Ads Top

Всички пътища водят към Шумерите


Най дълбоките тайни на света водят към Шумер в Месопотамия - първата известна велика цивилизация, разположена между реките Тигър и Ефрат, където се вливат в горната част на Персийския залив. В библейските времена тази земя се нарича ,,Халдейска", а днес е известна като Ирак.

   Шумерската култура сякаш се появява от нищото преди повече от шест хиляди години и преди много странно да изчезне, оказва силно влияние върху живота далеч на изток до река Инд, която тече от Хималите през Пакистан до Арабско море, и далеч на запад до Нил на по-късните египетски царства.

   Около 2400г. пр. н. е. в Шумер нахлуват от запад и от север семитски племена и към 2350г. пр. н. е. е пленен от войнствения водач Саргон Велики, който основава семитската акадаска династия, простираща се от Персийския залив до средиземноморието. След години на войни и миграция на населението земите на Шумер са обединени от Хамураби от Вавилон, чийто продукт ,,кодекс" от закони вероятно е бил въведен, за да дисциплинира масово мигриращите хора в зората на катастрофите от онова време.

   Алан Олфорд отбелязва, че опустошителното избухване на гръцкия остров Санторини и мистериозното разрушаване на Крит, както и в Мохенджо-Даро - столицата на културата в долината на Инд - се осъществяват по време на господството на Хамураби. Олфорд вижда връзка между тези събития и изчезването на населението на Великденския остров, появата на цивилизациите в Андите и пристигането на маите в Централна Америка - всичко това става горе-долу по едно и също време.
   Днес е ясно, че Кодексът на Хамураби е извлечен от законите, очертани от шумерите векове по-рано, особено най-ранният кодекс, открит досега, издаден от шумерския цар Ур-Наму.

   Практически нищо не се знае за шумерите допреди около 150 години, когато археолозите, подтикнати от писанията на италианския пътешественик Пиетро дела Вале в началото на XVII век, започват да провеждат разкопки в странни могили, осеяли цял южен Ирак. Започвайки с откриването на палата на Саргон II близо до днешния Хорсабад от французина Пол Емил Бота през 1843г., археолозите откриват погребани градове, разрушени палати, артефакти и хиляди глинени плочки, представящи в подробности всеки аспект на живота на шумерите. Към края на XIX век шумерският е признат като първоезик и е преведен. Независимо от днешните познания общата аудитория все още знае малко за тази първа велика човешка цивилизация, която внезапно се появява в Месопотамия.

   Очарователно е да се осъзнае, че е възможно да научим повече за цивилизация, която е отпреди 6 000 години, отколкото ще знаем някога за по-близките до нас египтяни, гърци и римляни. Обяснението се крие в шумерското клинообразното писмо. Докато папирусите на другите стари империи се разпадат с течение на времето или са разрушени от огньовете на войната, клинообразното писмо се гравира върху мокри глинени плочки с перо, създавайки клиновиден текст. Тези плочки след това се изсушават, печат и пазят в големи библиотеки. Днес са открити около 500 000 от тези глинени плочки и те са осигурили на съвременните изследователи безценни познания за шумерите.

   Шумерските плочки остават до голяма степен недешифрирани, докато германският гимназиален учител Георг Гротефен не започва системен превод на клинообразното писмо през 1802г. Днес много плочки все още не са преведени на английски просто защото количеството им далеч превъзхожда неколцината преводачи на света.

   Трябва да се разбере, че шумерската азбука по същество е стенографско писмо за много по-стар първоначален език, изграден от логограми (символи, представляващи понятия, а не думи), наподобяващи не друго, а древни китайски йероглифи. Тъй като това не е подробен език като английския, има голяма свобода на превода. Когато преводите започват през XIX век, символът за шумерските създатели просто се възприема като означаващ митични ,,богове" и оттам нататък всичко тръгва по този начин.

   Археологическите изследвания показват, че малко след 4000г. пр. н. е. в долината на Тигър и Ефрат блатата са пресушени, изкопани са канали, построени са язовири и диги, започната е огромна напоителна система и са издигнати големи, бляскави градове.

   Първите дванадесет основни градове-държави - с екзотични имена като Ур, Нипур, Урук, Лагаш, Акад и Киш - са съсредоточени около издигащи се, стъпаловидни храмове, наречени зикурати (Свещени планини) и всеки се управлява от собствен ,,бог", наречен енси. Разположени в спирала от зикурата навън са обществените сгради, пазари и домове. Около всеки град има големи парчета земя, също контролирани от местния енси. С развитието на тези градове-държави те попадат под господството на цар, наречен лугал, който е подчинен на местния ,,бог".

   Независимо от повърхностните ни познания за шумерите, вече можем да им отдадем дължимото за много ,,първи неща" в света.
   Професор Самюъл Ноа Креймър, автор на ,,History Begins at Sumer" (,,Историята започва в Шумер) и ,,The Sumerians" (,,Шумерите) отбелязва, че тези хора са развили първата система за писане (клинообразното писмо), колелото, училищата, медицинската наука, първите писмени поговорки, историята, първия двукамерен конгрес, данъците, законите, социалните реформи, първата космогония и космология и първите сечени пари (претегления сребърен шекел).

   Много от записите, които са ни оставени, са за всекидневни обикновени неща като данъчни архиви, съдебни дела и пазарни цени. В действителност този древен народ не е много по-различен от днешните общества. Те са се смели, обичали и мразели, има ли са кавги и заговори, крояли са планове един срещу друг и в крайна сметка са се биели един срещу друг.

  Томас описва бюста на шумерската кралица Шуб-ад, който е изложен в Британския музей: ,,Прекрасната млада жена носи изумително модерна перука, големи обици и огърлица. Изисканото момиче, което използва козметика, перука и скъпи бижута, умира в ритуално самоубийство през 2900г. пр. н. е. - 2150 години преди основаването на Рим и 2000 години преди Моисей да започне писанията си."

   Шумерите често пътуват надалече и се смята, че са разпространили напредналата си технология на корабостроенето и съставянето на карти на ранните финикийци, които се установили по източния средиземноморски бряг в това, което днес е Ливан.

   Техните познания за небето са както изумителни, така и озадачаващи. ,,Цялата концепция за сферичната астрономия, включително 360-градусвия кръг, зенита, хоризонта, небесната ос, полюсите, големия кръг, равноденствията и т.н., изведнъж се появява в Шумер" - отбелязва Олгорд. Шумерските познания за движението на Слънцето и Луната водят до първия календар в света, използван в продължение на векове след това от семитите, египтяните и гърците.

   Както посочва Олфорд, малко хора осъзнават, че дължим не само нашата геометрия, но и съвременните системи за отчитане на времето на шумерската основана на 60 математическа система. ,,Произходът на 60-те минути в един час и 60 секунди в една минута не е произволен, а се базира на основаната на числото 60 система" - пише Олфорд, добавяйки, че съвременният зодиак е шумерско създание, основано на дванадесетте им богове. Те го използват, за да очертаят големия прецесионен цикъл, разделяйки 360-градусовата гледка от Северния полюс на Земята по време на 12-месечната му орбита около Слънцето на дванадесет равни части - или домове - от по 30 градуса. Вземайки предвид лекото колебание в орбитата на Земята, изминаването на този пълен цикъл отнема 25920 години - събитие, известно като ,,Платонова година", наречена на името на древногръцки учен Платон, който вдъхновява Ордена на тамплиерите, Илюминатите и Кръглите маси на Роудс.

  ,,Неудобният въпрос, който учените избягват, е следният: как са могли шумерите, чиято цивилизация съществува само 2000 години, да наблюдават и да запишат небесен цикъл, чието завършване отнема 25 920 години? И защо тяхната цивилизация започва в средата на един зодиакалаен период? Това насока ли е, че астрономията им е наследство от боговете? - пита Олфорд.

   Въпросът му може да се разшири и да попитаме как ранните примитивни хора отпреди почти шест хиляди години внезапно се трансформират от малки групички ловци и събирачи на храна в пълнокръвна, високоразвита дори и според днешните стандарти цивилизация? Дори авторите на ,,The New Encyclopaedia Britannica" признават, че остават сериозни въпроси за шумерската история и предпазливо обясняват, че такива въпросителни ,,се поставят от гледната точка на цивилизацията на ХХ век и отчасти са оцветени от етични обертонове, така че отговорите могат да бъдат единствено относителни".

   Тъй като днес имаме хиляди преведени шумерски плочки заедно с техните гравирани цилиндрови печати, може би трябва да позволим на самите шумери да обяснят.

   Отговорът им е: всичко, което са постигнали, идва от боговете.
   ,,Всички древни народи вярват в богове, които са слезли на Земята от небесата и които могат да се реят в небето когато пожелаят" - обяснява ученият от Близкия изток Зекария Ситчин в пролога към първата книга от поредица, представяща неговите преводи и интерпретации на шумерските обяснения за техния произход и история. - ,,На тези приказки обаче никога не е била придавана достоверност, нарочени от учените от самото начало за митове".

  Признавайки, че дори и най-начетеният изследовател преди началото на ХХ век не би могъл дори да започне да мисли от гледна точка на концепциите, които ние приемаме като здрав разум днес. Ситчин разсъждава: ,,Сега, след като астронавтите кацнаха на Луната, а космически кораби без човешки екипажи изследват други планети, вече не е невъзможно да се вярва, че цивилизация от друга планета, която е по-напреднала от нашата, е била способна да свали астронавтите си на планетата Земя в някакъв момент в миналото."

   Важно е да се научи, че шумерите никога не са разглеждали и не са говорили за съществата, които са им донесли познание, като ,,богове". Това е по-късна интерпретация на римляните и гърците, които оформят собствените си ,,богове" според по-ранните устни традиции.

   Шумерите ги наричат Анунаки, или ,,Тези, които дойдоха на земята от небето".

Продължаваме много скоро с новата статия за: ,,Анунаките". 
Следвайте ни.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.