Ads Top

Падането на тамплиерите - Част 1

В продължение на шестдесет и две години след падането на катарската крепост в Монсегюр - Орденът на тамплиерите се възправя срещу растящата власт на Ватикана и националните държави. Техният контрол върху индустрията и финансите е огромен и те са израсли в страховита военна сила, имаща собствена военноморска флота, базирана във френското пристанище на Атлантическия океан Ла Рошел. Именно Лангедок свързва Ла Рошел със средиземноморските пристанища, позволявайки търговия с Португалия и Британските острови, без да се преминава през мюсюлманския Гибралтарски пролив. Плавателните съдове на тамплиерите - сред първите, които използват магнитен компас - носят оръжия и доставки в Светите земи, както и според оценките по шест хиляди поклонници годишно.

   С разрастването на тяхната власт и богатство обаче растат и гордостта и арогантността им, както се вижда през 1252г., когато майсторът на тамплиерите заплашва английския крал Хенри III с думите: ,,Докато упражняваш справедливост, ще царуваш. Но ако я нарушиш, ще престанеш да си крал."

   Това, че Орденът на тамплиерите е тясно свързан с кралските особи в Англия, ясно се демонстрира от факта, че крал Джон обитава известно време лондонския Темпъл през 1215г., когато съюз от благородници - много от тях тамплиери - го принуждава да подпише ,,Magna Carta", или Магна харта либератум, създавайки конституционна монархия в тази страна.

   Докато Орденът на тамплиерите процъфтява в Европа обаче, нещата вървят на зле в Светите земи. По-малко от век след завладяването си, Йерусалим отново пада в ръцете на мюсюлманите. Скоро само град Акра остава под християнски контрол. През 1291г. това укрепено пристанище пада и орденът заедно с хоспиталиерите е принуден да се премести на остров Кипър, който тамплиерите са купили от Ричард Лъвското сърце по време на по-ранен Кръстоносен поход. Със загубата на Светите земи се губи и основното оправдание за съществуването на тамплиерите.

   Към края на XII век тамплиерите са помогнали за създаването на друг военен орден - страховитите Тевтонски рицари, героите от детството на Адолф Хитлер. Тевтонските рицари създават собствено гигантско княжество, наречено ,,Ordenstaat", което се простира от Прусия през балтийския регион до Финландския залив. Тази тевтонска независима държава вероятно е вдъхновила мечти у тамплиерските водачи за подобна автономна империя в Лангедок.

   Това обаче не става. От началото на XIV век, тамплиерите са обречени на същата съдба като катарите.

   Ключов вдъхновител на смъртта на тамплиерите е френският крал Филип IV - управник, който завижда на богатството им и се страхува от военната им мощ. Някога Филип е потърсил убежище в парижкия Темпъл, за да избяга от бунтовната тълпа. От личен опит той познава богатството на тамплиерите и им е дълбоко задлъжнял. Яростта му към тамплиерите се усилва от факта, че му е отказано да стане член на Ордена.

   През 1305г. Филип пътува до Рим и убеждава папа Климент V, че тамплиерите всъщност заговорничат за разрушаването на римокатолическата църква. Папата приема думите на Филип, тъй като френският крал е силата зад собственото му издигане на папския пост. ,,Между 1303 и 1305г. френският крал и неговите министри замислят отвличането и смъртта на един папа - Бонифаций VIII - и много вероятно убийството с отрова на друг - Бенедикт XI. Тогава, през 1305г. Филип успява да осигури избирането на собствения си кандидат - архиепископа на Бордо - на вакантния папски трон. Новият папа приема името Климент V" - обясняват Бейджънт, Лий и Линкълн.

   Според масонския автор Албърт Маки Филип се съгласява да подкрепи кандидатурата на Климент за папския пост в замяна на таен ангажимент да разгроми Ордена на тамплиерите.

   Нещо повече: тъй като слуховете, че тамплиерите се опитват да възстановят древните крале от рода на Меровингите както във Франция, така и в други страни, са широко разпространени, обвиненията на Филип срещат възприемчиви уши. Твърдо се, че Меровингите могат да проследят кръвната си линия до Иисус, което представлява тежко предизвикателство за властта на Рим и подкрепя идеята, че тамплиерите са се сдобили с тайни познания за истинския живот на Иисус.

   С благословията на папа Климент V крал Филип се връща във Франция и започва действия срещу тамплиерите. Очертавайки списък с обвинения, които се простират от подривна дейност до ерес, Филип издава тайни заповеди на офицерите по цялата страна, които не бива да се отварят до предварително определена дата.

   Това е разсъмването в петък, 13 октомври 1307г. - дата, която от онзи момент нататък ще носи зловещ смисъл за всеки петък, тринадесети. Властите се разгръщат из цяла Франция и бързо арестуват всички тамплиерите.

   ,,Заловените рицари са хвърлени в затвора, разпитвани, измъчвани и изгорени" - казва Гарднър. - ,,Платени свидетели са призовавани, за да осигурят доказателства срещу Ордена и са получени някои наистина странни изявления. Тамплиерите са обвинени в редица най-различни практики, които се смятат за отвратителни, включително некромантия, хомосексуализъм, аборти, светотатство и (използване) на черни изкуства. След като дават доказателствата си - при всякакви условия на подкупи и под принуда, свидетелите изчезват без следа."

   Спори се дали тамплиерите наистина са били виновни по тези обвинения. Видно е, че много от обвиненията срещу този някогашен християнски орден са фалшиви и нагласени. Има обаче доказателства и че вътрешните кръгове на тамплиерите са благоразположени към - ако не и привърженици на - ересите, занимаващи се с Мария Магдалина. Иоан Кръстител и разпъването на кръст и възкръсването на Иисус. Някои изследователи дори спекулират, че знамето на тамплиерите с череп и кръстосани кости може би има връзка с останките на Мария, Иоан Кръстител или и двамата. Закърнелият спомен за този тамплиерски символ може би е вдъхновил пиратските знамена от по-късните векове, както и ордена ,,Череп и кости".
   ,,Дълбоко сме убедени, че макар най-високопоставените рицари може би са имали радикално атипични становища за божествеността на Иисус Христос, тамплиерите - през цялото си съществуване - са верен католически орден... Орденът на тамплиерите е предаден от църквата и от папа, на когото са служили добре" - коментират масонските автори Найт и Ломас в защита на ордена.

   Видно е, че независимо от внезапните арести и потайността на заповедите, много тамплиери са предупредени. ,,Малко преди арестите например великият майстор Жак дьо Моле изисква много от книгите и запазените правилници на ордена и нарежда да бъдат изгорени" - отбелязват Бейджънт, Лий и Линкълн.

   Много френски тамплиери са арестувани без бой, очевидно надяващи се, че ситуацията ще се преобърне, но редица други бягат от страната. Най-голямата загадка е изчезването както на тамплиерската флота, така и на натрупаното богатство в Темпъл в Париж. Повечето изследователи свързват изчезването на тамплиерската флота с липсващото богатство.

   
   Гарднър твърди, че тамплиерското богатство остава във Франция по времето на арестите. ,,Раболепните слуги (на Филип) присъстват из основи Шампания и Лангедок, но през цялото време съкровището е скрито в подземията на ордена в Париж" - пише той.

   По-късно според Гарднър великият майстор Моле нарежда съкровището да се прехвърля в Ла Рошел, където флотилия от осемнадесет галери го транспортира до Шотландия, за да го скрие.

   Бейджънт и Лий по принцип са съгласни с това, посочвайки, че има ,,пет години юридически караници, преговори, интриги, компромиси и общи колебания, преди Орденът да е официално разпуснат" - достатъчно време, за да се разпръсне съкровището.

   Найт и Ломас добавят очарователни подробности към историята на бягството на тамплиерите - че част от тамплиерската флота може би е проправила пътя си до Америка 185 години, преди Христофор Колумб да предприеме своето пътуване.

   Това твърдение започва със сектата на мандейцте, които вярват, че Иоан Кръстител е истинският месия и че Иисус е изопачил неговото учение. Мандейците са свързани с назорейците, за които се смята, че са част от общността в Кумран, чиито свитъци са открити през 1945г. Мюсюлманите изтикват мандейците от бреговете на река Йордан в Персия, където и днес продължават да съществуват останки от сектата.

   Подобно на есеите, мандейците вярват, че душите на добрите хора ще отидат в чудесна и мирна земя през морето, когато умрат, земя, за която те вярват, че е белязана със звезда, наречена ,,Мерика". Тъй като е вероятно документите, открити от тамплиерите в Йерусалим, да са копия на откритите в общността в Кумран, може би тамплиерите са открили позоваване на новите земи и на името ,,Мерика".

   Найт и Ломас стигат до заключението, че една част от тамплиерската флота се снадява с провизии в Португалиям а след това отплава на запад към ,,ла Мерика". Те твърдят, че тези неустрашими моряци, издигнали известния си боен флаг с черепа и костите, са пристигнали в Нова Англия през 1308г.

   Убедителни доказателства за такова акостиране могат да се открият в Уестфорд, Масачузетс, където и днес на една скала може да се открие скална рисунка на рицар. Тази фигура, облечена в стила на рицар от XIV век, носи щит с изображение на плаващ кораб, следващ една-единствена звезда. В Нюпорт, Роуд Айлънд, една ориентираща кула съответства на кръглата архитектура на тамплиерите и е датирана от XIXв. ,,Няма съмнение, че сграда е изключително стара" - отбелязват Найт и Ломас. - ,,Тъй като на картата от 1524г., документираща европейското откритие на тази брегова линия, италианският навигатор Джовани да Верацано отбелязва местоположението на Нюпортската кула като съществуваща ,,Норманска вила"."

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.