Ads Top

11 септември - Рухването на Кулите Близнаци - Част 3 КРАЙ


По неизвестни причини Джон Ф. Кенеди отхвърля плана, след което Лемницер дава указание да се унищожат всички писмени документи. Въпреки това някои строго секретни документи ,,надживяват времето и дават основание за умозаключения, които също трябва да се имат предвид, що се отнася до възможните обяснения за катастрофата със СТЦ и атаката на Пентагона във Вашингтон."

Тук е мястото да споменем бомбения атентат срещу федералната сграда в Оклахома Сити през 1995г., в който е замесен американският ветеран Тимъти Маквей. Както се оказва, Маквей е част от апарата на така наречените ,,американски милиции", който има връзки на най-високо ниво с действащи и бивши американски военни. Разследванията показват, че този апарат се припокрива със структури, свързани с християнските фундаменталисти, чиято пропаганда говори не само за ,,настъпващия Армагедон" и ,,края на света", но и за действия, които активно да предизвикат версиите за сетния час.

С името на Тимъти Маквей, атентата в Оклахома Сити и нападенията от 11 септември 2001г. се прави още един наистина поразителен паралел.

По телевизионния канал ,,Fox 11" през юли 2001г. - почти два месеца преди атентатите в Ню Йорк и Вашингтон - се излъчва филм със заглавието ,,The Lone Gunman", който предварително показва същите сбития. Самолет, излитащ от Бостън, е отвлечен и се врязва в Световния търговски център. Същото се случва след броени седмици.

Това напомня подобна случка във връзка с подготовката на бомбения атентат срещу федералната сграда в Оклахома Сити през 1995г. Губернаторът на Оклахома, Кийтинг, има брат на име Мартин Кийтинг, който е писател и през 1991г. публикува книгата ,,The Final Jihad" (,,Последният джихад"). Авторът описва как ислямски терористи се заселват в Оклахома, където съставят план за взривяване на федерална сграда. Един от героите в книгата носи името Том Маквай, което на практика звучи почти като Тим (ъти) Маквей, който наистина е арестуван, осъден и екзекутиран като атентатор. Може ли да се говори за ,,случайност"?

При атентата в Оклахома също се изразява съмнение в официалната версия, че главният извършител е Маквей.

Маквей имал наистина сериозен мотив да хвърли във въздуха точно тази сграда с важно политическо значение - той бил изхвърлен от бойния отряд ,,Зелените барети", и мразел правителството, - но са налице разминавания. Днес мнозина смятат, че Маквей, доколкото изобщо има нещо общо с атентата, е бил само пионка в една игра, скроена на правителствено равнище.

Най-вече видът на бомбата хвърля съмнение върху вината му. Експерти, сред които ядрен физик, криминалист, който е разследвал на място, както и експерт по експлозиви от правителството на САЩ правят изявление, че разрушенията не може да са предизвикани от ,,ANFO-бомба". Има много доказателства за по-сложен експлозив, който Маквей не би могъл да приготви. Предполага се, че е била взривена поне още една бомба, за да се стигне до пълното разрушаване на федералната сграда ,,Алфред П. Мъра" и че втората експлозия със сигурност не може да се припише на Маквей.

Експертите обръщат внимание, че бомба от течен тор и гориво по-скоро избухва в посока нагоре и затова след експлозията не би могъл да се образува толкова голям кратер. На някои снимки от района на атентата се виждат отломки от сградата, които са изхвърлени през няколко жилищни преки надалеч. Това съответства повече на теорията, че вътре в сградата взривена втора бомба. Ако само една бомба е детонирала извън сградата, отломките щяха да катапултират предимно вътре. Освен това свидетели, преживели атентата, споделят, че малко след първата експлозия са чули и втора.

В допълнение сеизмографът във факултета по геодезия към Оклахомския университет десет секунди след първия взрив е регистрирал и втора ударна вълна. Въпреки научните доказателства и свидетелските показания развалините са разчистени на 23 май 1996г. По неизвестна причина държавните чиновници решават още преди края на разследването да се разчистят всички възможни доказателства.

Съществуват съмнения също и по отношение на ,,случайния" арест на Маквей. Полицията упорито настоява, че той е разпознат като мъжа, наем микробуса, от който е задействана бомбата. Твърдението се основава на идентификационния номер на превозното средство, маркиран на задната ос, намерена върху третия блок от поредица жилищни сгради на мястото на атентата. Но щом като бомбата е предизвикала образуването на кратер с дълбочина 2,40 метра, следва да се запитаме как така задния мост на микробуса, който е бил непосредствено под взривния заряд, е изхвърчал и е останал непокътната толкова далеч от мястото на детонацията? Фирмата за отдаване на коли под наем ,,Райдър" съобщава, че мостовете на нейните превозни средства нямат маркиран идентификационен номер. Това означава, че полицията не е имала никакво основание да свързва Маквей с микробуса. Появяват се други подозрителни моменти, когато се установява, че от петнайсет или седемнайсет сътрудници на ,,ATF", които работят в офиса на деветия етаж на сградата ,,Мъра", няма нито един загинал или дори ранен при експлозията.

Да се върнем на събитията от 11 септември и книгата на Мартин Кийтинг. В нея се описва как полет ,,TWA 800" е обстрелван с ракета и как са извършени бомбени атентати срещу Световния търговски център, както и срещу сграда в Оклахома Сити. През следващите години и трите ,,предсказани" акта на насилие се случват до най-малките подробности!

Нека хвърлим поглед на изявленията на различни политици и експерти, които демонстрират критично отношение непосредствено след атентатите.

В интервю за ,,Си Ен Ен" от 15 септември египетският президент Хосни Мубарак поставя важни въпроси. Той обръща внимание на определени особености около събитията от 11 септември:

,,Ние взехме мерки за сигурност на място, защото хора могат да отвлекат самолети или да направят едно... или друго, но не можем да си представим, че апарат на кои да е тайни служби би могъл да предвиди, че някой ще използва пътнически самолети с пасажери на борда, за да налети на Кулите и Пентагона. Хората, направили това, трябва да са имали дългогодишен летателен опит. Пентагонът не е много висок. Ако пилот с голям пътнически самолет се насочва директно към Пентагона, за да го улучи, той трябва да е летял често в района, за да знае на какви препятствия би могъл да се натъкне, ако на определени места лети много ниско."

На въпроса може ли да допусне, че операциите са вътрешна работа. Мубарак отговаря, че предположението, че извършителите са араби трябва да се разглежда максимално предпазливо:

,,Спомнете си за Оклахома, веднага се каза арабите са били, а не бяха арабите. Кой знае? Да изчакаме резултатите от следствието. Защото е лесно да се извърши такова нещо в САЩ."

По-нататък Мубарак критикува и предположенията относно квалификацията на пилотите:

,,Някои пилоти са се обучавали във Флорида. Много хора се учат да летят, имат пилотски книжка и това означава, че са в състояние да извършват такава терористична операция. Говоря като бивш пилот, в час съм с материята, летял съм на големи самолети, както и на бойни машини. Знам много добре, е нещо от този сорт не е така просто. Затова не бива да прибързваме със заключенията."

Повечето спецове и експерти от тайните служби, които се показват в многобройни интервюта и публични изявления, също са настроени изключително критично и споделят опасението, че нарочването на араби за терористи отклонява вниманието от действителните поръчители. С това те не отричат, съществуването на ислямистко-фундаменталистки терористични мрежи, които са се активизирали. Само обръщат внимание, че е нужно необикновено мнение, за да се извършват атентатите в Ню Йорк и особено във Вашингтон. Няма ,,ислямска" организация, която да разполага с подобни възможности.

Атаките трябва да са подготвяни доста време, минимум половин година. Ако се вярва на експертите, начело на операцията са били нужни поне двайсет и петима участници, но общо в нея, къде повече, къде по-малко, са замесени стотици лица. Водещата ,,организация" на операцията обаче трябва да е била контролирана по различни начини от тайните служби. В структурите на правителството, тайните служби и въоръжените сили на САЩ трябва да е имало съзаклятници, преценяват експертите.

На 14 септември 2001г. по руската телевизионна програма НТВ до този извод стига и Михаил Магрелов, дългогодишен експерт по въпросите на тайните служби и заместник-председател на Комисията по външна политика на Руския федеративен съвет. Магрелов обяснява, че четири почти едновременно извършени отвличания на самолети с отлични пилоти, придружени от прекъсване на системите за въздушен контрол и точните удари по сградите с цел да бъдат нанесени максимално много щети, изглежда повече като добре организирана конспирация, отколкото като обикновен тероризъм.

Каквато и роля да са изиграли Осама бен Ладен и различни чужди държави, според Магрелов те в най-добрия случай са само части от структура, замислена от все още неидентифицирана организация, която може би стои над всички държави. Това означава, че ,,араби" са пилотирали самолетите, но конспираторите са съвсем други.

Един ден преди това, на 13 септември, директорът на Руския институт за стратегически изследвания Евгений Кошокин предупреждава за опасността от голямо потулване на истината. Пред осведомителната агенция ,,Strana.ru" той подчертава:

,,Дали това престъпление ще се изясни напълно, е сложен въпрос. Възможно е светът никога да не узнае някои неща. По простата причина, че са загинали преките атентатори, а редица други лица, замесени в подготовката, ще бъдат убити. Не от американските власти, а от тези, които имат интерес никога да не се разкрие самоличността на хората, които са заповядали извършването на атентата... Ако разследването стигне до задънена улица или се окаже, че нападенията са дело на местна секта или терористична група... - например (от хора) като ,,стопроцентовия американец" Тимъти Маквей, който през 1995г. взриви сграда в Оклахома Сити, - тогава възниква втори комплекс от проблеми във връзка с вътрешната политика на САЩ."

На 14 септември 2001г. Андрей Козяков също изказва мнението си пред ,,Strana.ru". В периода 1991-ва до 1993г. той е асистент на председателя на Подкомисията към Руския висш съвет за наблюдение действията на тайните служби.

Пред осведомителната агенция Козяков отхвърля възможността за ,,арабски тероризъм". Първо привлича внимание на факта, че нападения от такава величина предполагат участието на много професионалисти, което би изисквало дълга и всестранна подготовка.

Козяков подчертава, че цялата операция е проведена изключително внимателно и прецизно, но атентаторите нарочно оставят ,,гореща следа". Твърде очевидно обстоятелство, както с право изтъква Козяков, защото действащите тайно атентатори никога не биха постъпили така:

,,На летището, откъдето е бил отвлечен един от самолетите, е открита изоставена наета кола, в която имало Коран и указания за полета на арабски език. От друга страна обаче, никоя организация не пое отговорността за престъплението. Това означава, че терористите искат да останат скрити. Как може с оглед на такъв професионализъм, на такова старание да се допусне подобна грешка? Някак си не пасва на акуратното планиране на акцията. В заключение всичко това означава, че престъпниците са искали да оставят лъжлива следа. Тайните служби няма да се интересуват от американци или европейци, а вместо това ще търсят араби."

Във връзка с бързото идентифициране на извършителите в пресата се появява следното съобщение:

,,Ню Йорк - Вчера разследващите намериха невредим паспорта на един от участниците в отвличането на самолетите - той се намира в пепелта от развалините на няколко пресечки от разрушения СТЦ. Находката веднага предизвика трескаво търсене. Пристигнаха разследващи групи, за да претърсят старателно за още доказателствен материал. До момента паспортът е единственото доказателство срещу похитителите."

Скандално съобщение, ако изобщо може да му се вярва. Как, за бога, паспортът се е озовал от взривения горящ самолет точно на това място? Само си представете тази невероятна ,,случайност", от пламъците на ада изхвърча точно паспортът на един терорист? Блажени са вярващите!

На непрекъсната критика е подложен и телевизионният гигант ,,Си Ен Ен", между другото заради фалшифицирани телевизионни кадри, както смятат някои. След като атентаторите бързо са идентифицирани и чрез ,,CNN" обвинения пред целия свят, зрителите остават не по-малко шокирани от кадрите с ликуващи палестинци, които ,,Си Ен Ен" и други телевизионни канали показват и повтарят многократно непосредствено след нападенията.

На 12 септември Марсио А. В. Карвальо от ,,State University of Campinas" (Бразилия) съобщава в интернет шокираща новина:

,,Всички ние вероятно се питаме откъде се взеха тези снимки. Световният търговски център беше току-що сринат и - хоп - вече имаме снимки на палестинци, които празнуват. Те ядат сладкиши и се смеят, и махат на камерата. Оказва се, че кадрите са от 1991г.! Те показват празнуването след инвазията в Кувейт. Един от моите учители тук, в Бразилия, има видеокадри от 1991г., които показват точно тези моменти. Той изпрати вече електронни писма до ,,Си Ен Ен", и до вестниците, в които изобличава това, което аз определям като престъпление срещу общественото мнение."

Отправят се и други критики, които навеждат на мнението, че снимките не може да са истински, защото слънцестоенето е неправилно. Снимките уж били направени веднага след атентатите. Часовата разлика между Палестина и Ню Йорк е седем часа, т.е. кадрите с ликуващите палестинци би трябвало да са по вечерно време, най-малко около 17 часа местно време, ако камерите са пристигнали веднага на мястото.

Разбира се, ,,Си Ен Ен" опровергава бурно обвиненията. Това били снимки от ,,Ройтерс", заснети в Източен Йерусалим, веднага след оповестяването на атентатите.

Без да изнасяме, присъда над телевизионния канал и съмнителната роля, която играе в този случай, възниква въпросът, защо шефът му Уолтър Айсаксън допуска въпросните кадри да се излъчват постоянно?

Впрочем минути след като първият самолет се удря и северната кула на СТЦ, ,,Си Ен Ен" вече е на мястото и снима на живо врязването на втория самолет в южната кула.
Как е възможно телевизионният гигант да се озове само за броени минути на мястото и веднага да се включи на живо? ,,Си Ен Ен" има офиси в Световния търговски център. Защо ,,Си Ен Ен" не съобщава, че и тези офиси са засегнати и телевизионните сътрудници са намерили смъртта си там? Дали случайно офисите на ,,Си Ен Ен" не са били празни по това време?

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.