени от тайна връзка, удушваха жертви на всякаква възраст в чест на богинята на Смъртта, без да пролеят и капка кръв. Имаше период, когато тази част на страната почти не можеше да се прекоси, без да се открият трупове във всички посоки... Английското правителство успя до голяма степен да намали тези убийци, макар че тагите продължават да съществуват и да осъществяват ужасните си ритуали."

Към 1890г. тагите вече са изличени, макар че понятието ,,Thuggee" продължава да съществува в Индия, понякога дори под същото име.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.