Ads Top

Граф Сен-Жермен и другите магьосници


Хората, които познават граф Сен-Жермен, го характеризират или като шарлатан, или като безсмъртен магьосник. Истината вероятно е някъде по средата, макар че около този човек наистина витае определена странност.

Така и никой не научава истинския му произход, но слуховете изобилстват. Някои твърдят, че този блестящ човек, който говори всички европейски езици и демонстрира дълбоки познания в много области, всъщност е третият син на Леополд-Георг, трети син на Франсис II от Трансилвания и Шарлот Амали от Хесе-Райнфелс. Окултният автор Хол пише, че Сен-Жермен веднъж казал на Вилхелм от Хесе, че всъщност е принц Рагоши от Трансилвания и е получил образованието си от последния дук от Медичите. Тъй като Сен-Жермен претендира, че е открил тайната на безсмъртието, може би споменът за графа осигурява някаква част от съвременната легенда за граф Дракула.

Други казват, че този виден цигуал е син на краля на Португалия, а трети настояват, че той е просто син на скитащ португалски евреин, а според някои писания - на страсбургски лекар на име Даниел Волф. Един разказ дори твърди, че той е резултат от връзката между арабска принцеса и влечуго.

Който и да е бил, граф дьо Сен-Жермен, наречен ..Чародееца" заради огромните си познания и социални умения, се оказва един от най-успешните агенти на тайните общества по негово време. Той за пръв път се появява в Лондон около 1743г., където - две години по-късно - е арестуван като шпионин на привържениците на Стюартите, но по-късно е освободен.

Напускайки Лондон, графът пътува през Германия и Австрия. Среща се с маршал дьо Бел-Исл - френския министър на войната, който го представя във френския кралски двор. Незабавно печели популярност, твърдейки, че живее от векове, след като е открил ,,еликсира на живота" - формула за физическо безсмъртие. Както е документирано от Ричард Кавендиш, графът казва на придворните, че е бил сред гостите в Кана, където Иисус превръща водата във вино, и е познавал египетската кралица Клеопатра. Познанията му за историята са необикновени, тъй като той описва събитията в такива подробности, които изумяват и най-начетените историци. Смятан за един от най-големите умове на света, френският литературен гигант Франсоа-Мари Аруе, по-известен като Волтер, веднъж заявява, че Сен-Жермен ,,е човек, който знае всичко".

Очевидно той е страхотен шоумен. Веднъж разказва, че е приятел с легендарния крал Ричард Лъвското сърце, ,,...обръщайки се към слугата си за потвърждение. ,,Забравяте, господине - отвръща камериерът официално. - Аз ви служа само от петстотин години."

Сен-Жермен освен това твърди, че притежава тайните на отстраняването на дефекти от диамантите и превръщането на различни метали в злато. Получава лаборатория за алхимичните си експерименти от крал Луи XV, който го използва и за тайни дипломатически и шпионски мисии. Сен-Жермен дава ясно да се разбере откъде е получил тези необикновени познания. ,,Човек трябва да е учил в пирамидите, както съм направил аз" - казва веднъж той.

През 1762г. графът пътува за Санкт Петербург, където способства за поставянето на дъщеря на приятел - принцесата на Анхалт-Зербст - на руския трон след смъртта на Петър III. Дъщерята на приятеля му става известна като ,,Катерина Велика". ,,Ангажирането на Сен-Жермен със свалянето на Петър в Русия не е дребна измама" - отбелязва Брамли. - ,,Това е много съществен преврат, който променя политическия пейзаж на Европа."

Значимостта на Сен-Жермен се крие в близките му връзки. След като напуска Русия, графът си създава връзки с важни франкмасони като Казанова и бъдещия френски революционер Калиостро. Според Калиостро в Германия Сен-Жермен способства за установяването на франкмасонството и го посвещава на Ордена на строгото съблюдаване в подземна стая близо до Франкфурт. Водачеството на този орден си поделят херцогът на Брунсвик и принц Карл от Хесе - ,,главата на всички германски франкмасони" и брат на Вилхелм IX, господаря на Майер Ротшилд. ,,Един от най-добрите приятели и ученици на Сен-Жермен е принц Карл фон Хесе-Касел" - отбелязва Томас. - който пише ,,Memoires de Mon Temps" (,,Спомени за моето време"), в които наричат графа ,,един от най-великите философи, които са живели някога"."

,,Сен-Жермен е ,,Велик майстор на франкмасонството" и именно той посвещава Калиостро в мистериите на египетското масонство" - потвърждава Уебстър, добавяйки, че Калиостро скоро ,,засенчва учителя си". Калиостро основава собствен египетски клон на франкмасонството, разчитайки на ученията на Сен-Жермен и собствените си познания за юдейската Кабала. Всичко това полага основите за завладяването на германското масонство от Илюминатите.

Докато е в Германия през 1774г., Сен-Жермен гостува известно време на Вилхелм IX от Хесе. Може би по време на този престой Сен-Жермен разменя тайни с Вилхелм и неговия финансов съветник Майер Ротшилд. Отчитайки интереса на Ротшилд към антиките и към Кабала, можем да си представим очарованието му от познанията на Сен-Жермен за египетските мистерии.

,,Дейността на Сен-Жермен е важна, защото движението му осигурява очарователна връзка между войните, водещи се в Европа, по-дълбоките равнища на Братството и кликата на германските принцове и особено династията на Хесе" - пише Брамли.

Друга връзка между кралския ментор на Ротшилд и окултното франкмасонство е Жан-Батист Вилермо, който като масон от 1753г. и богат производител на коприна от Лион несъмнено се е движел в същите кръгове като Майер Ротшилд. Вилермо, който също претендира, че получава инструкции от ,,неизвестни висшестоящи", гостува за известно време на принца на Хесе-Касел. Член на масонския ,,Ритуал на Богоизбрания Коен", Вилермо е движеща сила по време на конгреса във Вилхелмсбад през 1782г. и се смята от мнозина за основател на модерния спиритуализъм.

Вилермо вероятно е имал контакт със Сен-Жермен, както твърди един стар труд, озаглавен ,,Freimaurer Brudenschaft in Frankreich" (,,Франкмасонското братство във Франция), Vol. II: ,,Сред франкмасоните, поканени на голямото събрание във Вилхелмсбад.. откриваме Сен-Жермен, включително Сен-Мартен и много други".

Сен-Жермен и Калиостро вероятно не са били единствените връзки между юдейската Кабала и франкмасонството. Друг претендент е мистериозният и малко известен човек на име Хаим Самуел Якоб Фалк. ,,Докато Сен-Жермен и Калиостро изпъкват във всеки разказ за магьосници от XVIIIв., само в изключително юдейските и масонски трудове, които не са предназначени за общата публика, откриваме някакво споменаване на Фалк" - отбелязва Уебстър.

Германският поет Готхолд Ефраим Лесинг, близък приятел на кабалисткия философ Моузез Менделсон и библиотекар на херцога на Брунсвик, пише няколко важни масонски трактата, озаглавени ,,Ernst und Falk: Gesprache fur Freimauer" (,,Ернст и Фалк: свидетелство за франкмасонството"). Макар и недокументирано, заглавието на Лесинг сочи връзка между Фалк и германските франкмасони, която включва Ротшилдови.

Фалк бяга от Германия, за да избегне кладата като магьосник и пристига в Лондон през 1742г., очевидно само с една риза на гърба си. Въпреки това той скоро си купува удобен дом, пълен със злато и сребро, както и собствена частна синагога.

Уебстър свързва Фалк не само с Кабала, но и с Френската революция. ,,Херцогът (на Орлеан) е във връзка с Фалк, когато е в Лондон, и Фалк подкрепя неговия план за узурпиране" - пише Уебстър, чудейки се дали ,,в ковчежетата със злато на Фалк не можем да открием източника на някои от онези заеми, които са взети в Лондон от Орленаския херцог, за да финансира бунтовете на Революцията...".

Уебстър вижда във Фалк най-вероятния човек в историческите архиви - след връзката с Ротшилд, - който може да е въвел ученията на Кабала в по-висшите степени на франкмасонството. ,,Фалк наистина е много повече от масон" - пише тя. - ,,Той е висш посветен - върховният оракул, към който тайните общества се обръщат за насока." Авторката добавя, че ,,недостъпният" Фалк може да е бил и един от .,истински посветените, чиято идентичност толкова внимателно се крие... докато Сен-Жермен и Калиостро... изпъкват в светлината на прожекторите...".

Независимо дали Фалк или Ротшилд, или и двамата са осигурили връзката, ясно е, че както франкмасонството, така и Орденът на тамплиерите разчитат силно на концепция и ритуали на Кабала.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.