Ads Top

Омран: Едно дете, един кадър, хиляди емоции


Ужасът и трагедията на войната в Сирия бе уловен в един единствен кадър с ранено дете.

Видео с зашеметено и изтощено дете, с покрито с прах и кръв личице, седнало на оранжев стол в линейка, обобщава целия ужас, който преживява раздирания от война северносирийски град.

Според лекар от Алепо момченцето е на пет години и се казва Омран Дакнееш. Погледът на Омран е замаян, но той не плаче, а чака тихо и кротичко спасителите му да тръгнат с линейката.

Той било откаран в болница "М10" снощи след въздушен удар срещу контролирания от бунтовниците квартал Катерджи. Детето било с рана на главата, но без мозъчни травми и по-късно било изписано.

Видеозапис на момченцето бе разпространен от сирийската опозиция. Видеото обиколи социалните медии, трогвайки потребителите, предаде Асошиейтед прес.

Лекарите в Алепо използват кодови имена на болниците, които казват, че са подложени на системни въздушни удари от страна на правителствените сили.

"Опасяваме се, че силите за сигурност може да проникнат в мрежата на болниците и да атакуват линейки, докато те прехвърлят пациенти от една болница в друга", обясни медикът, погрижил се за петгодишния Омран.

Активисти на опозицията съобщиха, че при удара са загинали осем души, пет от които деца.

Кадрите с Омран на оранжевия стол напомнят снимката на сирийчето Айлян Кюрди, чието телце беше намерено на турския бряг.
                                                                                                                                                                              Източник: dnes

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.