Ads Top

Масонски символи в българската църква - Св. Стефан (Истанбул)


Историята й датира от 1849г., когато българите в Цариград получават разрешение да имат свой храм. А княз Стефан Богориди подарява дворно място с постройка за временен параклис. Основният камък на новата църква е положен на 27 април 1892г. от екзарх Йосиф. И на брега на Златния рог започва вдигането на черквата. Основи от гранит, облицован с мрамор. Най-голямата конструкция на църквата е желязна. Храмът с времето става известен като ,,Желязната църква". Светинята е осветена навръх Рождество Богородично - 8 септември 1898г. от екзарх Йосиф. А в двора й са погребани Иларион Макариополски, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

Уникалната българска черква ,,Св. Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул вдъхновява и обединява българските масони.

Обединилите се български масони в Св. Стефан решават да реставрират църквата.
Сред основните двигатели на съхранението и възраждането на черквата е пловдивчанинът Лука Станчев - свободен зидар, носител на почетни награди. Името на Станчев върви неразделно и с Пловдивския граждански клуб, на който той е възстановител и председател.

Лука Станчев признава че, в корените си е свързан по някакъв начин с магичния Цариград. Във фамилията му са знатни български възрожденци и ктитори на Рилската и Бачковската Света обител. Ключът към съхранението на храма ,,Св. Стефан" вероятно се крие в прадядо му Вельо, който е един от учредителите на Българската екзархия в Цариград.

Ето и още няколко масонски символа в църквата:Няма коментари:

Предоставено от Blogger.