Ads Top

Роди се първото бебе с вируса Зика в Европа


Болничните власти в Барселона съобщиха, че се е родило бебе с микроцефалия, предизвикана от вируса Зика.

Десетки хиляди бебета може да се родят с увреждания, предизвикани от вируса Зика в рамките на епидемията, преминаваща през Латинска Америка и Карибския регион, обявиха изследователи.

Математическите прогнози показват, че около 93,4 млн. души могат да се заразят с вируса, включително около 1,65 млн. бременни жени, преди епидемията да премине.

Нека да обясним накратко какво представлява вирусът Зика:
Световната здравна организация (СЗО) разпространи през януари информационен бюлетин с подробно описание на вируса Зика. За първи път той е открит при макаци резус в Уганда през 1947 година при мониторинг на горските форми на жълтата треска. След това, през 1952 година, вирусът е установен при хора в Уганда и в Танзания. . До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион. Миналата година Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?
Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

Какви са симптомите?
С две думи - симптомите са много леки. Затова е добре да внимаваме и да не пренебрегваме появата на повишена температура, обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Те обикновено са слабо изразени и се запазват в продължение на 2-7 дни. За съжаление за вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

Каква е опасността за бременните жени?
Вирусът Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба. Случаи на предаване на вируса с кърмата не са регистрирани. За разлика от възрастните хора, които понасят заболяването сравнително леко, бебетата се появяват на бял свят с микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък при нормални размери на другите части на тялото.

Във връзка с тази извънредна ситуация на жените от Южна Америка се препоръчва да не забременяват до 2018 година. Най-строга се оказала забраната в Салвадор. Сложността се заключава в това, че в тази страна мнозина се отнасят негативно към контрацепцията.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.