Ads Top

Новият свят срещу Новия световен ред


Краят на Ялта и Потсдам дойде. Днешните реалности се различават кардинално. Фигурите на глобалната сцена се раздвижиха отново. През 2016 г. светът ще навлезе в нов етап от своето развитие с формулата “Новият свят срещу Новия световен ред”

Така стигам до споменатото погребение на Ялта. 71 години след договореностите на ялтенската конференция САЩ ги погребаха окончателно. За съжаление това стана в страната, която спечели най-много от Ялта и от Потсдам – Полша. Именно в нея американски военни единици ще бъдат дислоцирани на източните й граници. Въпреки Ялта и въпреки споразуменията СССР-САЩ от 1989 г. 4-те хиляди американски и британски войници, танкове, БТР-и, ракети в Полша ще означават взривяване на основите на следвоенната европейска и световна стабилност.

Това става в Европа, която има огромни проблеми – кризата, бежанците, референдумът в Англия за ЕС, чийто резултати трудно могат да се предвидят, финансовата катастрофа в Гърция, Испания, Португалия, Франция, Германия и т.н. Ще се засилва кампанията срещу Меркел, ще расте влиянието на Мари льо Пен във Франция и центробежните тенденции в Шотландия, Каталуня, Корсика, Бастия. НАТО ще продължава да пълзи на Изток и да придвижва ядрено оръжие в същата посока, което е нарушение всички договорености от началото на 90-те години в сферата на контрола на оръжията и въоръжените сили.

Европа и светът навлизат в напълно нов етап, в който вече няма договорна основа за избягване на локални и глобални военни конфликти.

Това е началото на краха на западната капиталистическа цивилизация и краят на Американския век, който вместо да продължи 100 години, продължи точно 1 година, т.е. до 11 септември 2001 г. – събитията в Ню Йорк, след което се превърна в агония. Това е началото на истинския постамерикански ХХІ век, който ще има коренно различни параметри. Това е началото на Първата глобална Велика депресия, краят на Новия световен ред и началото на Новия свят, който ще се изгражда през целия текущ век.

Разбира се, еднополюсният свят никога не е бил повече от една обикновена метафора. Реално САЩ нито в един ден не успяха да постигнат унищожително превъзходство над останалия свят. Но не става дума за “закриването” на САЩ и дали те ще паднат до втора или трета лига, още повече, че в момента никой не бърза да ги измества. САЩ сами се изпратиха в нокаут и сега висят безпомощни на въжетата на ринга. И няма кой да хвърли кърпата на ринга.

Дали САЩ ще издържат, дали ще се разпаднат като единна държава, дали ще станат някаква територия с особен визов режим? Тези въпроси на пръв поглед са лишени от смисъл. Но в днешния свят е натрупана твърде много материална мощ и много малко смисъл.

Тази икономическа, политическа и социо-културна криза, в която се оказаха САЩ, е край и на цивилизацията, която знаем.

Ще започне съвършено различно устроена реалност, която няма да има нищо общо със сегашните понятия. Не става дума само за преход от еднополюсен към многополюсен свят, тъй като реално първият въобще не успя да се появи. Става дума за новия цивилизационен модел, или както се казва парадигма, която вероятно ще лежи извън конфликта капитализъм – социализъм, а в нещо ново, неизвестно и непроучено.

Светът се намира на прага на преход към нова техно-промишлена и социо-културна система. Основата й ще бъдат създаването на нови технологии, превишаващи ефективността на днешните решения стотици пъти, на открития на нови принципи във фундаменталните науки и пренасянето им в различни сфери на човешката дейност.

САЩ нямат шанс да царуват в света. Техният елит няма необходимия цивилизационен код. Няма програма. Америка е болна цивилизация, израснала на пусто място, без история и корени, присвоила си правото да експериментира със съдбата на други народи.

Днешните САЩ нямат собствена вътрешна логика за развитие. Това е криза на цялата система, по-точно на нейното пълно отсъствие.

Сергей Лавров написа, че Русия иска нова европейска архитектура и докато не се появи нов стабилен политически ред няма да може да се говори за мир и стабилизация в Европа и света.

От момента, в който САЩ разбраха, че хватката им над света отслабва, излязоха от Договора на противоракетната отбрана, извършиха две вълни от разширението на НАТО, разпалиха оранжевите революции, строят споменатите две търговски групировки. За какво сътрудничество с Русия и Китай може да става дума щом като по цялата линия върви остра конфронтация.

След преврата в Украйна ситуацията в Европа стана много опасна. Заради това Москва започна подготовката на нова външнополитическа доктрина за общуване със и в света – алтернатива на американския Нов световен ред.

Става дума за три основни въпроса – за желаното социално устройство, за новата универсална идеология и за създаването на нов съюз, модел за устройството на Новия свят.

Източник: perobg

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.