Ads Top

10 експлозии причинени от човека, които носят със себе си ужасяващи последици за Земята

10. Нефтен разлив в Мексиканския залив

Нефтеният разлив в Мексиканския залив е голям нефтен разлив в Мексиканския залив, най-големият регистриран в американската история. Разливът е причинен от изтичане на суров петрол след експлозията на нефтената платформа ,,Deepwater Horizon" на 20 април 2010г. Експлозията убива 11 души и ранява други 17.

Изтичането изхвърля от 12 000 до 100 000 барела нефт дневно, което се равнява на от 1 900 000 до 16 000 000 литра, и произтича от глава на петролен кладенец, намираща се на дълбочина 1 500м. Точният темп на изтичане не е известен и е тема на продължаващ дебат, тъй като  ,,Бритиш Петролиъм" не допускат независими учени на мястото на трагедията. Нефтеният разлив, получен при експлозията, покрива най малко 6 500 км2, като размерът му се изменя всеки ден според атмосферното време. Учените съобщават и за големи нефтени количества под водата, невидими от повърхността.

9. Взрив на амониев нитрат, ,,Oppau", 1921г.

Опит за смесване АН за производство на промишлени експлозиви на 21 септември 1921г. в химически завод BASF, Oppau, Germany завършва с взрив и е причинило смъртта на 450 души и унищожаване на 700 къщи. Суровината е била 50:50 амониев нитрат и амониев сулфат. Във фабриката са работили по технологичната операция над 20 000 пъти без инциденти.

Приема се, че некачествено смесването е довело до взрив на част от основната суровина АН. Само 450t избухват от всички 4500t торове, съхранявани в складове.

8. Катастрофата ,,Exxon Valdez"

Сутринта на 23 март 1989 г. Exxon Valdez напуска пристанище Valdez в пролива Принц Уилям, южна Аляска, натоварен с около 200 млн. литра суров петрол. Капитанът му Джоузеф Хазелууд избира да се отклони от официалния път, за да избегне срещата с няколко айсберга. Отклонението го завежда опасно близо до група рифове. Капитанът обаче смята, че познава тази опасност и тя не го притеснява.

Съвсем близо до рифовете в нарушение на устава той поверява руля на млад и недоспал кормчия, който няма нужната квалификация да води кораба в тези опасни води. Няколко минути след полунощ танкерът се удря в рифа и засяда. Осем от 11-те резервоара са пробити и от тях изтичат над 40 млн. литра петрол, които покриват площ от 28 000 квадратни километра. Петното нараства с фантастичната скорост от "половин футболно игрище в секунда", както го описват очевидците.

Какво кара опитен капитан като Хазелууд да допусне такава безумна грешка? Проблемите му с пиенето. Осем часа след инцидента в кръвта му са открити сериозни количества алкохол, което съвпада с разказите на екипажа за състоянието му през нощта преди сблъсъка.

7. ,,Love Canal Toxic" 1954г.

През 1978 става ясно, че кварталът Love Canal в щата Ню Йорк е построен върху бивше сметище за химически отпадъци. Областта е обявена за негода за живеене.

6. Случаят ,,Minamata"

Изхвърлянето на отпадъци, съдържащи живак, в средата на ХХ в., се е отразило в заболяването на хиляди хора, от неврологична и физически изтощителна болест, днес позната като болестта на Минамата.

Отрицателните влияния на живак представляват сериозен проблем за децата и жените в детеродна възраст, за които е доказано, че са особено уязвими

5. Взривът в Халифакс 1917г.

Взривът в Халифакс (или Експлозията в Халифакс) на 6 декември 1917 г. в резултат от транспортно произшествие причинява опустошителни поражения на град Халифакс, Канада и сред населението му.

Взривът е следствие от сблъсък в най-тесния участък на пролива Те Нероус, разделящ града на 2 части, на норвежкия кораб „Имо“ с френския кораб „Монблан“, който избухва в пламъци. Френският кораб носи на борда си 200 тона тринитротуол и 2300 тона пироксинова киселина. След като проумява, че не ще успее да потуши пожара, капитанът Льо Медек на френския кораб дава команда за спускане на лодките на вода, изтегля се заедно с екипажа и заляга зад дига, очаквайки неговият кораб да разруши града.

Избухва най-големият взрив в историята преди взрива в Хирошима през 1945 г. (вследствие на атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война). Взривната вълна помита 2000 къщи, поврежда още 1200, като загиналите са над 5000, ранени са над 9000, а ослепели вследствие от взрива са повече от 500 души.

4. Нефтените пожари в Кувейт

Разработването на спорните нефтени находища по границата с Ирак са една от причините за инвазията на Саддам Хюсейн в петролното кралство през 1990 г. Докато американските самолети бомбардират иракската армия, нейни инженери подпалват стотици кувейтски кладенци и рафинерии. Последните пожари са потушени чак през ноември 1991 г.

3. Взривът ,,Grandcamp"

Пожар на борда на товарния кораб SS Grandcamp, акостирал в Тексас Сити през 1947 г., взривява 2300 тона амониев нитрат. Това съединение се използва при производството на торове и бризантни взривни вещества. Експлозията взривява два самолета в небето и предизвиква верижна реакция, при която експлодират околните рафинерии и друг товарен кораб, превозващ още 1000 тона амониев нитрат. Загиват около 600 души и около 3500 са ранени. Тази експлозия се смята за най-тежкия промишлен инцидент в историята на САЩ.

2. Чернобил

Чернобилската авария е тежка промишлена авария, възникнала на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомна електроцентрала.

Обикновено тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година сред 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.

1. Бопалска катастрофа

Бопалската катастрофа е производствена катастрофа в гр. Бопал, Индия през 1984 г., която е сред най-крупните в историята на промишлеността.

Счита се, че инцидентът в завода за пестициди на Union Carbide India Limited (UCIL) на 2-ри срещу 3-ти декември 1984 г. е сред най-тежките индустриални катастрофи. Изтеклите отровни газове по време на аварията водят до огромен брой жертви от 18 хил. души, от които 3 хил. в деня на трагедията, а останалите – през следващите години. Според някои данни общото количество на пострадалите се оценяват на 150 – 600 хил. души, което дава основание трагедията в Бопал да се счита за най-крупната в света техногенна катастрофа по броя на засегнатите.

Причината за катастрофата до днес официално не е установена. Сред версиите преобладават грубо нарушение на техниката на безопасността и преднамерено саботиране на работата на предприятието. Някои вестници през 1984 г. съобщават, че собствениците на завода, принадлежащ на американска компания, в първите часове преднамерено крият състава на отровното вещество, за де не разгласяват търговската тайна на предприятието. Това увеличава броя на жертвите, тъй като не дава възможност на лекарите да подберат ефективно лечение.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.