Ads Top

Американците годишно изхвърлят храна за $160 млрд.

Американците изхвърлят почти толкова храна, колкото ядат, заради „култа към съвършенството“, който задълбочава глада и бедността и нанася тежки щети на околната среда, съобщи британският в. The Guardian, цитирайки доклад на Rockefeller Foundation.

Огромни количества пресни плодове и зеленчуци, отгледани в САЩ, са оставени на гният на полето, служат за храна за животни или се изхвърлят директно в сметищата, заради нереалистични и непоклатими козметични стандарти. Това показва проучването на фондацията, което включва интервюта с десетки земеделци, активисти, правителствени представители, собственици на фирми за опаковане на земеделски стоки и дори шофьори на камиони с хранителни стоки.

От полята и овощните градини в Калифорния до гъсто населените райони на източното крайбрежие на САЩ, фермери и търговци предупреждават, че висококачествени храни се жертват заради желанието на магазинерите да търсят недостижимо съвършенство.

„Търси се единствено перфектна продукция. Това, което се случва с бизнеса ни днес е, че или произвеждате съвършена храна, или не можете да продадете нищо“, обяснява Джей Джонсън, който произвежда плодове и зеленчуци в Северна Каролина и Централна Флорида.

Хранителна продукция се губи на полето, в складовете, по време на пакетирането, в супермаркетите, в ресторанти, а и в домашния хладилник. Според правителствена оценка клиенти и търговци изхвърлят общо 60 милиона тона храна на година, а стойността ѝ е $160 милиарда. Това е около една трета от всички хранителни продукти в САЩ.

Според доклада обаче това е само част от проблема. От десетките проведени интервюта става ясно, че производителите често оставят наранени плодове и зеленчуци още на полето, за да спестят разходи по събиране, сортиране и транспортиране.

Когато добавим това към отпадъците от търговските обекти, количеството изхвърлена храна достига близо 50% от произведената.

„Бих казал, че на моменти 25% от реколтата се изхвърля, или отива за храна на добитъка. Понякога нещата са дори по-трагични“, разказва Уейд Ширшенман, чието семейство отглежда картофи и различни зеленчуци още от 30-те години на миналия век.

Изхвърлянето на годни храни все по-често се възприема като проблем за доходите на домакинствата. Изчисления показват, че средно американско семейство от 4 души изхвърля продукти за $16 000 годишно. Освен това, похабяването на толкова много продукти е спирачка за световната борба с глада, бедността и климатичните промени.

В световен мащаб около 1/3 от произведената храна не се консумира. Общо 1.6 милиарда тона хранителни продукти попадат в сметищата, макар още да са годни за консумация, а общата им стойност е над $1 трилион.

В България над 670 000 тона храна на година се изхвърля преди изтичането на срока ѝ за годност. Ако приемем, че една порция се равнява на 300 грама, това количество би могло да изхрани българите, живеещи под прага на бедност, за година и половина.

Проучване на Българската хранителна банка показва, че много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са по-ниски от данъка, с който се облагат даренията.

Източник: ureport

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.