Ads Top

Превратът, от който Ердоган ще спечели, а Турция ще загуби

Военният преврат в Турция не успя. Но донесе на президента Реджеп Тайип Ердоган ново оръжие за завземане на още власт. Буквално часове след метежа той се разправи с хиляди военни, съдии и прокурори, нарочи един от основните си политически противници за организатор, демонстрира пред света, че населението го подкрепя.

Резултатът от среднощната драма в Турция е, че Ердоган ще спечели, а страната и нейните партньори най-вероятно ще загубят. Манталитетът и начинът на действие на турския президент сочат, че отговорът на Ердоган вече тръгна по пътя за отмъщението, а продължаването в тази посока може да превърне Турция в още по-мрачна, опасна и непредвидима държава.

Предходните кървави атентати вече удариха туризма, а събитията от петък вече носят нова доза икономическа несигурност за южната ни съседка. Турската лира се срина с 5% спрямо долара в следборсовата търговия, което е най-големият еднодневен спад от 2008г. Обезценяването на валутата ще увеличи инфлацията, а несигурността ще ограничи инвестициите и ще се отрази допълнително на туризма.

За България несигурността в държавата, деляща ни от проблемния Близък изток, и влошаването на икономиката на най-големия ни съсед и външен топ пазар извън евросъюза няма как да не е лоша новина.

Първата разправа
Въпреки призивите от САЩ и Германия към властите в Турция да гарантират върховенство на закона и прекратяване на насилието, правителството и верните на президента Ердоган започнаха чистка не само в армията, но и в съдебната власт - задържани са близо 2900 военни, наредено е да бъдат арестувани 2745 съдии и прокурори по подозрение, че са свързани с опита за преврат. В неделя медиите съобщаха за 6000 задържани.

Призивите към симпатизантите да излязат отново на улиците в събота вечерта съвпадат със свидетелства за саморазправа, побои и издевателство над предалите се войници или представители на медиите. Премиерът Бинали Йълдъръм намекна, че депутатите може да върнат смъртното наказание в страната.

Как (не) се прави преврат
Случилото се в петък през нощта изглежда като отчаян опит на група военни да завземат властта и ,,да възстановят конституционния ред, човешките права и свободи, върховенството на закона и обществения ред", както гласеше изявлението им. За няколко часа разбунтувалата се част от армията успяа да окупира ключови обекти в Анкара и Истанбул, но бързо започна да става ясно, че метежът се пропуква, тъй като няма достатъчно подкрепа в ръководството и редиците на армията.

Когато рано сутринта кацналият от Мармарис в Истанбул Ердоган започна да дава изявления и да заклеймява ,,този акт на държавна измяна", вече беше ясно, че правителството е на път да овладее ситуацията и да си върне контрола. ,,Опитът за преврат рухна още преди да започне", обобщава пред британската ВВС Фади Хакура от ,,Chatham House" и определя начинанието като аматьорско и показателно, че пучовете вече не се радват на подкрепата, която са имали преди в Турция. Политическото осъждане също беше единодушно - срещу преврата се обявиха всички опозиционни партии, включително преследваната от управляващите прокюрдска формация на Селахаттин Демирташ.

Страната, която тик-така
,,Случилото се в Турция е много важен сигнал - страната и нейният президент не могат да продължат съществуването си по познатия начин, нужен е нов модел, ако искате нов обществен ред/договор. Турското общество се противопостави на опита за военен преврат не защото послуша президента, а защото в него има силно чувство за самосъхранение - спрямо себе си и държавата, с която турците се самоотъждествяват. Струва ми се ,че аргументът ,,зад мен стоят 51% от населението" не е съвсем адекватен, защото кризата не е приключила, а едва сега  започва. Едва ли ще настъпи рязка промяна в политическата система, но управляващите се лишиха от комфорта си завинаги", коментира пред ,,Капитал" Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и служител в международна организация И добавя, че Турция не е пред разпад или война, но е в тежка криза на идентичност и пада жертва на абсурдите в Близкия изток.

Комбинацията от външни пожари и вътрешни провали доведе до ситуация, в която събитията от нощта срещу събота изглеждат шокиращи, но не съвсем изненадващи. Опитът за преврат идва като кулминация на кипящото напрежение в Турция заради репресиите срещо опонентите на Ердоган на всички нива, дълбокото разпределение в обществото, преливащия от войната в Сирия и отново разпалената битка с кюрдите.

,,Турция и без това е във вътрешен конфликт, армията е ирелевантна и този отчаят опит, който и да стои зад него, го доказва", каза пред ,,Капитал" Димитър Бечев, научен сътрудник в Центъра за европейски изследвания на университета ,,Харвард".

Източник: капитал

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.