Ads Top

Как тайните общества се рекламират чрез Холивуд

През последното десетилетие и по-назад във времето се забелязва нова тенденция в Холивуд: тайните общества са в центъра на филмовите интриги. Някои могат и да намират това за изненадващо тъй като тайните общества би трябвало да са тайна. Много хора от филмовата индустрия са част от тези братства, така че какъв е смисъла на всичко това? Ще погледнем какъв мит Холивуд се опитва да създаде като изследваме филма ,,Съкровището"


   Преди десет години филмите за масонство, илюминати и други подобни теми бяха рядкост. 
   Публиката по целия свят вижда тези братства в центъра на историята.

   Техните екзотерични символи (за масовата публика) се прожектират в изобилие и дори тяхната история се обяснява. Защо тези общества се показват на обикновените хора, които в по-голямата си част дори не подозират за тяхното съществуване? Не е ли тайната им важна част за оцеляването на тези общества?

   Комуникационната стратегия на тези елитни общества в момента претърпява промяна. Настъпването на дигиталната ера, в която всеки човек може да създава и публикува, прави опазването в тайна на подобни организации невъзможно. Сайтове, книги, документални филми и други медийни носители разкриват много от тайните на масонството и други подобни общества. Информация, която по принцип може да се намери само в някои редки и специални книги, сега е на едно google - търсене разстояние.

   Тъй като дигиталната промяна е необратима (и завършена), окултните общества са адаптирали тяхната стратегия към новия контекст. Те са знаели че това ще стане още преди интернет и останалите технологии да се измислят и появят.

   Стратегията им е:
   ,,Ако те трябва да знаят за нас, ние ще им кажем какво знаят".

   Чрез Холивуд и книгите бестсекъри, тайните общества се показват на обикновения човек с едно голямо условие: придава се изкривен, романтичен портрет на тайните общества.

   В популярната култура се насажда митичното около тайните общества. Те се асоциират със запленяващи символи, лов на съкровища и екзотични приключения. Зрителите вярват че действително научават факти за фримасонството и илюминати и напускат кинозалите с чувство на почуда, очарование и възхищение. Тези чувства обаче се базират на тотално погрешни факти, съмнителни обяснения и разказване на чудодейни приказки.

   След като гледат тези филми, зрителите имат положителна нагласа относно тези общества  и биват по-малко склонни да изследват или вярват в конспирации свързани с тях.

   Този приключенски филм е произведен от ,,Walt Disney Pictures" - марка която гарантира семейни забавления. Така че родителите могат да доведат техните деца и да се насладят на една прекрасна цялостна масонска дезинформационна сесия. Филмът се върти около лов на съкровище на базата на следи оставени от видни масони в Декларацията за Независимост на САЩ. Филмът започва с главния герой (представен от Никълъс Кейдж) докато е още малко момче, което търси информация за семейната си история. Дядото на момчето пристига и му дава (както и на зрителите) - тотално изкривена история за Рицарите Тамплиери и фримасоните.

   Ето и някои от твърденията:


  1.    ,,Рицарите Тамплиери намерили под Храма на Соломон голямо съкровище, което било изгубено за хиляда години. Те донесли съкровището обратно в Европа. Казано е че Тамплиерите са притежавали изключително редки религиозни арефакти. Били ли са те намерени под Храма на Соломон? Легендата казва - да. Филмът обаче описва съкровището като златни монети, статуи и т.н.
  2. ,,Тамплиерите решават да пренесат тайно съкровището в САЩ и променят своето име на фримасони.
   Тук всичко се разпада. Тамплиерите не са си сменяли името на фримасони в зората на американската цивилизация. Те на практика изчезват през 1312г., което е повече от 400 години преди създаването на САЩ.

Изглеждащи недосегаеми за почти два века, Тамплиерите се сгромолясали грандиозно след загубата на Светата Земя; през 1307г., всички Тамплиери във Франция били арестувани с обвинение за ерес, хомосексуализъм, отричане на кръста и дяволско поклонение. Орденът е забранен от Папата през 1312г. и Жак дьо Моле, последният Велик Майстор е бил изгорен като еретик два години по-късно.
Шон Мартин - ,,Рицарите Тамплиери" 

   Фримасоните не са всеобща американска институция както се опитва да внуши филма.

   Те са европейско тайно общество от средновековието, което отваря ложи в Северна Америка за да увеличи своето влияние. Целта на масонството не е да ,,пази великото Тамплиерско съкровище". Това е древен орден на строители, които са възприели през годините ученията на Тамплиерите, Розенкройцерите и илюминатите.

   Тамплиерите са били окултен орден, който е водел битки по време на кръстоносните походи от страната на Църквата. По време на техния престой в Близкия Изток, те успяват да си осигурят окултни познания от източните мистици и да донесат това познание в Европа. Те стават банкери и строители на катедрали (в които включват окултни символи). Те практикували кабала, много форми на магия и черни изкуства.

   Техните конфликтни интереси с католическата църква довеждат до тяхното преследване и унищожение.

   Фримасоните могат да бъдат считани за духовни наследници на рицарите Тамплиери поради тяхното изучаване на езотерични науки, строенето на паметници и философията им базирана на гностическите принципи. Връзката между Тамплиерите и масоните обаче се преекспонира поради митичната осанка на рицарите Тамплиерите.

   С други думи - това е реклама.

   ,,За да осигури голяма популярност на шотландския орден, той (Исак Лонг) прави директна връзка с Тамплиерите чрез мистериозна легенда."
Доменико Маргиота 33, ,,Адриано Леми

   Така ,,образователната" част на филма дава една митична и романтична история на
фримасонството.

   Някои зрители могат да видят това изкривяване като факт, а други ще асоциират всичко масонско с детски приказки. Важното е че истината за Фримасонството е скрита зад завесата на митологията.

   Интересен избор за смяна на кадрите между лицето на дядото, който разказва историята и пирамидата в Гиза.

   Неговите очи се превръщат в ,,Всевиждащото око на Великия Архитект".

   Като всички истински митологични истории, ,,Съкровището" има екзотерично значение за невежите маси и езотерично значение за посветените. Ако екзотеричната история има за цел да заблуди масите, езотеричното значение носи велики истини за окултните братства. Ето го и скритото значение.

   ,,Древното съкровище", което е ревниво пазено от древните цивилизации е на практика окултното познание, тайни, които могат да счупят оковите на материализма и да помогнат на притежателя на това знание да постигне божествен статус (кабала, алхимия, гностизъм и окултни науки).

   Това съкровище изчезва за хиляди години от западния свят, което кореспондира с ранния християнски период. Филмът казва че то накрая е намерено от Рицарите Тамплиери в Йерусалим, под храма на Соломон (свещената сграда на фримасоните) и донесено обратно в Европа. Това познание после мигрира към САЩ чрез тайните общества.

  Героят на филма е на пътешествие за просветление и загадките, които трябва да реши представляват посвещенията, които всеки трябва да премине преди да достигне до по-висше познание. Това изключително важно съкровище е символично заровено под Църквата Света Троица в Ню Йорк, в скрита тъна пещера с много пещери. Бен Гейтс трябва да запали факела на просветлението за да намери пътя към скритото познание.

   Факелът представлява луциферинаската доктрина на американското масонство създадено от Албърт Пайк.

   В най-високите степени, масоните научават че Луцифер е ,,носителят на светлината" Бога на Доброто, който показва пътя към просветлението.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.