Ads Top

Гладът като оръжие в Сирия


В страни като Сирия, Йемен и Нигерия земеделието е съсипано. Докато някои хамбари на Запад ще пращят от жито тази зима, гладът повече отвсякога се използва като военно оръжие - от долините на Сирия до някои анклави в Нигерия, където земеделието е просто съсипано.

Над 50 милиона жители на 17 страни, обхванати от продължителни конфликти, са в положение на ,,тежка продоволствена несигурност", алармират две агенции на ООН.

Йемен и Сирия оглавяват списъка, публикуван в края на юли от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната програма на ООН по прехраната.

Съответно 14 и 8,7 милиона души - над половината население на Йемен и 37 на сто от жителите на Сирия - имат ,,спешна нужда от храна, продоволствие и подсилване на средствата им за съществуване", по-специално чрез помощи за селското стопанство, посочват тези агенции.

Същата ситуация в Североизточна Нигерия, в анклавите, жертва от 2009г. на насилието от страна на ислямиската групировка ,,Боко харам". Според оценка на ,,Лекари без граници" над 500 хил. души там са в ,,катастрофална санитарна ситуация".

Хиляди разселени лица от този регион, прокудени и изгладнели, получиха за първи път хранителни помощи едва в края на юли.

Сирия: двойно по-малка реколта
Специалистите по прогнозите в един глас предричат за 2016г. изключително високи зърнени реколти в ред страни производителки. Което сваля цените на селскостопанските суровини по световните пазари и дава на държави като Египет - най-големия световен вносител на зърно, възможността да напълни силозите си на добра цена.

Но за страните, в които бушува война, вносът на зърно изглежда недостижим лукс.

Така че за тях е решаващо да запазят селското си стопанство, ако ще и в най-традиционния му вид - дори само колкото да задържат хората по нивите и да им спестят мигрантските неволи.

Това лято част от селскостопанските дейности в някои области на Сирия, съответно и част от реколтите, бяха подсигурени от разселени лица, насилствено прогонени от други региони.

Това противодействие обаче не може да спре колапса на земеделието в една страна, която някога бе житницата на Близкия Изток и където 80 на сто от селяните се изхранват от земята.

Тази година ФАО очаква зърнената реколта в Сирия да е под 1,9 милиона тона при над 4 милиона тона годишно преди войната.

Международната организация обаче трудно ще убеди страните донори на ООН да развържат кесиите и да купят семена, торове и инвентар за сирийските агропроизводители.

,,Нов ковчег" за растителни култури
,,Стремежът ни е да покажем как продоволствената сигурност влияе на стабилизирането на населението", обяснява Бюржон, разочарован от това, че ,,кампанията за набиране на 86 милиона долара" е получила до момента едва 10 на сто от необходимите средства.

В края на юни папа Франциск изрази възмущение, че гладът се използва като ,,военно оръжие". При посещение в централата на Световната програма на ООН по прехраната в Рим, където е базирана и ФАО, той с огорчение констатира, че оръжия се разпространяват по-лесно, отколкото храна.

По време на бедствие или след него обаче продоволствените и селскостопанските помощи трябва да се разпределят с подчертано внимание, за да не бъдат нанесени други щети.

Бюржон, например, предупреди някои доброволчески неправителствени организации, планирали да раздават в Сирия посевни материали. ,,Не бива да внасяте семена, неотговарящи на условията в страната (климат, почти, вода и др). Това може да бъде в разрез с всички агрономически изследвания и да върне страната години назад".

Заради войната и затварянето на централния склад за стратегически посевен материал в Алепо сирийските селскостопански производители изгубиха достъп до всички сортове семена, разработени от местните агрономи.

В резултат те бяха принудени да се обърнат към глобалното хранилище в Норвегия, за да вземат от складирания там сирийски генетичен материал и да започнат от самото начало развъждането на сортове, каквито вече се култивират в съседните страни. Така бе използвана за първи път световната банка за семена - един вид Ноев ковчег за растения, сгушен след ледовете.

Източник: investor

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.