Ads Top

Нация на Исляма (Nation of Islam)


Религиозната секта, известна като Нация на Исляма, се популяризира от Илайджа Мохамед, роден Илайджа Пул приблизително на 7 октомври 1897г. в селската част на Джорджия, известна като Сандърсвил. Точната дата на раждането му не е сигурна заради лошото водене на документацията в областта по онова време. Илайджа е едно от 12-те деца на Уилям и Мери Пул. Баща му е свещеник. През 1919г. Илайджа се жени за жена на име Клара Евънс. Двойката има осем деца. По време на сватбата Илайджа работи едновременно за железопътна и тухларска компания. През април 1923г. обаче той мести семейството си на север в Детройт, Мичиган, където получава работа на автомобилна конвейерна линия.

Elijah Mohammed
През 1930г. Илайджа среща основателя на Нацията на исляма (тогава известна като Храм на исляма) Уолас Д. Форд, който проповядва, че е време чернокожите да се върнат към исляма - религията на техните предци. Когато Илайджа го среща, Форд продава сребърни продукти от врата на врата, но казва, че е пророк, дошъл от Африка, за да помогне на чернокожите да разберат своето наследство. Черната раса, според Форд, е по-висшата ,,първоначална раса" и чернокожите американци са загубените овце на исляма и той иска да ги върне обратно у дома.

Според по-късните проповеди на Илайджа той научава от Форд, че в първите дни на света са управлявали чернокожите. Чернокожите учени, твърди Илайджа, създават моретата и планините. Те са накарали Луната да избухне в орбита около Земята от предишното й място под Тихия океан.

Илайджа става главен помощник на Форд и негов отдаден ученик. Форд дава на Илайджа мюсюлманското му име Мохамед. През 1934г. Илайджа е арестуван за насърчаване на чернокожите родители мюсюлмани да изпращат децата си в мюсюлмански училища, които не се смятат за легитимни от Щатския борд по образование на Мичиган. Илайджа не попада в затвора, но неговите училища са затворени.

В отговор Илайджа заедно с Форд се мести в Чикаго. Форд изчезва на 26 февруари 1934г. и до днес никой не знае какво се е случило с него. След изчезването му Илайджа поема контрола върху Нацията на исляма.

През следващата година Илайджа се мести във Вашингтон, окръг Колумбия, след като получава за слухове за смъртни заплахи срещу него. През 1942г. по време на Втората световна война Илайджа е арестуван заедно с много други чернокожи мюсюлмани заради избягване на военна служба. Илайджа е хвърлен в затвора, макар че е на 45 години - твърде възрастен, за да бъде призоваван. Не е освободен от там преди края на Втората световна война през 1945г.

В годините след войната Нацията на исляма започва да събира нови членове, проповядвайки посланието за чернокожата сила на хората от гетата и затворите.

През 50-те години един от хората, вербувани от Нацията на исляма докато излежава присъдата си, е Малкълм Литъл - човекът, който по-късно ще се прочуе като Малкълм Х. През 60-те години най-прочутият член на Нацията на исляма е световният шампион по бокс тежка категория Касиус Клей, който сменя името си на Мохамед Али.
malcolm x

Малкълм Х напуска Нацията на исляма през 1964г., след като научава, че Илайджа Мохамед изневерява на жена си и има извънбрачни деца. Малкълм приема ислямската религия, която не е свързана с Нацията на исляма. Нацията на исляма незабавно обявява, че Малкълм е техен враг.

През 1965г. Малкълм Х е убит от членове на Нацията на исляма, докато изнася реч в Одюбон Болрум в Ню Йорк Сити. По време на смъртта му Нацията на исляма се е разпространила в повече от шестдесет града на САЩ и в Гана, Мексико и страните от Карибския басейн.

През 1972г. Илайджа назначава Луис Фарахан за нов говорител на Нацията. Фарахан е роден като Луис Юджийн Уолкът на 11 май 1933г. в Роксбъри, Масачузетс, и е отгледан от майка си, родена на Сейнт Китс, остров в Карибско море. Майка му го учи за борбата на чернокожите американци за равенство, свобода и справедливост. Осъзнавайки музикалния талант на Луис, майка му подарява цигулка за шестия му рожден ден. Дете-чудо, на 13-годишна възраст той вече е свирил заедно с Оркестъра на Бостън Колидж и Бостънския градски симфоничен оркестър. На следващата година той става национално известен, когато печели конкурс за таланати по ,,Ted Mack Amateur Hours" (,,Час за аматьори на Тед Макс") - популярно телевизионно шоу по онова време.

Като артист, той става известен като ,,Чаровника". Луис завършва гимназия на 16 години. Тъй като е лекоатлетическа звезда, печели стипендия за Учителския колеж в Уинстън-Сейлъм в Северна Каролина, където има отлични постижения по английски език. Луис се жени за детската си любов през септември 1953г., през последната година от колежа. Нуждаейки се от пари, за да издържа новото си семейство, той напуска колежа и става професионален изпълнител - пее, танцува и свири на цигулка.

През февруари 1955г., докато участва в шоу, наречено ,,Calypso Follies" (,,Безумията на Калипсо"), Луис е поканен от Малкъм Х да посети Храм номер две на Нацията на исляма. Скоро след това Луис се присъединява към организацията и става известен като Луис Х. Отказва се от шоубизнеса и става пастор в Бостънския храм на Нацията на исляма през 1956г.

Първоначално Луис е отдаден последовател на Малкълм и дори моделира начина си на говорене по него. Когато обаче Малкълм се отделя от Нацията на исляма, Луис се обръща срещу него, наричайки го предател. (Днес семейството на Малкълм твърди, че Луис се е обърнал срещу Малкълм по-рано, отколкото признава.)

След като Малкълм Х е убит, Луис оглавява джамията в Харлем на ,,Нация на исляма". Бързо става говорител номер едно на организацията и продължава да рекламира учението на Илайджа Мохамед дори след неговата смърт през 1975г. Фарахан е говорител на ,,Нация на исляма" от 35 години. Под неговото ръководство ,,Черните мюсюлмани" процъфтяват.

През 1995г. Фарахан организира успешния Едномилионен поход във Вашингтон, окръг Колумбия. Стотици хиляди чернокожи присъстват и се заклеват да подновят отдадеността си на семейството, общността и личната си отговорност.

Макар че ,,Нация на исляма" работи, за да създаде по-здрави чернокожи индивиди и общности, организацията е силно критикува за изпълнените с омраза учения за белите, особено за евреите. Много чернокожи лидери са осъждали антисемитските забележки на Фарахан. ,,Нацията" продължава да проповядва, че в създаването на света са участвали марсианци.

През 1995г. Фарахан казва на едно събиране, че е имал видение за НЛО. Твърди, че марсианци са го отвлекли и са го завели на кораба-майка, където се е срещнал с Илайджа Мохамед, който дал на Луис идеята за Едномилионния поход. За разлика от Малкълм Х, който никога не е имал собствени пари, Луис Фарахан живее в лукс в имение в Мичиган. Баща е на девет деца и има много внуци и правнуци.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.