Ads Top

Институтът Тависток - център за световна психологическа манипилация

Институтът ,,Тависток" по междуличностни отношения е един от най-важните центрове за световната психологическа манипулация, провеждана през последните петдесет години. Историята на института започва веднага след Втората световна война, когато го основават членове на британските тайни служби. В собствената си документация ,,,Тависток" се води организация с предмет на изучаване ,,динамичната психиатрия" и има за цел да практикуват т. нар. формиране на обществото (,,Societys") в целия свят (световен контрол на съзнанието).

Британското външно разузнаване МИ6 още от създаването си винаги е имало представители, чиято цел е била единствено световно правителство. Неговият първи директор Мансфийлд Къминг - шеф на известния Райли, наричан често ,,Асът на шпионите" - подкрепя ,,United World Colleges" (Обединени световни колежи), които са създадени с цел възпитаване на Единен световен елит.

Смята се, че ,,Тависток" е създаден много по-рано от посочваната година на основаването му - повече от двайсет години по-рано, през 1921г. от майор Джон Роулингс Рийз и по заповед на ,,Round Tables RIIA", Кралският институт на външните работи, известен още като ,,Чатъм Хаус." RIIA, заедно с американското ведомство за международни отношения, е основан през 1919г. по време на Мирната конференция във Версай. Двете организации бележат началото на Новия световен ред. Рийз мечтае ,,да създаде общество, в което за всеки член на дадена обществена група е възможно (психиатрично) лечение без прибягване към легални средства и дори тогава, когато подобно лечение изобщо не е желано". В края на Втората световна война Рийз призовава към образуването на ,,психологически щурмови отряди", които да се развъждат от ,,Тависток" и трябва да водят бъдещето общество в правилната посока.

През 1932г. немският психолог Курт Левин поема ръководството на ,,Тависток". Левин е основател на Националните лаборатории за тренинг и директор на Клиниката по психология в Харвард, освен това - необичайно за един психиатър - е главна фигура при съставянето на OSS (Управлението на стратегическите служби, предшественик на ЦРУ) в Америка. Първоначалните изследвания в ,,Тависток" в областта на промиването на мозъци дължат много на Левин. Ако в обществото може да се внедри терорът на широка основа, твърди Левин, то тогава обществото се връща към състояние, при което контролът може да се упражнява от дадена външна точка.

Казано по друг начин: чрез създаването на контролиран хаос народът може да бъде доведен до състояние, при което се поддава с готовност на по-голям контрол. Левин твърди, че обществото може да бъде подтикнато към състояние, което съответства на ,,ранния стадий от детството". Той нарича този обществен хаос ,,флуидност".

По време на Втората световна война много индустриалци, членове на института, включително и основателят му Джон Роулингс Рийз ръководят Британския военен директорат по психология и подкрепящи го организации със седалище в Съединените щати. Може да се каже, че след Втората световна война функционално ,,Тависток" става част от Военното бюро по психология на Великобритания, което работи по проекти, свързани с промиването на мозъци на народностни групи.

Хенри Дикс пише в книгата си ,,Петдесет години клиника ,,Тависток": 

,,Тависток"" навсякъде по света е във връзка са широка мрежа от други организации и ,,фабрики за мисли", включително ЮНЕСКО, Световната здравна организация, Световната федерация за духовно здраве и Ранд Корпорейшън. ,,Тависток" е представителна групировка за психологическа злоупотреба с помощта на Новото световно правителство и основният й психологически инструмент е Хегеловата диалектика, интегрирана в понятията на Левин. Рокфелерови винаги са се откроявали в определяне курса на ,,Тависток". Официалният хронист на групировката казва по този повод: ,,При отпускането на субсидия фондацията Рокфелер държи да е удовлетворена не само от методите ни на работа..., а и от хората, които ги прилагат."

Ето някои бележки и от Джон Коулман за Курт Левин: ,,Левин става (през Втората световна война) ръководител на Стратегическата инициатива за бомбардиране, план на Кралските военновъздушни сили (КВС) да се концентрира в бомбардирането на жилищни зони, населявани от германски работници, докато военните цели като фабрики за муниции, останат незасегнати. Фабриките за боеприпаси на двете страни са собственост на международни банкери, които, разбира се, нямат желание собствеността им да пострада... С бомбардирането на цивилни жилища се цели да се пречупи моралът на германския работник. То не е насочено към поощряване военните усилия срещу германската военна машина. Левин и неговият екип от застрахователни статистици се обединяват около една цел: ако шейсет и пет процента от жилищата на германските работници бъдат унищожени вследствие нощните въздушни атаки, моралът на цивилното население ще се срине.. КВС изпълнява плановете на Левин под командването на ,,бомбардировача" Харис. Кулминацията е огненият щурм на Дрезден, където са убити повече от 125 000 души, предимно възрастни мъже, жени и деца. Истината за бомбените атаки на ,,бомбардировача" Харис спрямо немското цивилно населени дълго след края на Втората световна война остава дълбоко пазена тайна."

През май 1967г. в имението на кралица Елизабет в Дьовил, Франция, се свиква конференция. Целта й е да запознае участниците със състоянието на текущите проекти на ,,Тависток". Това е ,,Конференция за трансатлантически технологичен дисбаланс и сътрудничество".

Принципите, около които се обединяват участниците в нея, ще се сторят много познати на тези, които са проследили как се трансформират в днешно време институциите и човешките ценности то Новия световен ред и стратезите му.

В тях се съдържа убеждението, че ,,човек не бива да доминира природата, а трябва вместо това да е част от нея, с не повече права и привилегии от маймуната с пурпурен задник в пущинака, например. Правителствата са отживелица и трябва да бъдат заменени от други подходящи институции. Човечеството се приближава към де-индустриално, пост-технологично общество, към ,,информационна ера", ерата на Водолея.

Тази философия е публикувана през 1957г. от д-р Уилям Сърджънт от института ,,Тавистк" в негoвата книга ,,Battle for the Mind - A Psychology of Conversion and Brain Washing" (,,Битката за ума - психология на преобразуването и промиването на мозъка").

Сърджънт казва: ,,Различни видове убеждения могат да бъдат насадени в умовете на много хора, след като мозъчната функция е достатъчно нарушена чрез ,,случайно" или нарочно провокиран страх, гняв или възбуда. Най-честите резултати от този предизвикан смут са нарушаване на способността за критична преценка и податливост към внушение.

Нейните групови проявления понякога се класифицират като ,,стаден инстинкт" и се появяват най-сензационно във военни години, по време на тежки епидемии и всякакви ситуации на обща опасност, когато тревожността е повишена, а с това и податливостта към внушение на отделния индивид и на масите."

                                                                                                 Добре дошли в настоящето
В резултат на конференцията през 1968г. се появява книгата ,,The Techtronic Age" (,,Технотронната ера") на небезизвестния Збигнев Бжежински, който по-късно става съветник по националната сигурност на президента Картър и изпълнителен директор на Трилатералната (Тристранната) комисия. Бжежински описва информационно общество, в което конкуренцията се заменя от ,,фокусиране върху наслажденията" на основата на ,,зрителски забавления (масов спорт и телевизия), които са като опиати за нарастващите тълпи, които нямат цели... Ще са нужни може би нови форми на обществен контрол, за да се ограничи индивида в лекомисленото осъществяване на неговите нови възможности."

Добре дошли в настоящето! Това не е нищо друго освен открито обявяване на методите, с които в бъдеще трябва да се контролират хората по света. Бжежински пише в книгата си и за клонирането и за ,,роботоиди", т.е. хора, които изглеждат и действат като хора, но не са.

Проектът на Тависток за ЛСД
Проектът е задвижван от ,,Тависток" около 1950г. и има за цел масовото опиянение на населението на Съединените щати чрез ЛСД. Олдъс Хъксли, ръководител на ЛСД проекта на ,,Тависток", е чичо на Томас Хъксли, основател на Кръглата маса на Роудс. Хъксли е възпитаник на Уелс, изявен застъпник на Откритата световна конспирация и дълги години е сътрудник на Арнолд Тойнби, който в продължение на петдесет години е член на съвета на RIIA и освен това е шеф на изследователския отдел към британските тайни служби.

Тойнби твърди, че: ,,... за света е нужна болшевишка диктатура, преди да стане възможно изграждането на благотворен Единен световен ред. Новият проект на ,,Тависток" предвижда да вкара в Америка в голям мащаб химическо вещество, предизвикващо еуфория."

Намеренията на Хъксли да разпространи ЛСД в Съединените щати прозират може би в следните изявления: ,,Сега искаме да вземем под внимание друг вид дрога - все още не е открита, но вероятно е само на една крачка от нас - дрога, способна да накара хората да се чувстват щастливи в ситуации, които обикновено ги правят нещастни. Такава дрога ще е благодат, но благодат, пълен със сериозни политически рискове. Ако се даде свободен достъп до безобиден химически стимулант, предизвикващ еуфория, то някой диктатор може да доведе цял един народ до състояние, което е неприемливо за човешкото достойнство..."

В друг случай Хъксли се изразява още по-ясно: ,,При следващото поколение може би ще има фармакологичен метод, така че хората да обичат робството си и да се създаде безболезнен концентрационен лагер за цели общества."

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.