Ads Top

Нови лични карти с чипове след 2017г.

Новите лични карти, които ще бъдат готови най-рано догодина ще са с чисто нова визия. Ще съдържат биометрични данни и електронна идентификация.

   "Никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди изтичането на срока на валидност на настоящите", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов

   По думите му, министерския съвет вече е одобрил въвеждането на електронен носител на личната карта.
   Благодарение на него ще бъде преодолян проблем, на който се натъкват българските граждани, които летят със самолет – в момента, заради липсата на въпросната електронна идентификация, паспортната проверка на терминала може да се осъществява единствено на гише.

   С чипа, вграден в новите документи, това ще става по-бързо, тъй като ще могат да се използват т.нар. електронни гейтове. В момента, идентификацията чрез тях е невъзможна.
   Друг плюс от електронната идентификация (електронен подпис) е, че чрез нея ще могат да се използват различни електронни услуги.
   Цената на новите документи ще остане същата, заяви още зам.-министърът.

   По-рано днес беше обявена обществената поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.