Ads Top

Как да се отървем от Големият брат, който ни следи чрез смартфона

Смартфоните пазят подробен списък с всички посетени от собственика места – нещо като сюжета на Джордж Оруел в „1984“. Вероятно мнозина дори не подозират.

Независимо дали ползваме iOS или Andorid смартфоните намират начин да следят собствениците си и пазят данни за всеки ход. Тази информация може да е много полезна за напомняне на това къде човек е бил и кога. Но също така позволява на телефоните да подават полезна информация, като знаят къде ходи собственикът често и кога. Всичко това обаче може да бъде обица на ухо за това колко много информация съхраняват технологичните компании за живота ни.

Като че ли Google предлага най-удобният начин за преглеждане на цялата тази информация – на страницата с история за посетените локации тук. Ако посетите линка, ще откриете карта с всички посетени места с телефона в джоба – подредено по дати и маршрути.

Сайтът използва данните за редица приложения, сред които Maps и известията за случващите се наоколо неща.

От същата тази страница можете да пуснете инструмента, ако все още не е активен, или да го паузирате.

Ако сте на Android проследяването може да се случи дори и само да ползвате джаджата си като слушалка. При iOS то става чрез приложение – Google, например може да следи местоположението и да го праща на Google дори, когато е отворено на заден план.

Данните обаче могат да се трият лесно – части от тях или изцяло.

За да изключите всичко, посетете акаунта си и изключете „Location History“. След като направите това на ниво акаунт, промяната ще важи за всички устройства, които някога са ви следили.

За да изтриете информацията посетете страницата и изберете ден или локация. В противен случай можете да се спрете на „Delete all history“ и така всичко изчезва.

Apple също предлага нещо подобно за iPhone. За да видите списъка, отворете Settings и след това Privacy. Там ще видите опцията „Location Services“ – мястото, откъдето можете да управлявате кой ап да ви следи.

В края на целия списък с приложения се намира System Services. Кликвате и отивате на Frequent Locations. И ето – списък с всички места, където сте били и колко пъти.

Като Google и Apple използва данните, за да узнае повече за вас. Така компанията може да преценява дали в даден час всеки ден се прибирате у дома и да препоръча по-бързи маршрути например.

Важно е да се отбележи, че нито едно местоположение във Frequent Locations не се праща по подразбиране до Apple, а се пази само на телефона. Това може да прави данните по-малко полезни от тези на Google – не може да се преглеждат в интернет и се губят, ако смените телефона. Но от друга страна значи, че ще се ползват за раклама и нищо повече.

Източник: ureport

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.