Ads Top

Франкмасонство - Част 1


Непрекъснато свързваща тъкан между съвременните и древните тайни общества е франкмасонството, което съществува като внушителна сила много преди определени ложи да се ,,просветлят".

В края на средновековието, когато всяко противопоставяне на Светата римска универсална (католическа) църква е принудено да мине в дълбока нелегалност, сред единствените организирани групи, способни свободно да се придвижват през цяла Европа, са гилдиите на зидарите, които поддържат зали за срещи, или ,,ложи" във всеки по-голям град.

Масоните, които проследяват тайните си познания за архитектурата и строителството до Египет и още по-ранни времена, са от съществено значение за строежа на църквите и катедралите в Европа. Те са преки наследници на ранните гилдии на зидарите, които съществуват както в Египет, така и в древна Гърция и използват езотерични строителни техники като част от занаята си. Тези техники се предават чрез секти и школи на мистерията, а някои продължават да объркват и съвременните строители.

Според ,,The New Encyclopaedia Britannica" франкмасонството е най-голямото световно тайно общество и се разпространява предимно чрез разширението на Британската империя през XIXв. След 1788г. масонски ложи са основани дори в Китай под егидата на Великата ложа на Англия. Прословутото китайско общество ,,Триада" започва като масонски орден заедно с друго, наречено ,,Орден на свастиката", според автора на ,,A New Encyclopedia of Freemasonry". Тези китайски масони провеждат едни и същи ритуали, носят подобни символи със скъпоценни камъни и кожени престилки. Наричат божеството ,,Пръв строител".

Има няколко организации, които - макар и не официално масонски - разчитат на масоните. Сред тях са такива социални организации ,,за забавление" като Древният арабски орден на благородниците от мистичното светилище и Ордените на източната звезда. Демоли, на строители и на дъгата. Тези групи са предимно американски, тъй като на британските масони е изрично забранено да се присъединяват към такива сдружения.

Според журналиста Джордж Джонсън ,,От самото начало масонството развива мистична аура. Неговите членове притежават власт, основана не на кралски или духовен авторитет, а на познание не само за каменоделството и зидарството, но и за мистериите на древните гръцки геометри". Притежавайки определено езотерично или тайно познание, масоните са идеалното средство за скрито разпространение на учения против духовенството.

Най-прочутият от масонските символи - буквата G, вписана в квадрат и компас, всъщност обозначава геометрията според историка на масоните Албърт Маки, който добавя, че масоните са учени, че ,,Масонството и Геометрията са синоними" и ,,геометричните символи, откривани в ритуала на съвременното франкмасонство, могат да се смятат за остатъци от геометричните тайни на средновековния зидар, за които днес се признава, че са загубени". Окултната геометрия, понякога наричана ,,свещена геометрия", отдавна използва геометрични символи като кръга, триъгълника, петостена и т.н. като символи за метафизически и философски понятия.

Кристофър Найт и Робърт Ломас имат интересна интерпретация на известния масонски символ на квадрата и компаса. Те твърдят, че той е възникнал като стилизирана форма на древния символ на кралската власт - пирамидата, като основата й представлява земната власт, върху която е наложена обърната пирамида, представляваща небесната власт на жреца. Взети заедно, тези пирамиди на властта създават символ, който е станал известен като ,,Звездата на Давид". ,,Той за пръв път започва да се използва широко в голям брой християнски църкви в средновековието" - пишат авторите - ,,и най-ранните примери са, както с изумление открихме, върху сгради, издигнати от Ордена на тамплиерите. Неговата употреба в синагогите датира от много по-късен период."

Една масонска традиция твърди, че Авраам - патриархът на юдеите - учи египтяните на специални познания, които датират отпреди Потока. По-късно това познание - разкрито като трудовете на легендарния Хермес Трисмегист - е събрано от гръцкия философ Евклид, който го изучава под името геометрия. Гърците, а по-късно римляните наричат тази дисциплина архитектура.

Критиците на франкмасонството твърдят, че видното G обозначава гностицизма - философия на гностичните секти като ,,Alumbrados", които са обявени извън закона от ранната църква.

Авторитетите не са съгласни по отношение на действителния произход на франкмасонството, но всички признават, че то предшества древния Египет. Масонските познания проследяват произхода си до построяването на библейската Вавилонска кула и Храма на Йерусалим на цар Соломон.

През XIXв. Маки заявява, че масоните от средновековието извличат познанията си за строителството, както и организацията си от ,,архитектите от Ломбардия". Тази гилдия в северна Италия е първата, приела името ,,свободни масони", което е станало съкратено наименование на братския Орден на свободните и приетите масони (зидари). Терминът ,,приет" се прилага към по-късните членове, които не са свързани с първоначалните зидари. Един алхимически труд, който споменава конкретно ,,свободен масон", може да се датира до 50-те години на XVв.

Други масонски учени претендират, че исторически са датирали ордена до римския ,,Collegium Fabrorum", или Съюза на работниците - група от строители и архитекти, която става прототип за по-късните гилдии. Повечето автори проследяват масонските тайни през свещениците-войни от Кръстоносните походи - Ордена на тамплиерите. Един автор от XVIIIв. твърди, че съвременното франкмасонство е основано от Годфроа дьо Буйон, водач на Първия кръстоносен поход, който завладява Йерсалим, а също и основател на мистериозния ,,Prieure de Sion" (Сионски приорат).

Тайните на произхода на масонството се пазят строго независимо от публикуването на многобройни книги и литература по темата. Уолтър Лесли Уилмсхърст - високопоставен масон и автор на ,,The Meaning of Masonry" (,,Смисълът на масонството") - пише: ,,Истинската, вътрешната история на масонството досега не е била издавана дори на самите членове".

Много изследователи вярват, че самите масони са загубили от поглед истинския произход и цел на организацията. ,,Цялостната картина е на организация, която е забравила първоначалния си смисъл" - пишат авторите на ,,The Templar Revelation" (,,Прозрението на тамплиерите").

Това обвинение е повторено от пишещите по темата за масоните автори на ,,The Hiram Key" (,,Ключът на Хирам") Найт и Ломас, които пишат: ,,Не само произходът на франкмасонството вече не е известен, но и за ,,истинските тайни" на Ордена се признава, че са загубени, а на тяхно място в масонските церемонии се използват ,,тайни-заместители"...".

Въпреки това, след изчерпателно изследване на ордена на тамплиерите те стигат до заключението: ,,Сега можем да бъдем сигурни - без никаква сянка на съмнение, - че началото на франкмасонството е строежът на замъка Рослин в средата на XV век". Рослин, намиращ се близо до Единбург, Шотландия, е построен от семейство Синклер. То е близко с първоначалния Орден на тамплиерите и Уилям Синклер от Рослин става първи велик майстор на шотландското масонство. Катрин дьо Синклер е омъжена за първия велик майстор на Ордена на тамплиерите.

Голяма част от объркването за произхода и растежа на франкмасонството датира от разцеплението на римокатолическата църква и протестантската църква в Англия, когато много масонски архиви се губят. Войните и революциите вземат своето от масонските библиотеки във всички страни.

Скъсвайки с Рим, крал Хенри VIII не само прекъсва строителната програма на църквата в Англия, причинявайки огромна безработица, но и плячкосва активите на масоните под маската на данъци и лепти. За да оцелеят, ложите започват да се отварят за не-зидари. Тези външни търговци, земевладелци и други - много от тях с тамплиерски произход - стават изестни като ,,спекулативни" масони. Те прегръщат мистична и езотерична доктрина, основана на традиции, предшестващи франкмасонството и внесени в ордена от членовете на Ордена на тамплиерите, които бягат от преследванията на църквата.

1 коментар:

  1. "Една масонска традиция твърди, че Авраам - патриархът на юдеите - учи египтяните на специални познания, които датират отпреди Потока"

    Кой ПОТОК???

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.