Ads Top

Глобалното затопляне ще ни струва по $1.98 трилиона годишно


Глобалното затопляне ще причинява щети на световната икономика за над $1.98 трилиона годишно до 2030 г., тъй като горещото време ще направи работата на много места по света непоносима през определени периоди от денонощието, показва доклад на Програмата за развитие на ООН, цитиран от Independent.
   Само след 14 години в Индия, където някои работни места вече се делят от двама души, за да могат редовно да си почиват от жегата, загубите ще стигнат $450 млрд. годишно.

Очаква се и Китай да понесе подобни загуби, а другите най-тежко засегнати държави са Индонезия ($248 млрд.), Малайзия ($248 млрд.) и Тайланд ($149 млард.).

Резултатите от доклада на ООН бяха огласени на форум в Куала Лумпур за намаляването на рисковете от тежките метеорологични кризи. Други подобни проучвания подчертаха опасността от все по-силните дъждове за разпространението на болести, разширяването на местообитанията на насекоми и гризачи.

Валежите водят до замърсяване на водоемите, а безпрецедентните жеги – до пожари и пясъчни бури, които намаляват качеството на въздуха.

Авторът на доклада д-р Торд Кьелстрьом заяви, че ефектът на жегите върху ежедневния живот на хората не получава достатъчно голямо внимание.

„Ако работата ви е свързана с физическа активност, колкото по-горещо става, толкова по-бавно работите. Загубата на продуктивност заради жегите ще бъде много милиони“, каза той.

По думите му увеличението на температурите до 2050 г. е било на практика неизбежно заради късното осъзнаване на проблема. Намаляването на парниковите емисии обаче може да има сериозно въздействие след това.

Според него някои хора все още предлагат човечеството да намери начини да се адаптира към промените, вместо да опита да ги предотврати.

„През последните години много държави се съсредоточиха върху адаптацията с идеята, че можем да открием методи да се справим с бъдещите промени в климата и да предпазим хората и обществата си. Лично аз смятам, че нуждата от смекчаване на климатичните промени не получава нужното внимание. Въпросът е изключително спешен, тъй катf трябва да вземем мерки сега, а не след 40 години“, каза Кьелстрьом.

Срещата на върха за климатичните промени в Париж беше приветствана като грандиозен успех, а държавите по света се ангажираха да запазят нивото на затопляне до 1.5 градуса по Целзий в сравнение с това от прединдустриалната епоха. Светът вече е усетил затопляне от близо 1 градус.

Въпреки това, ефектът на действията, обещани от отделните държави, ще позволи покачване на климата от 3.1 градуса по Целзий до 2100 г.

Източник: ure-port

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.