Ads Top

17 държави с най-нисък стандарт на живот


Държавите с най-нисък стандарт на живот се намират в Африка и Близкия Изток, изчисляват от неправителствената организация ,,Social Progress Imperative". Авторите на изследването посочват, че не винаги високия брутен вътрешен продукт (БВП) е гаранция за добри условия за живот в дадена държава.
Като пример те посочват редица страни, в които има достатъчно приходи, но властите в тях отново не успяват да осигурят всичко от първа необходимост за гражданите си заради граждански войни или епидемии.

Ето и кои са седемнадесетте държави с най-нисък стандарт на живот в света:


17. Бряг на слоновата кост - само за последните 14 години страната беше разкъсвана от две последователни граждански войни.


16.  Мозамбик - един от основните проблеми там са недостига на вода и липсата на канализация.


15.  Камерун - в бившата английска и френска колония е установен авторитарен режим. Освен това държавата има сериозен проблем със замърсяването.

14. Нигерия - въпреки огромните залежи на петрол и това, че Нигерия е двайстата най-голяма икономика в света, социалният прогрес там е слаб


13. Мали - западноафриканската страна е разкъсвана от политически борби, военни преврати и безредици, предизвикани от ислямските бунтовници.


12. Мавритания - според данни на ООН хората там живеят с под 1,25 долара на ден.


11. Мадагаскар - гражданите на югозападния африкански остров също са изключително бедни, като 90% от тях преживяват с по-малко от 2 долара на ден.


10. Либерия - освен двете граждански войни през последните три десетилетия, преди две години страната беше ударена от епидемията от Ебола.


9. Сиера Леоне - през 2014г. държавата беше сред най-засегнатите от Ебола. Най-големият проблем там обаче е с огромния брой бездомни хора.


8. Етиопия - въпреки че икономиката на Етиопия се възстановява след гражданската война и комунистическия режим през 70-те и 80-те години на миналия век, там достъпа до информация е силно ограничен.


7. Йемен - страната от Близкия Изток е една от най-корумпираните в света. Заедно с това в момента там се водят военни действия.


6. Гвинея - правителството в страната е обвинявано от ООН в основни нарушения на човешките права.


5. Нигер - хората там страдат от остър дефицит на хранителни продукти, както и на питейна вода.


4. Ангола - въпреки че има големи залежи на петрол и на минерали, държавата не успява да осигури работа и кариерно развитие на гражданите си.


3. Чад - в тази част на Африка е живяла една от най-старите цивилизации в света. Днес обаче населението на Чад страда от остра липса на храна и медицински грижи.


2. Афганистан - повечето хора в Афганистан са забравили какво е да живеят в мир.


1. Централноафриканска република - това е държавата с най-нисък стандарт на живот, където населението страда от недостиг на вода, подслон, хранителни продукти и на достъп до образование. Най-лошо е положението обаче с нарушаването на човешките права.

Източник: avtor.bg

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.