Ads Top

Метеж в Турция или подпалване на Райхстага


Айше Кадиоглу - един от известните турски политолози и професор от университета Сабанчи в Истанбул. Тя твърди убедено, че в съботната нощ страната е преживяла зловещо историческо дефавю. Професорът припомня запалването на Райхстага през 1933г. не само, защото двете сгради на парламента получиха значителни повреди, но и защото случилото се в двата случая е обвито в тайни и заговори, а в края на краищата се превръща в ,,последния гвоздей в ковчега на основните човешки свободи".

В миналото от престъплението се възползвал немският канцлер Адолф Хитлер, той буквално ликвидирал старата Конституция и законността, консолидирал цялата власт в ръцете си.

Сега Реджеп Ердоган се опитва да направи същото, пише Кадиоглу.

Ердоган се похвали дори с възможностите, които му е предоставил този опит за преврат. Авторката нарича опита за преврат ,,самодейност".

Както предават редица медии, той нарече случващото се ,,подарък от Аллах".

В събота ВВС съобщи, че в Турция вече са арестувани 6 000 човека, в това число висши офицери, а също около 3 000 съдии и адвокати. Арестувани са дори счетоводители.

В по време на речта си на погребението на една от жертвите президентът на Турция ясно каза, че ОЧАКВА МЪСТ.

Турският вестник ,,Cumhuriyet" пише, че тълпата е крещяла: ,,Искаме убийства", а Ердоган е обещал да изпълни това желание.

,,В демократичното общество не бива да се игнорира волята на народа. Това е ваше право" - отговорил Ердоган.

Той говори за ,,изкореняване на смъртоносния вирус", а неговата партия в парламента вече направи предложение да се въведе смъртно наказание.

Най-популярният хаштаг в турския Туитър е #idamistiyorum. което означава ,,Аз съм за смъртното наказание".

Всичко това показва, че Ердоган умело се възползва от обществените настроения, дори го провокира и вменява, за да създаде ,,авторитарен режим с черти на популизъм"- пише проф. Кадиоглу.

Настоящата ситуация подхранва загадъчността около преврата.

В социалните мрежи вече могат да се намерят бележки, чиято основна идея е в това, че режимът на Ердоган сам е инсценирал преврата, за да си създаде алиби при консолидирането на властта в ръцете си.

Какво се случи по време на преврата?

,,Опитът беше такава самодейност, че трудно може да се нарече преврат", пише Едуард Лютвак - водещ експерт по държавни преврати от американското издание ,,Foreign Policy"

За успеха на един преврат не се изисква много: само няколко хиляди човека могат да го осъществят, ако спазват едни обикновени правила. Например, трябва политическите лидери да се арестуват, а тези въоръжени сили, които не са замесени в заговора, да бъдат успокоени или да бъдат въвлечени на страната на преврата.

Това не е никак трудно; през 1979г. Лютвак дори пише Ръководство за държавни преврати, което до момента е преведено на стотици световни езици. В книгата си той предлага рецепта за успешен бунт.

През нощта в събота нито Ердоган, нито премиерът Иълдъръм не бяха задържани.

Ердоган беше в отпуск на Турската ривиера, придружен от няколко охранители, но общуваше с народа с помощта на ,,FaceTime", а и по телевизиите, които метежниците незнайно защо забравиха да блокират...

А Иълдъръм беше в Анкара и успя дори да се изкаже по телевизията, да призове народа да излезе на улицата. Даже от минаретата се чуваха викове ,,Излезте на улицата да се биете срещу превратаджиите"

И двамата с удивителна увереност твърдяха, че метежът - това е само малка група кадрови офицери и ситуацията ще бъде регулирана след няколко часа.

,,Неизвестно защо метежниците избраха за цел на своите атаки мирното население, докато предишните лидери на турските преврати се съсредоточаваха върху правителствения апарат".

Това горното предизвиква основателни подозрения, че метежът е инспириран от самия Ердоган.

В нощта на пуча вървяха слухове, че останалите военни части са били информирани, че се провеждат учения, затова те и бездействаха.

Всичко това обрисува преврата като изначално обречен на провал.

Вероятно Ердоган е бил информиран за някакъв зародиш на подобни настроения срещу авторитарния му режим и след това моментално чрез разузнаването си е превърнал този зародиш в бутафорият на преврат, която всички видяхме, за да използва театъра за целите си, пишат крици в социалните мрежи.

В неделя американският професор Иън Бремер написа: ,,Нима не е удивително, как бързо Ердоган успя да открие 3 000 съдии, замесени в преврата?"

,,Тук е уместно да направим паралел с подпалването на Райхстага", счита Айше Кадиоглу.

Запалването на Райхстага застави немския народ да поиска радикални ответни мерки.

Хитлер прие това искане. Останалото е известно от уроците по история.
,,При запалването на Райхстага не е важно това, кой е стоял зад него, а следното - до какво доведе това".

Тук историята се повтаря.

Турция очевидно ще се окаже на пътя на някакъв вид фашизъм.

Преди опитите за преврат Ердоган беше консервативен лидер на демократична Турция.

,,Сега има всички предпоставки за зараждането на фашизъм в Турция", пише Кадиоглу, цитирайки думите на друг политолог.

,,Фашизмът - това е консервативно течение, основана на чувството на народна тревога и гняв, при него обществените настроения се използват, за да укрепи той във властта."

Според Кадиогли, точно това се случва днес в Турция.

Вероятно Ердоган не е бил в скромното ядро на преврата, но е знаел за невзрачната ядка, а после е направил така, че тя да придобие по-значими размери, които да се развият в бутафорните събития, които видяхме.

А, имайки предвид, че никой друг не е мотивиран да затвърждава едноличната му власт, явно Ердоган счита самият себе си за Бог.
Проф. Айше Кадиоглу

Източник: brg-news 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.