Ads Top

Какъв искаш да бъдеш: роб или свободен човек?


Да владееш роби! Добре е да се знае, че робите са имали повече права и по-малко задължение от свободните хора днес! На робите им е подсигуряван покрив над главата, а днес ние плащаме за това с кредит и то за поне 70% от активният ни живот банките са се погрижили за това. Робите нямат лична свобода и често са подлагани на принудителен труд!

Нима днес, не работим, принудени заради заеми и такси, сметки, пари за храна и оцеляването си? Терминът ,,робство" има и по-широка употреба, свързана с безправие, както и с подчиненост, зависимост. Нима днес Вие сте свободни, нима не сте поставяни в зависимости, нима вашата воля не поставена на подчинение с хиляди компромиси за да запазите семейство, дом, деца, работа, положение, блага, придобивки, чест, достойнство и куп други?

Робството е известно от дълбока древност, но се проявява в различни форми при различните цивилизации. Изглежда, че историческият си произход дължи на практиката военнопленници да бъдат използвани като работна ръка. Такава е и съдбата на някои завладени и поробени народи.

Културният разцвет на древна Атина и древен Рим например е основен на икономика, базирана изцяло на робски труд. Днес Робството е икономическо, а разцвет и благоденствие има само за шепа олигарси, който по своему също са Роби, но живеят в лукс и излишък! И те са Роби на Банките, който държат парите им на пазарите, който се контролират индиректно пак от тези Банки и тези банки казват на олигарсите кога и къде техните Роби - работниците по фабриките им да излязат на протести и митинги иначе фалит.

Една зависимост създава друга зависимост и така ГОЛЕМИТЕ РОБИ казват на малките Роби да подкрепят дадена политика на дадена ПП Партия на даден политик и значи и Нашите политици не са Роби така излиза, но не е вярно! Те са Роби на амбициите си, на жаждата си за власт, роби са на страстите си да бъдат под светлината на прожекторите, да бъдат, да бъдат и да бъдат!

И те са Роби, който пък служат пак на онези Банкови лобита служат корпорации на Мафия, служат на по-големите международни политики на интересите на хората над тях! Политиците са поставяни в много повече зависимости, а те живеят в много повече страх и те нямат право да имат лична воля или свободно мнение и всичко се консолидира с Политическа централа и решенията за техният живот се взимат по-нагоре по веригата на робството и те просто ползват повече държавни придобивки платени от най-малките роби!

С прехода от робството към феодализма по-голямата част от работната сила вече не е робска. На практика само се сменя формата на създадени работнически класи, манифактури, предприятия и се появява Икономическото робство, което е далеч по-лошо. Появяват се измислени понятия, който трябва да подменят думата Робство и нейният привкус, че е нещп много лошо на практика с думите като Демокрация и плурализъм прегърнати от конформизмът на мислене затегнаха още повече примката на съвременният роб!

Дълговата спирала - заем след заем и неспособността да си платим дълговете ни превръща в безправни роби на парите - една хартия, която се печата от правителствата и се превръща в цел на всяка душа, на всеки.

От друга страна рекламите, желанията ни и кривосъздадената ни система, която налага етиките и норми за нашето присъствие на тази планета според зони и територии ни превръща в потребители, който искат все повече и повече дрехите да си ни еди коя си марка, еди коя си марка да ни е колата, всичко е лого, марки и стандарти наложени ни от горе да слугуваме на какви са ни очилата, цигарите, телефонът и хиляди такива!

Потребители харчим повече от колкото можем да изкараме, това също затяга още повече примката на съвременният Роб и ни превръща още повече зависими към парите! От векове по нашите земи се раждат Роби и ще се раждат Роби, така е било и ще бъде: Българската дума ,,роб" присъства още в старобългарския като ,,робъ" с близко досегашното си значение - роб, крепостен селянин, подчинен, слуга. Предполага се, че тя произлиза от формата в родителен падеж ,,arba" на праславянската дума ,arbъ" (домашен работник, слуга)

Хората на село бяха десетки пъти по-свободни от модерните образовани и високомерни граждани! Обикновеният селянин дума, която се използва като синоним на нещо обидно и долно бяха далеч по-свободни от всички роби.

Гледаха се животни - домашни колбаси с вкус за който днес можем само да мечтаем! Селянинът имаше свободата и привилегиите, който ги нямат и тези който са на върхът на социалната пирамида на робството! Затова и селянинът изчезва като социална прослойка, селата масово се обезлюдяват и унищожават, а споменът за тях остава само като търговско лого, като млякото на Баба или мезето на дядо, но и това е докато се смени поколението, което все още си спомня тези мигове на безгрижно детство и вкусът на истинска храна, чистият въздух и чистата храна и здравословният начин на живот водеше до дълголетие и благоденствие на една нация!

Робство, е имали и ще има? Това се налага от векове и за векове и въпросът е ти от кой вид роби искаш да си? Свободата не е за всеки, всички я желаят, но не я искат, защото да си свободен е отговорност, да си свободен е избор, но и тежест да взимаш решение и да носиш последствията за тях.

Кой днеска иска да е свободен? Никой не иска да носи отговорност, всеки иска да е роб въпросът е кой на какво Робство е способен да слугува - едни робуват на страсти, други на амбиции, а всеки робува! Няма такива, който да не са Роби поне аз не съм виждал.

Можем да сменяме строй след строй, можем да сменяме политици, лица, да разпределяме ресурсите, можем да завладяваме, да покоряваме, да бъдем експлоататори, да грабим ресурси на всички по света, можем да летим в космоса, да копаем дълбоко в недрата на Земята, да искаме още и още, но да не сме роби не можем затова да спрем да преекспонираме тази дума и да си зададем въпроса: какви роби искаме да сме и това е то?

Другият начин е всички да станем пак селяни, да се върнем в средновековното селяческо оцеляване и да заживеем като по-малко роби, но пак ще си останем роби, но поне ще живеем и ще можем да задоволяваме изначалните си страсти с лекота! А можем и да се втурнем в бъдещето да започнем да творим, да създаваме, да търсим нови светове, да питаме, да намираме отговори, да се влее цялата умствена мощ на човечеството в посока знание и познание и да направим един свят много по-добър за живеене с модерни медицини и социални политики, да бъде за хората от хората и за хората и да инвестираме целият човешки ресурс и благата на природата в бъдещето за идните поколения и мъдро да се управлява нашата планета и защо ли пък не още няколко планети населени с хомосапиенс!

Проблемът на най-големите полубогове, полуроби, който управляват светът днес е пренаселването на планетата с роби като мен и теб, но искам да ги попитам когато в една стая има много хора и тя стане тясна и неудобна за всички какво правим - избиваме се взаимно и до кога? Не можем ли да намерим друга стая и друга стая, и друга стая. Необятна Вселена предлагаща безброй планети на който можем да разсеем семето на човешката раса и да се стремим за продължаването на човешкият род за векове напред или да се избиваме като роби за капка вода в пустинята наречена Земя!

Но за жалост в света се произвеждат оръжия и все повече оръжия с все по-голяма унищожителна мощ и всеки ден се създават все повече войни между роби слугуващи на различни емоции делящи се на Роби християни, на роби мюсюлмани и на какви ли не! Кръвта не се измива с кръв! Време е да спрем да носим бремето на робството, време е да погледнем към звездите, време е да загърбим робството! Или просто да си изберем какви роби искаме да бъдем.

Източник: BLife

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.