Ads Top

САЩ местят ядрените си оръжия от Турция в Румъния


Решението на Вашингтон е още една илюстрация за повишаващото се напрежение между САЩ и Турция след опита за преврат от 15 юли.

Според източниците на изданието трансферът е изключително труден и от техническа, и от политическа гледна точка.

Според доклад на ,,Simson Center" от Студената война досега около 50 тактически ядрени оръжия на САЩ са позиционирани във военновъздушната база в Инджирлик в Турция, която се намира на приблизително 100 км от границата със Сирия.

След проваления опит за преврат обаче електричеството в базата беше спряно, шефът й - арестуван, а достъпът на американски военни самолети, които я ползваха за въздушната си удари в Сирия - спрян, припомня изданието.

В доклада се посочва, че е под въпрос как САЩ биха могли да упражняват контрол върху ядрените оръжия при задълбочаване на гражданския конфликт в Турция.

Според друг източник на изданието отношенията между Вашингтон и Анкара толкова са се влошили след опита за преврат, че американските власти вече нямат доверие на турските за разполагането на ядрените оръжия.

Оръжията ще бъдат преместени във военната база Девеселу край град Каракал, допълват източниците на изданието. Там беше разположена и американска система за противоракетна отбрана през май т.г.

Румъния беше съюзник на Съветския съюз по времето на Студената война, но никога не е приемала ядрени оръжия през периода. Разполагането на тактически американски оръжия в близост до границата с Русия със сигурност ще разгневи допълнително Москва и ще ескалира напрежението между Кремъл и Белия дом.

Изданието припомня, че разполагането на руски ядрени оръжия в Куба от времето на Студената война едва не е предизвикало ядрена война.

Изданието е потърсило коментар от Държавния департамент на САЩ, както и от външните министерства на Турция и Румъния. От САЩ и Турция е обещан отговор на въпросите, но по-късно Държавният департамент е прехвърлил топката на Министерството на отбраната, а отговор от него още няма.

От НАТО пък са изпратили до медията дипломатичен отговор, който гласи, че ,,съюзниците трябва да се уверят, че американските ядрени оръжия, разположени в Европа, остават в безопасност". Алиансът припомня и комюникето от срещата във Варшава, в което се казва, че НАТО отчасти разчита на американски ядрени оръжия, които са разгънати в Европа и предоставени на съюзници. Съюзниците на свой ред трябва да гарантират, че всички компоненти на ядреното оръжие на НАТО остават в безопасност и са сигурни и ефективни.

Румънското външно министерство междувременно отрича информацията на медията.

Според практиката, датираща още от времето на Студената война, всякаква ,,изтекла" информация за американското ядрено оръжие, разположено в Европа, никога не е била потвърждавана официално, отбелязва изданието. Публична тайна е обаче, че такова оръжие е разположено в Белгия, Холандия, Германия и Италия.

Източник: investor

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.