Ads Top

Едуард Сноудън: Цялото общество е подвеждано

edward snowden

Приветстван от някои като герой и наричан предател от други. Едуард Сноудън се превърна в една от най-обсъжданите личности в последните години. Световният прецедент, който той предизвика чрез разкритията си, отвори огромен дебат относно масовото наблюдение на хора. неприкосновеността на личния живот, съревнованието между свободата и сигурността.

Водещ: Едуард Сноудън, благодаря Ви, че се съгласихте да разговаряме. Какви качества определят избора на един разобличител като вас да разкрива публично държавни тайни, да поема такива огромни рискове по отношение на репутацията, кариерата и сигурността си?

Едуард Сноудън: Това е много сложен и комплексен въпрос. Защото по принцип не класифицирам хората, не ми харесва терминът разобличител или определения като герой или предател. Когато се класифицират хората се създава дистанция между тях. Но може да направим опит да генерализираме масовото поведение на хората, масовите решения и избори, които правят, които глобално се дължат на структурата на определени закони. Легалността във времената става все по-различна от моралът на нашето ежедневие, всекидневните решения, които взимаме и ценностите, които имаме. При това положение, трябва постоянно да избираме на кое сме по-отдадени - на закона или на справедливостта? За мен това определя дали един човек е разобличител.

Водещ: Едуард, много хора свиват рамене и казват: ,,Какво от това, че тайни агенти следят хората, нали затова им плащат?" или ,,Ако няма какво да криеш. няма от какво да се страхуваш." Как бихте отговорил на това?

Едуард Сноудън:  Когато чуя това, винаги си мисля, че да не се уважава правото на лично пространство е като да не те интересува свободата на словото, защото няма какво да се каже. Това е фундаментален, не американски принцип и е повече от наднационалното, повече от това, което е държавата. Това е дълбок социален принцип, правата не са индивидуални, те са колективни. И това, което няма значение за теб днес, може да има значение за цяло общество, за всички хора, за цялостния начин на живот утре. И ако ти не го отстояваш, кой ще го направи?

Водещ: През 2009г., когато работехте за ЦРУ, влязохте в чат форум и написахте, че хората, които пропускат класифицирана информация в пресата, цитирам: ,,трябва да бъдат застреляни в топките". Как се случи да се превърнете от този човек, в човекът, който е отговорен за най-голямото изтичане на информация в цялата американска история.

Едуард Сноудън: Първоначално трябва да кажа като защитник на личното пространство, че никога не съм заявявал авторство над това, доста е безотговорно за хората, които дълбаят в тези минали изявления, да твърдят, че е море твърдение. Но за целта на спора, нека каже,, че аз съм го написал. Ако аз съм го написал, е важно да обърнем внимание на това, че всъщност няма значение какво мисли някой в даден момент относно ЦРУ. Защото аз съм израснал във федерално семейство, вярвайки, че всичко, което правителството казва най-вероятно е истина, защото няма причина да ни лъжат. Обаче в един момент започваш да намираш все повече ясни доказателства, че цялото общество бива подвеждано. Хората са подвеждани на базата на програми, които не са ефективни. И в някои случаи това ги наранява. Помисли как това ще промени твоите вижданията и твоята личност, ако попаднеш в такава ситуация. Какво ще направиш ти?

Водещ: За вредността на тези методи също си спорил и преди. Фактът, че са нелегални и незаконни. Апелативният съд във Вашингтон изказа предположение, че това, което NSA прави, чрез събирането на всякакъв вид лична информация е може би легално. Ако това е така, ще бъдат ли поставени под въпрос твоите разкрития?

Едуард Сноудън: Вече не е въпрос, дали програмите на NSA за масово следене са легални или не. Беше доказано, че те са незаконни. Проблемът е в това, което виждаме в съдилищата и което се случва от 15 години насам. Съдът няма да каже дали някоя програма е законна или незаконна, докато не им се докаже, че реално съществува. А правителството отрича, че тези програми съществуват/ Единственият начин да разберем дали са законни или не е когато някой ,,разобличител" излезе наяве и предаде на съда класифицирано доказателство. Това вече позволява на съда да каже законно ли е или не.

Водещ: Съществуват дискусии относно факта, че живееш в Русия, независимо как си стигнал до там. При пристигането си там ти каза следното: ,,Тези нации, включително и Русия имат моите благодарности и респект, затова че са първите изправили се пред нарушаването на човешките права. Те спечелиха уважението на света." Когато чуваш това сега, не съжаляваш ли, че си направил това изявление, имайки предвид, че има ужасни сведения относно човешките права в Русия. Има ли нещо, което може да те накара да се отречеш от това твърдение?

Едуард Сноудън: Всъщност не. Мисля, че е извадено извън контекста. Важно е да го погледнем в по-широка перспектива. Държавите, които цитирам са първите, които са се изправили против насилието от страна на властта.

Водещ: Вие споменавате Венецуела, Боливия, Никарагуа и Еквадор, но започвате изречението си с Русия. И после казвате, че са спечелили уважението на света. Много хора знаят за действията на Русия в Чечня, как се справят по света досидентите и неудобните журналисти. Русия не е малка държава, по какъв начин трябва да спечели уважението на света относно правата на хората?

Едуард Сноудън: Когато говорех за това, нямах предвид специално правителството, а за нацията, хората в тази страна. И ако те замислиш какво се случва с тези различни общества, да те всички страдат. И да, Русия вътрешно имат много трудности в областта на човешките права, както много други страни по света. Но това, което също може да се отбележи е, че имат силно движение с цел да подобрят правата на гражданите си. Дори и правителството да работи срещу тях, хората се опитват да променят това. Искам да уточня, че и аз бях много критично настроен относно сведенията за правата на хората в Русия, и специално за връзка им с Интернет. Защото знаем за голям брой критични, честно казано, напълно ненужни закони.

Водещ: Бихте ли описали президента Путин като авторитарен лидер, диктатор? Как бихте го определили?

Едуард Сноудън: Не мисля, че има някой, който ще оспорва неговата позиция като авторитетен лидер.

Водещ: Има ли някакъв вариант въобще да се върнеш в САЩ? Министърът на правосъдието наскоро каза, че предложението за сделка за оправдаването ти е все още валидно. Въпреки че други хора казаха, че шансовете за сделка са близки до невъзможните.

Едуард Сноудън: Не е в интерес на публичността, не е в интерес на правителството, не е в ничии интерес, включително и на мен шансовете да са близки до невъзможните. Заявих пред правителството, че единственото, което искам, за да се върна обратно е честен процес, в който мога да изложа публично своята защита.

Източник: novotopoznanie

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.