Ads Top

Гледище от малцината - какво мислят известни личности за скрития контрол в света

Не само маргиналните теоретици на конспирацията говорят за скрития контрол в света. Британският премиер Бенджамин Дизраели още през 1856г. казва през Камарата на общините: ,,Безполезно е да се отрича, защото е невъзможно да се прикрие, че голяма част от Европа - цяла Италия и Франция, както и голяма част от (тогава фрагментираната) Германия, да не говорим за другите страни, е покрит от мрежа от тези тайни общества... И какви са техните цели? Те не се опитват да ги крият. Те не желаят конституционно правителство... те искат да променят владението на земята, да изгонят настоящите собственици на почвата и да сложат край на духовните институции."


   Президентът Удроу Уилсън, който - който е тясно свързан с конспиративната власт, пише: ,,Някои от най-големите хора в САЩ в областта на търговията и производството се страхуват от някого, страхуват се от нещо. Те знаят, че някъде има власт, която е толкова добре организирана, толкова неуловима, толкова бдителна, толкова взаимно преплетена, толкова пълна и всепроникваща, че е по-добре да не говорят на глас, когато я заклеймяват."

   Американският съдия от Върховния съд Феликс Франкфуртър някога разкрива: ,,Истинските управници във Вашингтон са невидими и упражняват властта си зад кулисите".

   В писмо, датирано 23 ноември 1933г., новоизбраният президент Франклин Д. Рузвелт пише на топ съветника на президента Удроу Уилсън полковник Едуард Хаус: ,,Дълбоката истина е, както двамата с вас знаем, че финансов елемент в големите центрове е притежавал правителството още от дните на Ендрю Джексън".
   Синът на Рузвелт Елиът пише" ..В нашия свят има може би десетина организации, които оформят хода на съдбата ни също толкова сурово, колкото и редовно съставените правителства".

   Предупрежденията за тайно правителство в САЩ са изказвани на глас от мнозина през годините.

   Бившият кмет на Ню Йорк Джон Ф. Хайлан заявява през 1922г.: ,,Истинската напаст за Републиката ни е невидимото правителство, което като гигантски октопод е разпростряло слизестите си пипала над нашия град, щат и нация... Начело на този октопод са интересите на Рокфелер - ,,Стандарт Ойл" и малка група мощни банки, общо наричани международни банкери, (които) на практика управляват американското правителство за собствените си егоистични интереси."

   Полковник Л. Флетчър Праути (от запаса) е служил като офицер за свръзка между Пентагона и ЦРУ от 1955 до 1963г. От неговата позиция Праути е можел да наблюдава контролните механизми над разузнаването и армията.
   Пишейки през 1973г., той твърди, че САЩ се управляват от ,,Таен екип", ,,вътрешно светилище на нов религиозен орден", който отговаря единствено пред себе си. ,,Властта на Екипа произтича от огромната му вътрешноправителствена нелегална инфраструктура и директните му отношения с големите частни индустрии, взаимни фондове и инвестиционни къщи, университети и новинарски медии, включително чужди и вътрешни издателства."
   ,,... Всички истински членове на Екипа остават във властовия център, независимо дали на служба при титулярната администрация, или извън, в ядрото на постоянната група. Те просто се въртят на официалните позиции във властта, в бизнес света или в приятния рай на академията."

   Праут пише: ,,Тази огромна машина е конструирана от такива способни мъже като ,,Дивия Бил" Донован, Кларк Клифърд, Уолтър Бедел Смит, Алан Дълес, Максуел Тейлър, Макджордж Бънди и много други, които са я ръководили и оформяли в изплъзнал се от контрол гигант, какъвто е днес. Това е големият бизнес, голямото правителство, големите пари, големият натиск... всички те действащи по егоцентрична, напълно егоистична сигурност и потайност..."

   Скептикът би трябвало да забележи, че същите имена непрекъснато ще изскачат във връзка със съвременните тайни общества.

   Великият иновативен мислител Р. Бъкминстър Фулър също започва да разбира, че САЩ се управляват от могъщи хора зад кулисите. ,,САЩ не се управляват от тяхното представящо се за такова ,,демократично правителство" - пише той малко преди смъртта си през 1983г. - ,,Нищо не може да е по-патетично от ролята, която трябва да се играе от президента на САЩ, чиято власт е приблизително нула. Въпреки това новинарските медии и повечето граждани на САЩ над 30-годишна възраст продължават да се държат така, сякаш президентът има върховна власт."

   Президентът Франклин Д. Рузвелт, самият той тясно свързан с много от видните членове на тайните общества, веднъж отбелязва: ,,В политиката нищо не става случайно. Ако става, можете да се обзаложите, че е било планирано така."

   Друг вътрешен човек, който потвърждава, че е в действие заговор, е първият секретар по отбраната на Америка, Джеймс Форестал, който може би е платил с живота си за прямотата си. От 1947г. Форестал дава глас на загрижеността си, че лидерите в управлението непрекъснато правят отстъпки пред Съветите. Той натрупва повече от три хиляди страници бележки, за които казва на приятел, че ще се превърнат в книга, за да разобличат истинските мотиви на висшестоящите му.
   ,,Тези хора не се некомпетентни или глупави. Те са вещи и високоинтелигентни. Последователността никога не е бил признак на глупост. Ако бяха просто глупави, от време на време щяха да правят грешки в наша полза" - отбелязва той.

   Форестал, който е посветен в много тайни - той е включен като един от първите членове на свръхсекретната група, отговаряща за НЛО според противоречивите документи MJ-12 (повечето за MJ-12 ТУК) - напуска поста си по молба на президента Труман на 2 март 1949г. Два месеца по-късно, отново по молба на Труман, Форестал влиза във военноморската болница ,,Бетезда" за рутинни изследвания. Лекар уверява брат му, че Форестал е здрав, но отказва на брата и на семейния свещеник да го видят. В деня, когато брат му идва да го вземе от болницата, тялото на Форестал е намерено на долен етаж с въже около врата. Официалните лица твърдят, че Форестал се е самоубил, но много хора - тогава и днес - не вярват на тази присъда. Неговите бележки и дневници са иззети и задържани от правителството в продължение на повече от година, преди на обществеността най-накрая да се представи тяхна ,,хигиенизирана" версия.
    Макар че различни официални лица твърдят, че по онова време Форестал е луд, небалансираното му състояние трябва да е предизвикало способност да се вижда в бъдещето. Точно преди да тръгне за ,,Бетезда", Форестал казва на приятел, че американските войници скоро ще умират в Корея. Това твърдение е направено петнадесет месеца преди севернокорейците да предприемат ,,изненадваща" атака на Юг.

   Друг луд, който дава глас на пророческо видение за войната, е сенатор Джоузеф Маккарти, който погрешно възприема доказателствата за световна конспирация като подкрепящи собствените му предразсъдъци срещу комунизма.
   Маккарти, който причинява огромно страдание с погрешно насочената си и ревностна атака срещу комунизма, въпреки това е ,,в час" в оценката си за заговор за налагане на война заради печалбите. Той обвинява, че Ялтенските споразумения от 1945г. между Рузвелт, Чърчил и Сталин стоят зад конфликтите от следвоенния период. Тайните споразумения между тези световни лидери - сред тях и предаването на Източна Европа на Сталин, Близкия изток - на Великобритания, а Тихоокеанския регион и Югоизточна Азия - на Америка - са потвърдени в средата на 70-те години от публикуването на някои от документите и кореспонденцията на Чърчил.
 
   На 23 септември 1950г. Маккарти заявява: ,,Тук (в Ялта) беше подписана смъртната присъда на младите мъже, които умират днес по хълмовете и полетата на Корея. Тук беше подписана смъртната присъда на младите хора, които ще умрат утре в джунглите на Индокитай (по-късно наречен Виетнам).
   ,,Как можем да обясним настоящата си ситуация, освен ако не вярваме, че хора високо в Управлението се сговарят, за да ни доведат до катастрофата? Това трябва да е продукт на огромна конспирация, конспирация в мащаб. който е толкова огромен, че затъмнява всяко предишно подобно начинание в историята на човечеството" - предупреждава Маккарти. - ,,Какво може да се мисли за тази ненарушена серия от решения и действия, допринасящи за стратегията на поражението? Те не могат да се припишат на некомпетентност."

   Маккарти продължава напред към безславен край, защото не може - и не иска - да види отвъд призрака на световната ,,комунистическа" конспирация. За щастие с течение на времето става възможно да се дискредитират неговите безразсъдни и високопарни обвинения.

   Всички тези хора ли са били заблудени теоретици на конспирацията? Или всички те, по своя непълен и ограничен начин, са се опитвали да разкрият тайните дневни редове зад повърхностната история, с която е захранвана обществеността?

   Коментатори като Ноам Чомски и Гор Видал са надигали глас срещу ,,държавата на националната сигурност" от Ляво. Покойният сенатор Бари Голдуотър е евангелистът Пат Робъртсън са говорили от Дясно. Дори центристи като коментатора Бил Мойърс и адвоката Джери Спенс са предупреждавали за ,,тайно правителство". Когато исторически фигури заедно със загрижени граждани от противоположни краища на политическия спектър говорят едни и същи неща, време е да започнем да обръщаме внимание на ставащото в страната.

   Писателят Дейвид Уайз и Томас Б. Рос пишат за тези неща в началото на 60-те години в книгата си ,,The Invisible Government" (,,Невидимото правителство"), която ЦРУ се опитва да задуши. Те предупреждават, че агенции на тайното правителство имат финансови връзки с фондации и университети и че са използвали американски фирми като прикритие за операциите си в пряко нарушение на уставите им. Напоследък тези автори пишат: ,,Нищо не се е случило... за да ни убеди, че опасността е намаляла".

Няма гаранции, че цялата представена тук информация е абсолютна истина. За да се схване истината обаче, са нужни колкото се може повече данни. Нищо не бива да се отхвърля. Цялата информация, без значение колко привидно чудата или незначима е, трябва да се обмисли и оцени.

   Макар че сякаш има доста тайни общества - политически и религиозни, - които действат в света, тук се разглеждат само тези, които, изглежда, имат най-силно въздействие върху обществеността. Отцепили се секти и странни култове - например ,,Авенджърс", ,,Бийти Паоли", ,,Ордена на надутия ангел", ,,Райска порта" и т.н. - само разсейват от изследването на наистина ефективните организации.
   На този етап ми позволете да изясня нещо: нищо от представеното тук няма намерение да обижда религиозните вярвания на някого. Свободата на религиозните възгледи е един от най-великите аспекти на американския живот. Всеки трябва да има правото да има собствена вяра, стига тя да не влияе отрицателно на друг човек.

   Изследвайки историята и тайните общества обаче, откриваме, че религията и политиката, особено в миналото, са безизходно преплетени. Да се изключат религиозните въпроси означава да се разкаже само половината история. Този материал, трябва интелектуално да се обмисли. Как той може да съответства на нечий светоглед, следва да се определи от всеки в зависимост от неговите религиозни виждания и нивото му на интелектуално развитие.

    Потайната природа на тези групи прави всеки опит да се открие абсолютно доказателство за техните методи и крайни цели почти невъзможна задача. Почти като правоналагащите агенции, които разследват организираната престъпност, изследователите често трябва да търсят модели на поведение и лични връзки между хората и организациите. Макар че доказателствата често говорят сами за себе си, трябва да се обмисля и да се избягва вината по асоциация. Всички членове на тайни общества не са конспиратори. Трябва внимателно да се изследва целият спектър на различните въпроси с предпазливо око за уловки и измами. Голяма част от историческата информация е непълна или изкривена от обикновените хроникьори.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.