Ads Top

12 март - Световен ден срещу цензурата в интернет

На 12 март отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интернет. Интернет е свободна зона,
където споделяме информация и идеи. Доста правителства по света контролират, ограничават и следят съдържанието в интернет пространството – Китай, Саудитска Арабия, Виетнам, Тунис, Либия и др. Пример за цензура в интернет е Китай – на Олимпиадата в Пекин през 2008 дори чуждестранните журналисти имат ограничен достъп до глобалната мрежа. В България също се опитват да ни ограничават в свободното споделяне на информация и идеи. Нашето правителство се опита да прокара закон за следенето в онлайн пространството.

Категорично „Не” на цензурата във виртуалното пространство – това заявяваме днес, когато отбелязваме Световния ден срещу цензурата в интеренет. Интернет е свободна зона, където споделяме информация и идеи. Цензурата в интернет пространството е неприемлива и всеки има право да публикува и чете това, което желае, без притеснение, че ще бъде контролиран!

Нормално е обаче да си дадем сметка коя е границата между цензурата и разумния контрол и къде започва нарушаването на свободата на словото и свършва линията на етичността.

Затова в този ден е важно да кажем НЕ на цензурата и ДА на отговорността! Защото важно условие за нашата свобода в интернет пространството е нашето интелигентно и отговорно отношение в това пространство.

Цензурата в интернет пространството е неприемлива и всеки има право да публикува и чете това, което желае !

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.