Ads Top

Храм на Сет (Temple of Set)


Група, водена от офицера от американското военно разузнаване подполковник Майкъл Акино. Храмът на Сет е основана през 1975г. като отцепила се група от Църквата на Сатаната. Основателите на тази група не са съгласни с управленския стил и философия на Църквата на Сатаната и затова формират собствена.

Философията на Храма на Сет се базира на самоусъвършенстването и самосъздавнаето, както са представени от египетския принцип на Ксепер, наричан понякога Хефер или Кефер. Сет е древноегипетски бог. Членовете на тази група се наричат сетианци. Подобно на повечето тайни общества, членовете трябва да бъдат посветени и след това се придвижват нагоре по нивата в организацията, наречени степени. Групата е призната като регистрирана религия както от американското федерално правителство, така и от щата Калифорния.

Независимо от статута им като религия, Храмът на Сет няма църква и на всеки член е разрешено да следва религията на всяко място и по начин, който си избере. Има свещеници, които изпълняват ролята на съветници. Свещениците представляват групата и същността, наречена Сет. Сетианците не боготворят Сет, нито пък някой друг бог или същност. Те вярват, че самото съществуване на Сет води до промяна във Вселената и че те служат на интересите на Сет - който е обичан, но не боготворен - чрез самоусъвършенстването.

Сетианците следват това, което е наречено ,,Пътека на лявата ръка", т.е. те смятат, че човекът е по-важен от обществото, дори ако това общество е самият Храм на Сет.

Храмът на Сет е критикуван, като повечето от критиките са насочени към водача Майкъл Акино. Акино продължава да използва нацистка образност и символизъм, както и препратки към нацистката идеология в своята литература за Храма на Сет. Например той говори в полза на онези, които отричат холокоста на нацистите като исторически факт.

Акино не се страхува да отвръща на критиците си. Завеждал е съдебни дела срещу някои от тях, а други твърдят, че са станали обект на тормоз от негова страна.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.