Ads Top

Лъвски клуб (Lions Club)


Международната асоциация на лъвските клубове е основана през лятото на 1917г. от чикагския застраховател Мелвин Джоунс, който иска да обедини група от успели бизнесмени, за да използват властта си и да направят общността и света по-добро място. Джоунс е уморен от бизнес групи, които помагат единствено на други фирми, но не и на света като цяло.

Първият национален конгрес на Лъвските клубове е проведен в Далас, Тексас, през есента. Там д-р Уилям П. Удс от Индиана е избран за пръв президент на Лъвския клуб. Джоунс става секретар на клуба - пост, който запазва до смъртта си през 1961г.

Макар и само на два месеца, вече има повече от двадесет филиала на Лъвския клуб в девет различни щати. Членовете на клуба практикуват това, което се нарича ,,лайънизъм", или самоотвержена благотворителност.

Мотото на клуба е: ,,Ние служим", а лозунгът: ((L)ibert, (I)ntelligence, (O)ur (N)ations (S)afety (,,LIONS, свобода, интелигентност, безопасност на страната ни"). Членовете, разбира се, са насърчавани да вършат благотворителни дела, но е против устава на клуба за тази благотворителни дела, но е против устава на клуба за тази благотворителност да се приемат поздравления или да се използва по друг начин за лична печалба. Това е тайната част.

През 1920г. Лъвският клуб става международен, когато е основан първият филиал в Канада. Преди края на това десетилетие филиали се сформират в Китай, Мексико и Куба.

Към края на 20-те години на ХХ век според оценките има 60 хиляди членове и повече от хиляда филиала по целия свят. Първият Централноамерикански Лъвски клуб е открит в Панама през 1935г. Първият Южноамерикански филиал е основан през 1936г. в Колумбия. Първите Лъвски клубове в Европа отварят врати през 1948г. във Франция, Швеция и Швейцария. Първият японски филиал е основан през 1952г.

Днес са представени повече от 160 страни. Членовете на клуба могат да се разпознаят един друг по емблемите, които носят на реверите си. Емблемата е златно ,,L" на лилав фон. От двете страни на буквата има два гледащи настрани лъвски профила, също в златно. (Златното и лилавото са официалните цветове на клуба.) Лъвовете гледат в противоположни посоки, защото - символично - единият е обърнат към миналото, а другият гледа бъдещото. Най-отгоре на емблемата е думата ,,Lions" (,,Лъвски"), а на дъното: ,,International" (,,Международен").

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.