Ads Top

Оръжеен поток за €1.2 милиарда към Близкия изток


Безпрецедентният приток на оръжия от Центална и Източна Европа продължава да залива бойните полета на Близкия изток, отбеляза в поредното си разследване по темата Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN).

За малко повече от година 68 полета с оръжия и муниции са достигнали държавите от Близкия изток и Турция, които от своя страна ги прехвърлят за употреба в бруталните граждански войни в Сирия и Йемен, показват данните на BIRN и Проектът за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

На транспорта на оръжия по въздух се дължи едва малка част от договорите за снабдяване между държавите за €1.2 милиарда от 2012 г. насам, когато Арабската пролет премина във въоръжен конфликт.

В същото време в последните 2 години хиляди тонове оръжия отлетяха на юг, а стотици хиляди бежанци избягаха на север от конфликтите, отнели живота на над 400 000 души.

Но макар държавите от Балканите и Европа да затвориха мигрантския маршрут, потокът по оръжейната тръба за милиарди евро за изпращане на оръжия по въздух и вода за Близкия изток продължава да тече – и е все така доходоносен.

Единственият проблем е, че става дума за търговия, която почти сигурно е незаконна, посочват оръжейни и правозащитни ескперти.

„Доказателствата сочат за систематично отклоняване на оръжия към въоръжени групировки, обвинявани в извършването на сериозни нарушения на човешките права. Ако случаят е такъв, трансферите са незаконни от гледна точка на Международната спогодба за търговия с оръжия на ООН и други международни закони, и трябва да спрат незабавно“, призова Патрик Уилкън от Amnesty International, който е запознат със събраните от разследващите журналисти доказателства."

Но на фона на големия залог – стотици милиони евро и оръжейни заводи, работещи извънредно – държавите имат силен стимул да допускат процъфтяването на този бизнес. Лицензите за износ на оръжия, които би трябвало да гарантират крайната дестинация на стоките – са издадени, въпреки многото доказателства, че оръжията се пренасочват към сирийски и други въоръжени групировки с меко казано спорна репутация.

От анализа на разследващите журналисти на данните за износ, докладите на ООН, полетната информация и оръжейните договори в рамките на едногодишната проверка става ясно, че хиляди автомати, снаряди, противотанкови оръжия и тежки картечници продължават да текат към размирния регион. Страните на произход са Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Черна Гора, Румъния, Сърбия и Словакия.

От задълбочаването на конфликта в Сирия през 2012 г. тези страни са одобрили доставките на оръжия и муниции за най-малко €1.2 милиарда до Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция.

Истинската сума обаче вероятно е далеч по-висока, тъй като липсват данни в четири от осемте страни за 2015 г. и за седем от тях за 2016 г. Смущаващото е и че преди 2012 г. страните-купувачи нямат почти никакви договори за доставка на оръжия от източноевропейските производители. А темпото на доставките не показва признаци на забавяне – някои от най-големите сделки бяха подписани през 2015 г.

Оръжията от Източна Европа са разпознати в над 50 видеоклипа и снимки от социалните мрежи, използвани от редиците на Свободната сирийска армия, но и групировки като „Ансар ал-Шам“, свързания с „Ал Кайда“ „Фронт Нусра“, „Ислямска държава“, фракции, сражаващи се на страната на президента Башар ал-Асад и сунитски сили в Йемен.

Оръжията и мунициите обаче не стигат до дестинациите си само по въздух. По данни на разследващите журналисти най-малко три доставки са дело на армията на САЩ през черноморските пристанища, откъдето близо 4700 тона боеприпаси са стигнали до Червено море и Турция от декември 2015 г. насам.

Източник: ureport

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.