Ads Top

Беати Паоли (Beati Paoli)


Вероятно измислена група, която може би е заговорничела и се е борила срещу италианската тирания в края на XVII и началото на XVIII век. Беати Паоли са излизали на повърхността - в художествена форма - много пъти.

Действието се развива в столицата на Сицилия Палермо между 1698 и 1749г., тайната секта е кръстоска между франкмасоните и нинджите. Членовете се обличат изцяло в черно и крият самоличността си с черни качулки като тези, носени от палачите. Защитават обикновените граждани, които са преследвани от правителството или Католическата църква. Правителството се състои от корумпирани местни вицекрале, служещи на намиращ се далеч крал, а Църквата е представена от фанатици, изпълняващи Инквизицията.

Напълно е възможно, както предполагат някои, определени тайни братства да са се срещали скришно в подземните галерии на Палермо, построен върху останките от катакомби от пуническата ера, и в подземните канали, проектирани от арабите и норманите. Може би са използвали някои части от тези канали, за да се придвижват тайно из града. Старият Палермо е огромен лабиринт от улици, датиращи от древността и средновековието, и в историята на Натоли Беати Паоли са силно свързани с окръг Капо, където улица и площад днес носят името на сектата.

Дали обаче Беати Паоли са замисляли революция и социална промяна? Никога няма да разберем. Нищо подобно не им е приписвано от уважаваните историци, но епохата им се характеризира с бунтове, чиито водачи често са неидентифицирани. Това е породило теорията, че нелегалното движение е замислило някои от бунтовете.

Беати Паоли най-вероятно са били благородници и интелектуалци, които не се желаели открито да предизвикат установения ред. Възможно е освен това тяхната ,,революция" да се е състояла единствено в (буквално) подземни срещи за обсъждане на нелегални идеи. Дори само това е щяло да е причина да бъдат осъдени като еретици или предатели. Тук обаче има един парадокс. Тъй като са тайно общество по дефиниция.

Беати Паоли не биха търсили публичност и не биха оставили документални доказателства за съществуването си. Ако го бяха направили, щяха да рискуват смърт. От своя страна властите не би имало как да припишат определено убийство или събитие на организация, чието съществуване дори не е нищо повече от сподавен шепот.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.