Ads Top

Джон Дейвидсън Рокфелер - историята за ябълката и нефта


Парите не правят човек по-богат, само по-зает. Сигурно всички сте чували тази цитат. Защо е така? По-големите финанси, водят до по-големи идеи и осъществяването им. Което от своя страна, също струва пари.

Добрите бизнеси, така, както и пробивните хора, се развиват, прогресират и стигат до места, на които никога не са предполагали, че ще бъдат. Поне в началото. Дали Рокфелер е знаел, че от лъскавите ябълки ще финишира като световен предприемач? Едва ли.

Нека да поговорим за Джон Дейвидсън Рокфелер:
Джон Дейвидсън Рокфелер, винаги е вярвал в себе си. Още като дете, второто от шест в семейството, бил убеден, че ще стане много богат един ден и ще ползва авоарите си в помощ на хората. Още тогава, започнал да влага в себе си и идеите си. Усилия, знания, умения.

Роден е през 1839г. в Кливканд, Охайо, САЩ. Баща му бил с английски и немски корени, а майка му - с шотландски и ирландски. Татко Уилям Рокфелер, бил известен с честите си отсъствия от дома, разгулния си начин на живот и не особено законови методи за изкарване на печалба. Майката, Елиза пък, била отдаден баптист, крепящ семейството заедно.

Джон помагал в домакинските задължения, също като братята и сестрите си. Изкарвал и допълнителни средства с различни дейности - отглеждал пуйки, продавал сладки и картофи и печелел от лихвите, на малките заеми, които давал на познати. Следващ бащините си съвети, в посока винаги да търси изхода от всяка сделка. Въпреки липсата на адекватна бащинска подкрепа, младият Рокфелер израснал добро, ученолюбиво и сериозно момче, много добро в дебатите и в работата с числа.

Първата си сериозна работа започнал на 16 годишна възраст като счетоводен помощник. После, стартирал бизнес със земеделски продукти, в партньорство с Маурис Кларк. Така че, нищо чудо ябълките му да са били с добър изряден лъскав вид, откъдето е тръгнала и легендата за него, превърнала го в един от символите на американската мечта.

Големият му удар обаче, дошъл с нефта. За късмет, познавал индустриалния химик Самюел Андрюс. По това време - 50-те години на XIX век нефтът започнал да се употребява широко за осветление. Андрюс предложил на Рокфелер да стартират съвместна компания за индустриално рафиниране.

Начинанието било изключително успешно. Съдружници освен химика му били Маурис Кларк и двама от братята на последния. Февруари 1865г. Рокфелер изкупил дяловете на фамилия Кларк. Джон продължавал да влага средства в различни хора и начинания и да печели от това. Стриктно контролирал разходите си. 1867г. в компанията влязъл съдружник - Хенри Флаглер.

Фирмата вече се казвала Рокфелер, Андрюс и Флаглер. Била най-голямата нефтена рафинерия в света за времето си. Тя е първообраза на световноизвестния гигант, стартиран от Джон три години по-късно - ,,Standart Oil Company", компания, завзела монополно пазара в САЩ, с помощта на създадения от Рокфелер картел на превозвачите ,,South Improvement Co." Младият бизнесмен прозрял и бъдещето на тръбопроводите и започнал съответни строежи. Създаването на автомобила само тласнало бизнеса му още по-напред.

Рокфелер въпреки огромното си богатство, никога не станала разточителен. Запазил скромен и обран начин на живот. Износвал костюмите си и обзавеждането в къщата му било втора ръка. Давал за благотворителност, без обаче никога да изтъква този факт.

Рокфелер е история. Огромна фигура с красив ум, извървяла цялата социална стълбица. Той е доказателство за неограничените възможности, добрите моменти и изгодните сделки и събирането им на едно място.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.