Ads Top

ЕС заплаши България: Ако спрете приема на мигранти ви изхвърляме от съюзаМинистър председател на Италия Матео Ренци размаха пръст на източноевропейските държави и ги заплаши, че ЕС ще им спре парите за развитие, ако не приемат достатъчен брой бежанци.

ЕС е съюз на общата отговорност. Не може едни държави да се пукат по шевовете от мигранти, да отделят средства, да строят лагери и приюти, да ги хранят, да им търсят работа, а други да го удрят на национализъм и да затварят границите си. Или сме едно общо европейско семейство, седим на една и съща маса и поделяме едни и същи отговорности, или се делим на хуманни и нехуманни роднини. И тогава – нехуманните да се махат от общата трапеза!!!

В този свят не може да ядеш без да плащаш, не може непрекъснато да искаш, а нищо да не даваш, категоричен е Ренци. Като „Няма да приемате бежанци – ние пък няма да ви даваме пари и ще ви изключим от Европейския съюз“! Това да го очаква всяка източноевропейска държава! На дневен ред са страните от Вишеградската четворка, но Гърция и България да следят внимателно какво ще се случи и да си пратя изводите! Сега тези държави внасят най-малко пари в общия бюджет на Съюза, взимат най-много по различни проекти и не проявяват грам разбиране, че се намираме в хуманитарна криза и трябва да помогнем на хора в беда. Вместо да дадат своите идеи как да се справим с кризата, те затварят границите си. Тогава и ние ще затворим нашите кесии за тях, каза ядосано Ренци, цитиран от Ройтерс по време на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. Думите на Ренци бяха подкрепени с бурни аплодисменти от повечето представители на западните държави – членки на съюза.

Принципно премиерът на Италия е прав, но само донякъде.

Чехия, Полша, Унгария и Словакия си носят наследството от СИВ, но тогава те бяха най-богатите страни в соц. лагера и стандартът им на живот беше висок. Когато влязоха в ЕС, този стандарт не се повиши а напротив – понижи се.

Те станаха бедни окъсани придатъци на Европейския съюз, смаза ги икономическа криза, животът им се промени към по-лошо. На тях от ЕС също даваха пари за магистрали и инфраструктура, но в сравнение с останалите страни на запад бяха като мизерните крайни квартали на богат град, които хората не показват на гостите си.

Още по-страшен е проблемът у нас в България. Макар че не сме предмет на крайни критики заради вечно надупената позиция на правителството ни, ще е доста трудно да поемем своята квота от бежанци.

Народът недоволства и с право. Не може един български пенсионер да получава 200 лева пенсия, а един бежанец – 600 лева издръжка. Не може децата в домовете да се издържат със смешни пари, детските на една работеща майка да са 37 лева на месец, а на едно емигрантско дете да се полагат 600 лв.

Безумната политика и малоумни директиви на ЕС доведоха до следния парадокс – ние, българите се превърнахме в бежанци и хора на помощи в собствената си страна… но дискриминирани от закона бежанци!

Ненапразно вече няколко граждански организации у нас са подели кампания българите да поискат статут на бежанци в родната си държава. Тогава ще имаме много повече права и средства за оцеляване, отколкото със сегашния си статут на обикновени граждани.

Точно това не могат да разберат Големите от ЕС.

Страните от Вишеградската четворка и българския народ не сме против бежанците от липса на хуманизъм, а просто от бедност и страх за залъка хляб.

Българите живеем на ръба от 26 години, а сега някой ни побутва направо към пропастта.

И този „някой“ рано или късно ще си плати!

Източник: pod-lupa

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.